Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Daru domb – Miért titkolja Borbély Lénárd polgármester a 300 milliós fejlesztés részletes költségeit?

2018. március 11. 18:04 - hudakjanos

A napokban megint a Daru domb környékén jártam. Kíváncsi voltam, hogy most milyen állapotban van a nemrég fejlesztett terület. A látvány sajnos minden képzeletemet alulmúlta! A képek magukért beszélnek! Ezt kapták a csepeliek majd 300 millió forintért?

20180308_151713_s.jpg

 

Az még hagyján, hogy Németh Szilárd agymenéseit minden körülmények között teljesítenie kell Borbély Lénárdnak és ezért most fel van túrva a terület. Ugyanis a Fidesznek mindenképpen szüksége van egy újabb országzászlóra Csepelen (potom 19 millióért!) és nem találtak jobb helyet neki, mint a Daru domb. Mégis siralmas a látvány, ahogy fél méter mély nyomvályú jelzi, merre közlekednek a munkagépek az elmúlt napokban. Nem is tudom, hogy fognak itt napokon belül országzászlót avatni és ünnepi rendezvényt tartani, de ez legyen az ő bajuk.

Az viszont már felháborító, hogy a beruházás a mai napig nincs kész, holott a szerződés szerint a kivitelezés határideje augusztus 10-e volt. A mai napig félkészen áll ott a gördeszka pálya, leszalagozva. Meg is kerestem a jegyzőt, hogy megtudjam, kap-e kötbért az önkormányzat a késedelem miatt.

A másik, amit megkérdeztem, hogy történt-e műszaki átadás-átvétel már. Erős a gyanúm ugyanis, hogy az, amit a Daru dombnál látunk nem felel meg például a díszfű fogalmának. Ha pedig valaki átveszi és kifizeti így a munkát, azzal anyagi hátrányt okoz az önkormányzatnak.

Pedig nem kevés pénzről van szó. Elnézést is szeretnék kérni az olvasóktól, mivel a korábbi írásomban véletlenül egy rossz összeget tüntettem fel. Sajnos a beruházás teljes költsége nem "csak" 186 millió forint, hanem majdnem 300 millió! Ez persze nem feltétlenül lenne baj, ha láthatóan jó minőségű munkavégzés történne. A látottak alapján azonban erősen kérdéses, hogy mi került ezen a beruházáson ennyibe. Kivágtak több tucat fát, kialakítottak néhány betonücsörgőt a parton, lefektettek nem kis mennyiségű térkövet. Azon kívül van egy félig kész gördeszka pálya, sok ezer négyzetméternyi, díszfűnek egyáltalán nem nevezhető gazos terület és nagyjából ennyi. Elvileg 4500 cserje és 1000 évelő növény is ültetésre került, bár ezek egy részéről nehéz elképzelni, hogy megérik egyáltalán a tavaszt.

Segítene a tisztán látásban, ha tudni lehetne, hogy mi mennyibe került a kivitelezés során. Érdekes módon azonban az önkormányzat nem hajlandó kiadni a részletes költségvetést. Joggal merül fel az emberben, hogy miért nem ismerhetjük meg az adatokat, hacsak nincs valami titkolni valója Borbély Lénárd polgármesternek és fideszes többségének.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3913731720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.12. 17:04:33

Na ne! :((((
És mi van a "dagi" vendéglő épületével? (Bocs, ha lemaradtam valamiről) Régebben volt ott is egy tábla, hogy az önkormányzat felújítja, de szép csendben lekerült róla. Az egész helynek ad egy csodálatos keretet az a rohadó épület. Szerintem az már olyan állapodba került, hogy már tényleg nem lehetne költséghatékonyan felújítani. Hát még ha azt a fideszes önkormányzat teszi..

skatka 2018.03.12. 23:39:14

Micsoda egy rohadt szemétláda vagy te! Igenis tök jó lett! Menj, és fényképezd le a sétányt a Duna felől, a kis csúszdával vagy az esti kivilágítással. Igen, még vannak részek, ahol dolgoznak, a földmunka pedig ilyen: sáros.

2018.03.13. 07:56:34

@skatka: értem, tehát neked elég, ha 1-2 nmétert rendbe raknak, utána már mindegy, hogy a többivel mi lesz, igaz? :)
A fő probléma meg szemmel láthatólag nem is ez, hanem az, hogy már víz alá került a térkövezett rész, már a terv el van cseszve, tehát hiába is fejezik be, már lehet is felszedni. Vagy csónakleeresztő rámpát terveztek oda?

skatka 2018.03.13. 08:22:39

Én nem tudom, ezt mi alapján állapította meg. Mi oda szoktunk járni a gyerekekkel sétálni. Elég nagy területet rendbehoztak. Van még egy kisebb rész, amin dolgoznak, de egy elég jól használható park lett padokat, emlékművel, lepcsőkkel, kivilágítással és nem utolsó sorban szemetesekkel. Tényleg menj oda és nézd meg mielőtt néhány atipikus kép alapján fikázodm a blogger ott volt, hiszen képeket is csinált. De ō úgy látszik., egy el télen béren. Mert ezt írni a Daru-dombról az szemétség.

2018.03.13. 09:46:06

@skatka: Azt mivel magyarázod meg, hogy olyan egészséges fákat vágtak ki, aminek a helyén csak füvesítettek es simán maradhattak volna? Azt a választ nem fogadom el, hogy a park koncepciójába nem fért bele. A meglévő fák az elsők, olyan parkot kell tervezni, amibe beleilleszthetőek a fák.

Nyáron is mész majd a gyerekkel a 40 fokban a betonra?

Mivel magyarázod, hogy nem lehet a részletes költségvetést megtekinteni?

pioneer2016 2018.03.13. 09:48:56

@skatka: Legalább a szemednek higgy! A képek magukért beszélnek. A 300 millió forintért az ember teljes értékű produktumot vár el.
A poszt írójának teljesen igaza van. Én gyakran járok arra. Befejezni nem volt elég már a pénz, időközben ellopták.

skatka 2018.03.13. 10:14:08

@Hortenz: Nem hinném, hogy nekem bármi ilyesmit magyaráznom kellene. Én, mint szimpla user használtam a parkot, sétáltam ott, tetszett az esti kivilágítás és nehezményeztem, hogy egyesek - lényegtelen, hogy milyen okból - a tényeket elferdítve rossz színben tüntetik fel az eredményeket. Engem nem érdekel, hogy a polgármester piros, sárga vagy kék színű, azt sem érdekel, hogy a blogger piros, sárga vagy kék színű, továbbá azt sem, hogy most választási kampány van. Egymás munkáját meg kellen becsülni, értékelni, örülni, hogy valami fejlődik és nem állandóan csak a hibát keresni, fikázni a másikat (ráadásul néha elvtelenül, csak azért, mert más a színe).

hudakjanos 2018.03.13. 10:25:21

@skatka:

Kedves skatka!

Lenne egy kérdésem. Ha a kertjében szeretne füvesíteni és keresne egy kertészt, aki megcsinálja, kifizetné neki a megállapodott összeget, ha úgy nézne ki, ahogy a Daru domb környéke? És itt most nem a munkagépek által feltúrt részre gondolok, hanem ahol elvileg most díszfűnek kéne lennie. A nyár folyamán ott voltam többször a helyszínen, láttam, hogy 38 fokban ki volt szórva a fűmag, de locsolva nem volt. Én azt gondolom, hogy ilyen munkáért nem jár fizetség, függetlenül attól, hogy a többi rész esetleg olyan, amilyennek lennie kell.

Én elsősorban ezt kifogásolom, hiszen a beruházásra kifizetett majd háromszázmillió közpénz. Az Ön adóforintjaiból, az enyémből és mindenkiéből fizetik ki. Ön nem akarja tudni, hogy négyzetméterenként 100 vagy 1000 forintot fizetünk ezért? Miért titkolja a költségeket az önkormányzati vezetés.

Igaza van, hogy nem érdekli, ki milyen színű. Higgye el, engem sem! Azért szólalok fel, mert szerintem nem jól végezték el a munka bizonyos részeit. Erről szól a bejegyzés.

skatka 2018.03.13. 10:36:57

@hudakjanos: Kedves János! Kiegészíteném a példát. Ha megbízok valakit azzal, hogy tegye rendbe a kertem, telepítsen oda egy játszóteret csúszdával, hintával a gyerekeimnek, legyen focikapu, kis sziklakert, legyenek kis utacskák a kertben díszkővel, éjszakai mozgásérzékelős világítással, a bejáratnál legyenek bokrok, legyen egy szökőkút és a maradékot pedig füvezze be, akkor nem hinném, hogy a munkáért ne járna fizetség (egyáltalán) azért, mert a füvesítés még nincs kész (pláne hóolvadás után, ugyebár).
Egyébként bizonyára igaza van abban, hogy felhánytorgatja a csúszást, a kötbért meg ezeket. Amiben nincs igaza, és én azt nehezményeztem, hogy e fényképek alapján egy olyan emberben, aki soha sem látta a környéket az a kép alakul ki, hogy itt eltapsoltak egy csomó pénzt és lám, csak sártenger van. Pedig nem.
Engem egyébként éppen ez zavar az egész mai magyar valóságban: halmozzuk a féligazságokat, csak azokat a tényeket ismertetjük, amik a mi állításunkat támasztják alá, amik nekünk tetszenek, és olyan távol vagyunk az objektivitástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Persze, mindenki elfogult, és mindenki a saját szemén keresztül látja a világot, de azért törekeni lehetne....
Fontos dolog a kritika, fontos dolog arra rávilágíani, hogy ha valami nem olyan, mint amilyennek lennie kellene, de nem mindegy, hogy hogyan öltöztetjük ezt. Saját munkámban is azt tapasztalom, hogy hatékonyabb a kritika, ha építő jelleggel fogalmazom meg, ha a másik nem azt érzik, hogy hibát akarok keresni benne. Megemlítem a pozitívumokat, amiket jól csinált és elmondom, hogy mind kéne javítani. Értem én, hogy az újságírás nem ilyen, de azért lehetne egy kicsit ebbe az irányba (is) elmozdulni.

2018.03.14. 11:03:06

@skatka: Hát ez az ami végtelenül elszomorító. Hogy téged sem és általában az embereket nem érdekli a közélet. Erre ne legyél büszke. A demokrácia nem az, hogy négyévente választunk egy "vezetőt", hanem minden egyes nap kellene gyakorolni a demokráciát azzal, hogy figyelemmel kísérjük a történéseket, ellenőrizzük azokat, akikre feladatot és pénzt bízunk. Ha valami nem tetszik vagy gyanús annak hangot adunk. Lenne még hová fejlődni.

Visszatérve a parkhoz: nem igaz, hogy szép lett. Rengeteg kárt okoztak ( Natura 2000- es területen írtottak fákat madarak költési időszakaszában), rossz minőségben, szakmaitlanul csinálták meg. Ráadásul úgy, ami rendszeres karbantartást igényelne, amit egészen biztos, hogy nem fognak csinálni. Erre mondhatod, hogy ez csak feltételezés, de nézd meg a homokra, 40 fokban kiszórt fűmagot, hányszor öntézték meg.

skatka 2018.03.14. 11:18:03

@Hortenz: Te nem tudod, hogy engem mi érdekel. Az, hogy egy ügyben nem foglalkozom azzal, hogy A vagy B oldal csinálta, az nem jelenti azt, hogy úgy egyébként nem érdekel a közélet, nem szoktam követni a híreket, adott esetben hangot adni a véleményemnek. Én sem minősítettelek téged a szavaid alapján.

Ne keverd a szezont a fazonnal! Az, hogy valami szép lett az egy végeredmény (bár valóban szubjektív, nekem mindenesetre tetszik). Az, hogy szerinted valamit helytenül oldottak meg, attól még lehet szép. Mivel a kertépíés nem a szakmám (a saját kertemben alkalmazott hobbiamatőr technológiát nem vetném össze azzal, amit ipari körülmények között használnak, és a mérnökök éveken keresztül tanulnak), ezért a további részekről nem nyilatkozom.

dervish69 2019.08.20. 14:06:56

Az ilyen bejegyzések adnak erőt ahhoz, hogy tudjam, miféle népségekre NEM szabad szavazatot adni. :-)

dervish69 2019.08.21. 13:16:50

Hudák János, te egyszerűen egy szar alak vagy.
A minap jártam a Daru-dombon és az őszi pocsétának nyoma sincs, a munkálatok befejeztével minden olyan, amilyennek lennie kell.
Pocskondiázol, lejáratni akarod a polgármester és önkormányzati alkalmazottak munkáját. Nyilvánvaló, hogy egy őszi/téli időszakban készített fotósorozat azt a látványt mutatja, amit te is ideokádtál, szennyes honlapodra.
Ugyanakkor kijelentem, hogy ez a mai napon teljesen érvénytelen, mivel az emberek (nem rólad és toportyánfajzat sorstársaidról van szó!) általában nem a sártengerben fognak szórakozni, hanem tavasztól őszig.
Így azon igyekezeted, hogy szar kommunista módszerekkel élve lejáratod az emberekért tenni akaró polgármestert, kudarcba fulladt. Te egy geci vagy (similicska után szabadon használható frázis, csak jelzem), mint kommunbista ganyédombra való sorstársaid, akik el fognak tűnni a picsába, a politika szemétdombján. Azért, mert az értelmes ember (Homo sapiens) nem kér belőled és kommunista szar alakokból, mert lenin, rákosi, kádár óta az embereknek ELEGÜK VAN A HAZUGSÁGBÓL!
Takarodjatok végre el a büdös picsába, a trágyadomb alá, mert a ti helyetek pontosan ott van, vagy annál lejjebb.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus