Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Csak ellenzéki képviselőknek jár büntetés Csepelen

2016. október 30. 16:54 - hudakjanos

Csütörtökön tartotta rendes ülését a csepeli képviselő-testület, melyen a fideszes többség több ellenzéki képviselő tiszteletdíját részben vagy egészben megvonta. Az indok igazolatlan hiányzás, illetve a döntéshozatalban való részvétel elmulasztása. Én azt kértem a vitában, hogy kerüljék a kettős mérce alkalmazását és a szeptemberi testületi ülés elmulasztása miatt maguktól is vonják meg a fizetés egy részét, de ezt természetesen nem fogadta el Borbély Lénárd és a Fidesz.

 

Október végi ülésünk másik, számomra fontos kérdése az az általam ismét benyújtott előterjesztés volt, ami a csepeli klímastratégia kidolgozására vonatkozik, és amit tavaly már egyszer nem vettek napirendre. Akkor az is indok volt, hogy csak az ülés után lesz a decemberi nemzetközi klímacsúcs, ezért idő előtti a döntés. Abban bíztam, hogy most már meg tudjuk vitatni az ügyet, hiszen a klímaváltozás elleni küzdelemben közhelynek számít, hogy vészesen fogy az emberiség ideje, hogy eredményt érjen el.

Sajnos a polgármester megint nem akarta tárgyalni az előterjesztést, ezért az ülés elején kértem, hogy külön szavazzunk erről. Röviden megindokoltam, hogy most már a tettek ideje jött el, nem csak szándéknyilatkozatokat kell tenni. Ki kell dolgozni egy cselekvési tervet, ami mentén a kerület minden tőle telhetőt megtesz a klímaváltozást okozó kibocsátás csökkentéséért, illetve felkészül az elkerülhetetlen veszélyek kezelésére. Borbély Lénárd nem támogatta a napirendre vételt, tehát a fideszesek sem szavazták meg. Úgy tűnik, hiába csatlakoztunk tavaly Áder János Köztársasági Elnök Úr kezdeményezéséhez, a csepeli vezetés mégsem veszi komolyan, hogy helyben meg kell tennünk mindent, amit csak lehet. Pedig az általunk korábban elfogadott előterjesztés pontosan rímel a környezetvédő szervezetek legfontosabb szlogenjére: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Sajnos Csepel polgármestere még ma is azt hiszi, elég, ha nyilatkozatokban áll ki a klímaváltozás megelőzéséért, pedig ma már rég nem szavakra van szükség, hanem tettekre.

testuleti_150430.jpg

Az ülés napirendjén jórészt technikai jellegű, illetve minden párt támogatását élvező javaslatok voltak, például a Rendőrkapitányság részére bérlőkijelölési jog, a csepeli óvodaudvarok felújításának folytatása vagy a 2016. évi fapótlással kapcsolatos döntés. Így nem csoda, hogy viszonylag hamar eljutottunk az ülés leginkább vitatott előterjesztéséig, amely MSZP-s és DK- képviselők tiszteletdíjának megvonásáról szólt.

Ennek oka, hogy az utóbbi időben volt néhány igazolatlan hiányzás, illetve előfordult olyan is, hogy az ülés elején ugyan megjelent valaki, de a döntéshozatal során mégis eltávozott. A jelenlegi önkormányzati törvény képviselőkre vonatkozó része lehetőséget biztosít arra, hogy ilyen esetekben megvonják a képviselő tiszteletdíját.

Hosszas vita következett, amiben én azt az álláspontomat fejtettem ki, hogy a képviselői munkavégzéssel kapcsolatos egyébként jogos felvetés csak akkor állja meg a helyét, ha nem alkalmazunk kettős mércét. Elmondtam, hogy véleményem szerint a testület Borbély Lénárd polgármester kezdeményezésére elmulaszotta elvégezni szeptemberben a munkáját, mivel úgy döntöttek, hogy a munkatervben szereplő szeptember 29-ei ülést nem tartják meg. Ezzel ráadásul az önkormányzat költségvetéséről szóló rendelet szabályait is megszegték, hiszen szeptemberben kellett volna a teljesülés alapján módosítani azt.

Az már csak hab a tortán, hogy utólag kiderült, az október 2-ai kvóta népszavazás miatt nem volt ülés, mert a fideszesek fontosabbnak tartották, hogy a pártjuk érdekében kampányoljanak, mint hogy elvégezzék azt a feladatot, amiért az emberek megválasztották őket. Bár Borbély Lénárd tagadta, hogy emiatt maradt el az ülés, az általa beterjesztett költségvetési módosító javaslatban kerek-perec le van írva, miért csak most került napirendre a szeptemberi ülés helyett.

Örültem, hogy a vitában az ellenzéki képviselőket ostorozva a polgármester felemlegette, sok önkormányzati dolgozó kevesebb pénzt kap heti 40 óra munkáért, mint egy-egy képviselő, akinek havonta csak egy bizottsági és egy testületi ülésen kell részt vennie. Fel is hívtam rá a figyelmét, hogy velük szemben is az volna az etikus, ha a szeptemberi ülés elmulasztása miatt a polgármester, az alpolgármesterek és minden képviselő 50 %-kal csökkentett fizetést kapna október hónapra. Erről egy módosító javaslatot is benyújtottam.

A javaslatomat nemes egyszerűséggel gyenge viccnek minősítette a polgármester és nem is bocsátotta szavazásra. Mivel kiderült, hogy magukra nézve nem tartják követendőnek a másokon számon kért elveket, tartózkodtam a csak az ellenzéki képviselőket büntető javaslat szavazásánál.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7211915733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus