Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Mit kapnak a csepeliek a Daru dombnál 186 millióért?

2017. augusztus 19. 10:24 - hudakjanos

Lázasan dolgoztak Csepelen a Daru dombnál a kivitelezők a minap, mikor arra jártam. Nem csoda, hisz vasárnap az államalapítás ünnepének helyszíne lesz a terület. Csak az a kár, hogy a látottak alapján a megálmodott és a látványterveken csodásan kinéző park helyett csak egy gazos, kopár pusztaságot kapnak a csepeli lakosok. Mindezt 186 millió forintért!

 

Még nyár elején fordultam az önkormányzat jegyzőjéhez, hogy megtudjam, miért kellett több tucat fát kivágni a Daru dombnál, mikor megkezdték annak fejlesztését. Sokan panaszkodtak, hogy mindenhol csak kopár betonrengeteget hoznak létre, ahol semmi árnyék nincs. Akkor a következő tájékoztatást kaptam:

„A fakivágás közvetlenül a parti sétány melletti rézsű területét érinti, nagyságrendileg a fitnesz park magasságától egészen a Domb vonaláig végig a part mellett. A kivágás főként olyan fa egyedekre vonatkozott, melyek elburjánzott, magról nőtt és nem őshonos növények. A fakivágási engedély ki is emeli, hogy ezeknek a fajoknak, amelyek inváziósak és termőhely-idegenek, a területen történő elszaporodását meg kell akadályozni, a meglévő állományt vissza kell szorítani. Összesen a munkálatok alatt 57 fa kerül kivágásra. (…) Több, mint 20 meglévő fa egyed átültetésre kerül, és 38 új fa, több mint 4500 db cserje, talajtakaró és díszfű, valamint nagyságrendileg 1000 évelő növény is telepítve lesz.”

Érdeklődtem a beruházás részleteiről is, de már nem először ütköztem falakba, az önkormányzat válasza szerint „A beruházásra vonatkozó részletes költségvetés a közbeszerzési eljárás során beadott ajánlat részeként üzleti titoknak minősül, így az csak az érintettek illetékes munkatársai előtt nyilvános”

Ezt követően július 21-én jártam a területen. Akkor láttam, hogy elég nagy területen el volt már egyengetve a föld és ki volt szórva rá fűmag. Bőven 30 fok felett volt a hőmérséklet és még a laikusok is tudják, hogy a fű kinövéséhez sok vízre van szükség, de nem láttam egyetlen öntözőberendezést sem. Kétkedtem is erősen, hogy ebből hogyan lesz „díszfű” néhány hét alatt.

(Az alábbi képek jól illusztrálják az elvégzett munka minőségét)

Sajnos a sejtésem be is vált, mert sehogy. Ezen a héten kedden szintén kilátogattam a dombhoz és siralmas látványban volt részem. Három és fél hét alatt a gazon kívül csak néhány fűszál nőtt ki a területen. Ami nem is csoda, hiszen a talaj csontszáraz, látszik, hogy egyáltalán nem vagy csak nagyon keveset lett locsolva. Mondanom sem kell, amikor ott jártam még akkor is lelkesen szórták a fűmagot különböző részeken a kicserepesedett földre a „szakemberek”. Nem tudom, miért remélik azt, hogy bármi is kinő belőle.

(Ezek már a friss képek erről a hétről. Láthatóan nem sikerült "díszfüvet" varázsolni a területre.)

Nem először tapasztaljuk Csepelen, hogy a nagy csinnadrattával bejelentett fejlesztések csak tessék-lássék módon vannak elvégezve. Az a szomorú, hogy közben rengeteg pénzt elköltenek ezekre és ennyi erővel már tényleg szépülhetne a kerület. Azt gondolom, a városvezetésnek nem kis felelőssége van abban, hogy ezeket a munkákat elfogadja és kifizeti-e. Ezért ismételten a jegyzőhöz fordulok, hogy megtudjam, megtörtént-e már a munka átvétele.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9812761926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesant 2017.08.20. 08:48:43

Mint helyi lakosnak az a véleményem, hogy csupán látszatberuházás folyt. A pár éve, a központi járda mellé telepített közvilágítást a járdával együtt eltávolították, mintegy fittyet hányva a lakóközösségre. Meg sem kérdezték egy lakossági fórumon, hogy az itt lakók milyen környezetet szeretnének, tudomásom szerint semmiféle egyeztetés nem volt.

Az első nominális kapavágás helyett, a kutyapiszok tárolására szolgáló tárolódobozokat eltávolították.

A beruházás időtartama alatt is nyilvánvalóvá vált, hogy a lakóközösség érdekeit nem tartják szem előtt, a felbontott járdák hetekig úgy maradtak, az elkészült járdaszakaszok összekötése, csak az utolsó napokban valósult meg. Korábbi sétányszerű járdákat és a mellettük lévő padokat megszüntették és újakat jelöltek ki.

A Tűzoltóság épülete felé vezető, út melletti járdát úgy szélesítették ki, hogy a korábbi 60-80 cm-es , fűvel benőtt "biztonsági sávot" eltüntették, ha egy gépkocsi most rosszul veszi be a kanyart, rögtön a járdára fut, nem kis galibát okozhat az ott közlekedő gyalogosoknak.

A kanyarban korábban elhelyezett figyelmeztető KRESZ tábla pár éve eltávolításra került, hiánya potenciális baleseti veszélyt okoz, volt már több baleset.

A korábban a parkban lévő ivókutakat egy tollvonással megszüntették, a műkő kútfejeket eltávolították.

A jelenlegi kerületvezetés legnagyobb kudarca a park szélén "díszeleg", a Dagi/Bajnokok Klubja vendéglő lepusztult épülete szegélyezi a látnivalókat.

pioneer2016 2017.08.20. 14:10:45

A terület fejlesztésére fordítható összeg felének az ellopása, csak erre volt elég.

Burgermeister 2017.08.20. 15:44:44

Vmelyik nap arra eveztem,hááát csak pislogtam ahogy a munkások a mucsos zsákokat engedték le a csúszdán. :) Értelmetel, felesleges látszat beruházás sok-sok százmillióért, persze 1/3-a a zsebekben.

lutria 2017.08.20. 16:08:31

Persze első dolguk volt hogy az alapvetően zöld környezetbe lerakják a térkőmaffia szürke termékét vagy 1 km hosszan,a fákat meg inkább kivágták a járda útjából minthogy kikerüljék vagy mellettük vezessék és árnyékban lehessen sétálni.
Vajon a sétálóutcából kitermelt padokat itt hasznosítják vagy fémhulladékként adják el őket?
És azzal kezdenek valamit hogyha valaki lent sétál a parton akkor lásson is valamit a vízfelületből a 3-4 méteres elburjánzott nádtól?Legalább télen le kellene vágni vagy leégetni mert így csak a horgászhelyeken lehet vizet látni.

sóhegy049 2017.08.20. 16:34:24

A csepeli kormányoldali vezetésnél a fakivágás, mint hatalmi jelkép van jelen. Amióta ők vannak itt uralmon, szerintem tízezer fát biztosan kivágtak Csepelen. Ez a "Királymajor" nevű területrész. A lakótelep tulsó oldalán, egy játszótér felújítást kezdtek, persze ezt szünetben, mikor itthon vannak a gyerekek is. :-) Ez 4 hete volt. A rendezést egy homlokrakodóval kezdték, kitúrtak mindent és azóta úgy áll. Igaz sok régi lakó nem örül, hogy a betonépületek közé csődítik a gyerekeket, de szokás szerint senkit nem kérdeztek meg. A fák még meg vannak!!! Azt a Duna parti részt kellett volna megcsinálni, egyszer és normálisan, de itt eddig sok minden csak szarrá vált ezen kezek közt.

sóhegy049 2017.08.20. 18:15:52

Shrek nem volt ott a lápban... :-)

LajosNagy21 2017.09.19. 11:41:09

Kedves János!

Ismét elmehetne arra a kamerájával, mert ami most ott van az sokkal rosszabb, mint nyár végén: imgur.com/a/nAP02

lutria 2017.09.20. 15:32:58

Ja,pl.az is gondos tervezés lehetett hogy a parti "sétányt" végig világítással látták el hogy este is lehessen ott sétálni,kerékpározni-erre mit csináltak most,jó vastagon felszórták két fajta sóderrel,az egyik változat olyan éles darabokból áll hogy tutira gumidefektet okoz,de a járás mindkettőn kényelmetlen. Bár úgy vettem észre hogy nem is használják,amikor tehetik a gyalogosok és a kerékpárosok a szegélyen kívüli a régi útból megmaradt 20-30 cm széles letaposott földes részt használják...
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus