Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

2 milliárd forint Magyar Birkózó Akadémiára Németh Szilárd alapítványának!

2017. május 26. 13:43 - hudakjanos

A csepeli képviselő-testület fideszes többsége tegnap megszavazta, hogy 2 milliárd forintból Csepelen épüljön fel a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia a Kis-Duna parti ifjúsági tábor területén. A felhőtlen örömbe sajnos vegyül némi üröm, mert a dolognak van egy nem is olyan kicsi szépséghibája. A megszavazott előterjesztés szerint ugyanis az építmény annak a Magyar Birkózó Akadémia Alapítványnak a tulajdonában lesz, melynek alapítója Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke!

 

Évek óta napirenden van egy birkózócsarnok építése Csepelen és a történet már számtalan fordulatot vett ez idő alatt. Volt olyan verzió, mely szerint a Béke téri nagy sporttelepen épülhetett volna meg a csarnok, mert megállapodás körvonalazódott a 2010 óta regnáló és a sporttelep alapítványi tulajdonlását folyamatosan bíráló fideszes vezetés és a tulajdonos Csepel SC Alapítvány között. Aztán valamilyen oknál fogva mégsem csaptak egymás kezébe a felek.

Aztán az következett, hogy 400 millió forint kormányzati támogatásból és 100 millió forint csepeli önrészből épül meg a csarnok a Kis-Duna partján található ifjúsági tábor területén. Egészen mostanáig ez a terv volt érvényben, de a tegnapi ülés előtt 1(!) nappal benyújtásra került egy előterjesztés, melynek értelmében jóval összetettebb tartalommal, 500 millió forint helyett 2 milliárdból épülhet meg a létesítmény, mely a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia nevet viselné.

birkozocsarnok_170526_1.jpg

Az előterjesztés szerint mind a csepeli önkormányzat, mind a Magyar Birkózó Szövetség a Németh Szilárd szövetségi elnök által alapított és lakhelyére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítvánnyal fog megállapodást kötni és a beruházást ez az alapítvány fogja elvégezni, az állam által erre a célra megítélt 2 milliárd forintból.

A testületi ülésen heves vita alakult ki a javaslat kapcsán. Borbély Lénárd polgármester szokás szerint próbálta úgy beállítani, mintha az aggályaikat megfogalmazó ellenzéki képviselők magát a beruházást, a csepeliek sportolási lehetőségeinek javulását, a multifunkciós csarnok létrejöttét ellenezték volna. Szokás szerint erről szó sem volt. Mások is és jómagam is azért szólaltunk fel, hogy a konstrukció veszélyeire hívjuk fel a figyelmet. Hiszen a csarnok megépítése után egy olyan magánalapítvány tulajdona lesz, melynek döntéseibe sem a csepeli önkormányzat, sem a birkózó szövetség, sem a magyar állam nem szólhat bele. Miközben 2 milliárd forint közpénzből épül meg a beruházás!

Borbély Lénárd szerint ezzel semmi probléma nincs, hiszen Németh Szilárd személye, illetve a szövetségi elnöki posztja a garancia arra, hogy az akadémia jó kezekben lesz. Bár a polgármester igyekezett visszautasítani, nem lehet nem észre venni a párhuzamot azokkal az esetekkel, amikor csepeli városvezetőként éppen Németh Szilárd és Borbély Lénárd kifogásolta, hogy a Csepeli Munkásotthon, illetve a Béke téri sporttelep alapítványi tulajdonban vannak és az önkormányzat nem tud beleszólni a működésbe.

Szerintem viszont óriási probléma van ezzel. De nem azért, mert Németh Szilárd majd ásóval odamegy és hazaviszi a csarnokot, ahogy Borbély Lénárd szerinte viccesen ezt felvetette. Nem is attól félek, hogy a rezsibiztos, Fidesz alelnök meggazdagszik ebből vagy majd a fiával kettesben fognak birkózni benne és nem engednek be senki mást. A létesítmény nyilván működni fog, hasznára válik majd a birkózósportnak és a kerületnek is. Épp ezért támogatom egyébként, hogy megépüljön.

Az óriási baj az, hogy a szemünk előtt épp az zajlik, hogy mindenféle jogi és elvi megfontolást nélkülözve személyes szimpátiára, illetve politikai lojalitásra alapozva készülnek több milliárd forint közpénzt és egy egész sportág számára meghatározó létesítményt bízni egy valakire. Ennek következménye, hogy semmi garancia nincs arra, hogy holnap vagy tíz év múlva ne álljon elő olyan helyzet, amiben ez a bizonyos Németh Szilárd által jegyzett alapítvány hasonló sorsra jut, mint a most sokat emlegetett Csepeli Munkásotthon Alapítvány vagy a Csepel SC Alapítvány. Pont ilyen potenciális veszélyt hoznak létre, amit most állandóan ostoroznak.

A helyzet az, hogy a tegnapi döntéssel tulajdonképpen azt ismerték el, hogy nem az alapítványi tulajdonnal van problémájuk, hanem azzal, ha nem az ő alapítványaiké a létesítmények. Nem a csepelieknek akarják visszaszerezni a Munkásotthont például, hanem csak az a fontos, hogy ők dönthessenek a sorsáról.

Ez az, ami megengedhetetlen és ezért nem szabad ezt a rengeteg közpénzt egy magánalapítványra bízni, hanem olyan konstrukciót kell találni, amiben a megépülő sportcsarnok köztulajdonba kerül.

A vita végén Borbély Lénárd tett is olyan kijelentést, hogy ne csak kritizáljunk, hanem mondjunk alternatív javaslatot, hogyan lehetne ezt másképp megoldani. Két szempontból is álságosnak bizonyult azonban a mondandója. Egyrészt az előterjesztés 1 nappal az ülés előtt lett ismert, nyilván nem gondolhatja, hogy ennyi idő alatt egy ellenzéki képviselő kész alternatívával fog tudni előállni az ülésre.

Ami miatt viszont még cinikusabbnak bizonyult a polgármester, az az, hogy pár perccel később nem támogatta azt az ügyrendi javaslatot, hogy levegyük napirendről a kérdést és később döntsünk róla. Ezek szerint ennyire gondolta komolyan, hogy várja a javaslatainkat!

birkozocsarnok_170526.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr212542309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lombozódó 2017.05.27. 15:20:31

Van aki megszolgálta ezt a sok pénzt mer/és egyenlőbb az egyenlők között :-)))
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus