Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Kopjál le!

2018. április 07. 17:39 - hudakjanos

Ezt a választ kaptam az imént, amikor Németh Szilárdtól kérdezni akartam valamit a Daru dombnál. Ahol egyébként valószínűleg törvénysértő módon épp mellette kampányolnak egy önkormányzati rendezvény leple alatt. Azt is mondta, hagyjam őt békén, írjam meg a Facebookon, amit akarok. Így hát eleget teszek a kérésének.

 

Hírt kaptam ugyanis róla, hogy a csepeli önkormányzat Magyar Ízek Kavalkádja fedőnevű rendezvényén Németh Szilárd képével díszített pólót, szatyrot, vele emblémázott Csíki sört, az ő receptkönyvét és lufit osztogatnak a résztvevőknek. Az eset minden jel szerint ugyanúgy sérti a választási törvény esélyegyenlőségre vonatkozó részeit, mint a szintén önkormányzati pénzből megjelenő Csepeli Hírmondó. A lapot kiadó Csepeli Városkép Kft-t már többször elítélték, amiért Németh Szilárd mellett kampányolt és legutóbb 1.380.000 Ft-os bírságot is kiszabtak emiatt.

2_focuspoint_926x504.jpg

Ennek kapcsán szerettem volna megkérdezni Németh Szilárdot a rendezvényen, hogy tervezi-e kifizetni a bírságot, ha már az ő érdekében történt a törvénysértés. Vagy esetleg ennek költségét is a csepeli adófizetők fogják állni?

Sajnos Szilárd miután kezet sem volt hajlandó velem fogni, azt mondta nem kíváncsi rám és hagyjam őt békén! Próbáltam szót érteni vele, hogy én csak egy kérdést szeretnék feltenni, de azt mondta, kopjak le, mert látni se akar. Kicsit fenyegetőnek éreztem a hangját és kérdeztem, hogy különben mi lesz, ha nem megyek el, de erre már nem válaszolt. Majd mikor mondtam, hogy szerintem azért jó lenne, ha legalább normális hangon tudnánk beszélni egymással, azt mondta, miről beszélek, ne vicceljek már azok után, hogy mi (és konkrétan én) miket írogatunk róla. Kértem, hogy mondjon egy példát, hogy én konkrétan mit írtam róla, ami lehetetlenné teszi, hogy Csepel országgyűlési képviselőjeként válaszra méltasson, mint csepeli választópolgárt. De erre nem tudott választ adni.

 

Csak azt ismételgette, hogy hagyjam már békén. Mellette egy önkormányzati cég volt vezetője mondta, hogy menjek inkább a dolgomra, olyan mindegy mit beszélgetünk itt egymással. Mondtam, hogy attól még nem kellene törvénysértően, önkormányzati pénzből kampányolni, erre kinevettek. „Ugyan már, mi törvénysértő ebben!”

Egy kézmozdulatomra aztán azt mondta Szilárd, biztos felveszem a beszélgetést. Mondtam, hogy az nem az én stílusom, aztán eszembe jutottak Borbély Lénárd polgármester szavai, miszerint „mindenki magából indul ki”.

Tettem még egy kísérletet, mondtam, hogy szerintem jó lenne, ha tudnánk higgadtan beszélni egymással, de gyakorlatilag kiröhögtek. Hát otthagytam őket.

Azért elgondolkodtató, hogy ő vádaskodik gyűlölködéssel és hasonlókkal, miközben az ő száját hagyták el azok a mondatok, hogy „Kopjál le!”, „Ne is lássalak!”, „Nem vagyok rád kíváncsi!”. Én szeretném hinni, hogy lehet másként kezelni a politikai ellenfeleinket. Azért is dolgozok, hogy soha ne jussunk el odáig, hogy nem vagyunk képesek egymás szemébe nézni, elmondani a véleményünket és meghallgatni a másikét. Nem kell egyetértenünk mindenben, de tudnunk kell beszélni egymással. Azt szeretném, hogy olyan ember képviselje a csepelieket és természetesen a soroksáriakat is a parlamentben, aki képes erre.

A mai napon ebből a szempontból Németh Szilárd megbukott. Javaslom ezért a csepeli és soroksári polgároknak, hogy szavazzanak Dr. Szabó Szabolcsra!

Változást! Most!

11 komment

Daru domb – Miért titkolja Borbély Lénárd polgármester a 300 milliós fejlesztés részletes költségeit?

2018. március 11. 18:04 - hudakjanos

A napokban megint a Daru domb környékén jártam. Kíváncsi voltam, hogy most milyen állapotban van a nemrég fejlesztett terület. A látvány sajnos minden képzeletemet alulmúlta! A képek magukért beszélnek! Ezt kapták a csepeliek majd 300 millió forintért?

20180308_151713_s.jpg

 

Az még hagyján, hogy Németh Szilárd agymenéseit minden körülmények között teljesítenie kell Borbély Lénárdnak és ezért most fel van túrva a terület. Ugyanis a Fidesznek mindenképpen szüksége van egy újabb országzászlóra Csepelen (potom 19 millióért!) és nem találtak jobb helyet neki, mint a Daru domb. Mégis siralmas a látvány, ahogy fél méter mély nyomvályú jelzi, merre közlekednek a munkagépek az elmúlt napokban. Nem is tudom, hogy fognak itt napokon belül országzászlót avatni és ünnepi rendezvényt tartani, de ez legyen az ő bajuk.

Az viszont már felháborító, hogy a beruházás a mai napig nincs kész, holott a szerződés szerint a kivitelezés határideje augusztus 10-e volt. A mai napig félkészen áll ott a gördeszka pálya, leszalagozva. Meg is kerestem a jegyzőt, hogy megtudjam, kap-e kötbért az önkormányzat a késedelem miatt.

A másik, amit megkérdeztem, hogy történt-e műszaki átadás-átvétel már. Erős a gyanúm ugyanis, hogy az, amit a Daru dombnál látunk nem felel meg például a díszfű fogalmának. Ha pedig valaki átveszi és kifizeti így a munkát, azzal anyagi hátrányt okoz az önkormányzatnak.

Pedig nem kevés pénzről van szó. Elnézést is szeretnék kérni az olvasóktól, mivel a korábbi írásomban véletlenül egy rossz összeget tüntettem fel. Sajnos a beruházás teljes költsége nem "csak" 186 millió forint, hanem majdnem 300 millió! Ez persze nem feltétlenül lenne baj, ha láthatóan jó minőségű munkavégzés történne. A látottak alapján azonban erősen kérdéses, hogy mi került ezen a beruházáson ennyibe. Kivágtak több tucat fát, kialakítottak néhány betonücsörgőt a parton, lefektettek nem kis mennyiségű térkövet. Azon kívül van egy félig kész gördeszka pálya, sok ezer négyzetméternyi, díszfűnek egyáltalán nem nevezhető gazos terület és nagyjából ennyi. Elvileg 4500 cserje és 1000 évelő növény is ültetésre került, bár ezek egy részéről nehéz elképzelni, hogy megérik egyáltalán a tavaszt.

Segítene a tisztán látásban, ha tudni lehetne, hogy mi mennyibe került a kivitelezés során. Érdekes módon azonban az önkormányzat nem hajlandó kiadni a részletes költségvetést. Joggal merül fel az emberben, hogy miért nem ismerhetjük meg az adatokat, hacsak nincs valami titkolni valója Borbély Lénárd polgármesternek és fideszes többségének.

13 komment

Született-e döntés a csepeli HÉV sorsáról?

2017. november 17. 12:57 - hudakjanos

 

Tisztelt Borbély Lénárd Polgármester Úr!

A csepeli HÉV jövőjével kapcsolatban kérem Önt, hogy adjon tájékoztatást a csepeli lakosságnak.

2017 márciusában jelent meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRT. pályázati felhívása, amely keretében a csepeli HÉV kötöttpályás hálózatba történő integrálására kellett kidolgozni tervet. A hírek akkor arról szóltak, hogy a metróhálózatba történő integrálás megtervezéséről van szó, a helyi csepel.info hírportál is erről számolt be.

Ennek ellenére egy június 29-ei NFM rendelet (22/2017.) megfogalmazása szerint „a csepeli HÉV fővárosi villamoshálózatba történő integrálásá”-ra biztosít forrást a kormány.

Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult a Nemzeti Fejlesztési Miniszterhez, melyben arról érdeklődött, hogy milyen hatástanulmány, előzetes terv alapján született döntés a villamoshálózatba történő integrálásról. Dr. Fónagy János Államtitkár Úr válaszában viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy még nem történt döntés ezzel kapcsolatban.

Tisztelt Polgármester Úr! Azt kérem Öntől, hogy tájékoztassa a csepeli közvéleményt arról, hogy Önnek, mint a kerület vezetőjének van-e információja arról, hogy a csepeli HÉV jövőjével kapcsolatban született-e bármilyen döntés, ha nem, mikorra várható annak meghozatala. Kérem továbbá, hogy amennyiben a kérdéssel kapcsolatban elkészültek a szükséges tanulmányok, tervek, úgy azok tényéről, illetve tartalmáról is informálja a csepelieket.

csepelihev.jpg

2016-ban komolyan komolyan foglalkoztatta a kerület és a déli agglomeráció lakosságát, amikor szóba került a HÉV villamoshálózatba történő integrálása. Úgy vélem, az emberek joggal várják el, hogy a felmerülő alternatívákról, illetve a döntésekről a lehető leghamarabb tájékoztatást kapjanak.

Üdvözlettel,

Hudák János
Önkormányzati képviselő
Párbeszéd Magyarországért

Szólj hozzá!

Lélegeztetőgép vagy országzászló?

2017. október 26. 12:38 - hudakjanos

Sokszor elhangzik manapság a stadion helyett lélegeztetőgépet mondat a magyar közéletben. Persze sokan demagógnak tartják ezt a szembeállítást, de a mai csepeli testületi ülésen mégis csak ilyesmi lesz a kérdés, ha nem is eredeti formájában.

 

A testület elé kerül ugyanis egy előterjesztés arról, hogy létesítsen az önkormányzat egy második(!) országzászlót a kerületben a Daru dombon 19 millió forintos beruházással. Az indoklás szerint „A Darudomb kisebbik – jelenleg funkció nélküli – dombján történő országzászló megvalósítást javasoljuk, mivel itt megfelelő nagyságú tér áll rendelkezésre nagyobb ünnepségek megtartására, a szép környezet és a domb méltó helye lehet a megemlékezéseknek.”

Egy másik javaslat civil szervezetek támogatásáról szól, ebben az szerepel, hogy a XXI. Kerület és Környéke Mentőalapítványt lélegeztetőgép vásárlás céljából 300.000 Ft-tal támogassa az önkormányzat. Az előterjesztéshez csatolt kérelmező levélből kiderül, hogy az alapítvány kuratóriumának elnöke egy Oxylog 2000 plus vagy Oxylog 3000+ típusú gép beszerzéséhez kér támogatást, melyek az árajánlatok szerint  3.302.000 Ft, illetve 4.953.000 Ft-ba kerülnek.

lelegeztetogep_oxylog2000.jpg

Oxylog 2000 plus lélegeztetőgép (fotó: missziomento.hu)

Idézet a levélből: „Az egyik mentőautónkon használatban lévő lélegeztető eszköz kritikus állapotban van, meghibásodás miatt már 3 hete nem áll rendelkezésünkre. A használatban lévő típus korából adódóan (15 év) évente többször hibásodik meg, a javítás időtartama alatt pótlásáról az Országos Mentőszolgálat nem tud gondoskodni, ezért hiánya nagyban veszélyezteti a betegellátás színvonalát.”

Bár sokszor illetem kritikával a csepeli Fidesz vezetést, nem tartozom azok közé, akik szerint ne történnének fontos és jó fejlesztések a kerületben. Legtöbbet magam is támogattam ezek közül. Most mégis felmerül bennem a kérdés, hogy mi szükség van a Szent Imre téri után egy újabb országzászlóra a kerületben. Másrészt nem értem, hogy miért ne adhatnánk meg a szükséges összeget egy valóban létfontosságú berendezéshez a mentőszolgálatnak.

Valójában még csak választani sem kellene a kettő között. A Fidesz nem győzi hangsúlyozni minden lehetséges alkalommal, hogy milyen jó anyagi helyzetben van Csepel. Hát akkor nyújtsunk legalább a kedvezőbb árú lélegeztetőgép erejéig támogatást a Mentőalapítványnak. Ezt fogom javasolni a testületnek is.

 

orszagzaszlo.jpg

Országzászló a Szent Imre téren (fotó: csepel.hu)

Szólj hozzá!

Rendkívüli ülés után

2017. szeptember 27. 08:27 - hudakjanos

Péntek reggel 9 órától tartotta rendkívüli ülését a csepeli képviselő-testület. Illetve tartotta volna, hiszen a Fidesz képviselői csak 20 perccel 9 után érkeztek meg a terembe.
Egyetlen napirendi pontunk volt, a Csikó sétányon található volt Görgey Iskola épületének megvásárlása. Mivel a tulajdonos cég felszámolás alá került, az ingatlant árverésen lehetett megvásárolni, amin önkormányzatunk is ajánlatot tett. Sajnos egy debreceni székhelyű cég magasabb ajánlattal végül nyert.
Az előterjesztés lényege az volt, hogy az önkormányzat próbálja meg ettől az új tulajdonostól megszerezni a területet. Már csak azért is, mert az említett cég megkereste az önkormányzatot és szándékai szerint munkásszállót, idősek otthonát vagy más szociális intézményt szeretne működtetni ott, ami nem egyezik meg az önkormányzat terveivel. A sétányok már így is eléggé zsúfoltak, nem lenne célszerű további komolyabb intézménnyel terhelni a környéket.
Mivel a dolog lényegi részében szinte teljes egyetértés volt a testület tagjai között, az ülés végén annak rendje és módja szerint meg is szavazta mindenki, csak a DK képviselői tartózkodtak.
Sajnálatos módon azonban ehhez egy jó másfél órás politikai iszapbirkózáson kellett átesnünk, ami véleményem szerint elkerülhető lett volna.
Borbély Lénárd viszont rögtön az elején megadta az alaphangot az üléshez, hiszen miután kijelentette, hogy "nem szeretnék erős felütést adni ennek a történetnek" rögtön rátért a Görgey Iskola bezárásának, eladásának történetére, mely során nemes egyszerűséggel azt mondta, most már igazán bevallhatnák, hogy kaptak-e kenőpénzt azok a testületi tagok, akik az eladáskor megszavazták a döntést.
Aztán a továbbiakban is jellemzően az elmúlt tizenvalahány év sérelmeit sorolták a résztvevők, az iskola bezárásától annak eladásáig. Én próbáltam jelezni, hogy lassan ideje lenne ezeken túllépni és nem csak mindig visszafelé mutogatni, mert meggyőződésem, hogy a csepelieket is egyre kevésbé érdekli, hogy mi volt rossz 2010 előtt a Fidesz szerint. Főleg azok után, hogy nyolcadik éve ők vezetik ezt a kerületet. Inkább a jövőre kellene koncentrálni, hogy az adott helyzetben mi a legjobb a kerület lakosainak. Ha meg valakinek erős gyanúja van korrupcióval vagy más bűncselekménnyel kapcsolatban, az tegyen feljelentést.
Bár a jelen történet kulcsmozzanata valószínűleg, hogy a Csepeli Városgazdával megbízási jogviszonyban álló tanácsadó a birtokában lévő információkat feltehetőleg kiadta valakinek, akivel közösen ülnek egy szövetkezet igazgatóságában, ez kevéssé foglalkoztatta a Fidesz képviselőit. Majd ez a valaki 1-2 millióval magasabb árajánlatot beadva megszerezte a Görgey Iskola területét az önkormányzat elől. Kérdésemre, hogy az önkormányzat vizsgálja-e, hogy a tanácsadó megszegte-e a szerződésében álló titoktartási rendelkezést, a válasz nem volt. Sőt, Borbély Lénárd még szerencsének is tartotta, hogy kapcsolat áll fenn a tanácsadó és az épületet megvásárló vállalkozó között, mondván, ez a tárgyalásokon hasznunkra lesz.
Szerintük magamból indulok ki, ha egy üzleti kapcsolat alapján rögtön mutyit feltételezek. Ábel Attila tett is egy gyenge kísérletet, hogy párhuzamot vonjon a konkrét üggyel kapcsolatosan. Szerinte ennyi erővel én is biztos mutyizok, hiszen képviselő vagyok a testületben, miközben van egy vállalkozásom, ami árbevételt termel és az óvodai néptánc oktatásban is érintett voltam. (Borbély Lénárd megfogalmazása szerint megszálltuk az óvodákat :) ). Bár biztosan nagyon örültek  maguknak, hogy ezt milyen jól kifundálták, de ki kellett ábrándítanom őket, hiszen a vállalkozás árbevételéből kerek 0 Ft származott a csepeli önkormányzattól vagy annak cégétől, intézményétől. Másrészt az óvodai néptánc oktatást feleségem már jóval korábban megkezdte, mint hogy én képviselővé váltam volna, szóval nehezen tudtam volna ez ügyben őt segíteni (az időutazás lehetőségét leszámítva). Amúgy feleségem óvodákkal kötött szerződései közül nem egyet Borbély Lénárd írt alá még alpolgármesterként! Tiszta mutyi, nem igaz?
nemethszilard_voroscsepel_s.jpg
Az ülés záróakkordjaként még felszólalt Németh Szilárd Fidesz alelnök is, aki szakértőnek titulálva vehetett részt az ülés zárt részén, majd az általuk kiadott Vörös Csepel könyvet szorongatva bizonygatta, hogy máshol már rég túlléptek a komcsikon, de itt Csepelen még mindig nem jutottunk el idáig. Kicsit fura volt ezt 7 év fideszes városvezetés után hallani, de hát lelke rajta.
A lényeg pedig, hogy megszavazta a testület, hogy próbáljuk meg megvásárolni az ingatlant, ha pedig ez sikerül, akkor Borbély Lénárd ígérete szerint közösségi tervezés után fog eldőlni, milyen funkciója legyen a területnek.
1 komment

Görgey Iskola – Baklövés történt vagy ingatlanmutyi készül Csepelen?

2017. szeptember 21. 08:51 - hudakjanos

Rendkívüli testületi ülést hívott össze péntekre Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere. A Csikó sétányon található volt általános iskola ingatlanjának megvásárlása lesz napirenden. Bár a polgármester hajléktalan- és menekültszállással riogatja az embereket, valószínűleg sokkal érdekesebb annak a Pércsi 37 Kft.-nek a tulajdonosi háttere és kapcsolatai, amelytől meg akarják vásárolni az ingatlant.

Csepelen ugyan a legtöbben kívülről fújják, mégis érdemes pár szót áldozni a volt Görgey Artúr Általános Iskola történetére. Az iskolát 2003-ban zárta be az akkori önkormányzati vezetés. 2007-ben egy telekcsere ügylet nyomán került az Ibiza Építő Kft tulajdonába, mely lakóparkot akart építeni az iskola helyén. Ez végül nem történt meg és az épület állaga folyamatosan romlott, egészen addig, míg az említett cég felszámolás alá nem került.

Ekkor a felszámoló nyilvános pályázatot hirdetett az ingatlan értékesítésére, melyen a csepeli önkormányzat is indult, de a fentebb említett Pércsi 37 Kft magasabb ajánlatával megszerezte az épület tulajdonjogát. A pénteki ülésre készített előterjesztés szerint a cég munkásszállót, szociális otthont létesítene, meg is kereste ez ügyben az önkormányzatot. Erre született a gyors reakció és ha a testület megszavazza, az önkormányzat ismét megkísérelheti az ingatlan megvásárlását, de már az új tulajdonosról.

gorgeyiskola.jpg

A történet egyik furcsasága, hogy miért kell ilyen rohamtempóban döntést hozni, hiszen szeptember 28-án, jövő csütörtökön amúgy is lesz testületi ülés, akkor is szavazhatnánk erről. A másik, hogy miért érezték szükségét a hisztériakeltésnek, amikor hajléktalanszállóval, sőt menekültszállóval riogatják az embereket.

„Az új tulajdonos levelet juttatott el Borbély Lénárd polgármesterhez. Ebben arról számoltak be, hogy szociális célú hasznosítást terveznek az ingatlanon. Ebbe a munkásszállón, szociális otthonon, vagy más szociális rászorulókat támogató intézményen kívül akár hajléktalan szálló vagy menekültszálló is beleférhet.”- írja a csepel.hu.

Sajnálatos módon az előterjesztés nem tartalmaz semmilyen konkrét információt arról, hogy az önkormányzat mekkora vételárat ajánlott fel, illetve a Pércsi 37 Kft. végül milyen összeget fizetett az ingatlanért. Reméljük, hogy a pénteki ülésen választ kapunk ezekre a fontos kérdésekre, mert ezek hiányában nem lehet felelős döntést hozni az ügyben.

Mi áll valójában a történet hátterében?

 

A legfurcsább mégis az, hogy a tulajdont megszerző Pércsi 37 Kft-nek milyen tulajdonosi háttere van és milyen kapcsolata a csepeli önkormányzattal. A nyilvános cégadatok szerint a Kft.-nek Debrecenben van a székhelye és egy bizonyos Gulyás János és neje a tulajdonosa. Kicsit utánajárva a dolgoknak, kiderül, hogy sok kisebb-nagyobb cég tulajdonosai ők, tüzépek, ingatlanok, szállodák vannak a tulajdonukban.

Egy újságcikk jellemzése szerint Gulyás János több mint 20 éve működteti tüzép telepét, kiterjedt cégbirodalommal rendelkezik, ingatlanokkal üzletel, szállodát és irodaházat épít, úgyhogy Debrecen egyik erős embere.

Tovább keresve az Átlátszó blog egyik cikkére találhatunk, mely szerint Gulyás egyik cége (GSV Kft.) is azok közé tartozik, melyek annak ellenére kaptak EU-s pályázati pénzeket, hogy tulajdonosaik között offshore cégek is vannak.

"Náluk sikeresebb pályázó volt a cégadatokban főtevékenységként fa-, építőanyag- és szaniteráru-nagykereskedelmet megjelölő, debreceni GSV Kft., akik 886 millió forintot nyertek. Tulajdonosai a kassai Gulyás János és felesége, a debreceni Pércsi 37 Ingatlanforgalmazó Kft., illetve a kassai székhelyű Debrentium s.r.o.. Ez utóbbi cég a 2008 és 2011 között tulajdonos liechtensteini Aventon Anstalt helyét vette át."- írta az Átlátszó 2013-ban.

Az is érdekes, hogy ennek a bizonyos GSV Kft-nek egyik tulajdonosa épp a Pércsi 37 Kft. Mindenesetre a mai magyar viszonyok között nehezen képzelhető el, hogy úgy nyertek el ilyen hatalmas támogatást, hogy ne lenne megfelelő kapcsolatuk az épp hatalmon lévő Fidesz felé. Ezt támasztja alá az a tény is talán, hogy Gulyás cégeinek egyikét (a Debreceni Energia Centrum Kft.-t) például egy debreceni önkormányzati cégtől vásárolta meg 2014-ben.

És hogy mindennek mi köze van Csepelhez?

 

Annyi mindenképpen, hogy Gulyás számtalan gazdasági érdekeltségeinek egyikében (TAKARÉKFAKTOR Követeléskezelő és Faktoring Szövetkezet) igazgatósági tagtársa egy bizonyos Nagylaki Kálmánnak. Aki történetesen tanácsadóként, közreműködőként megbízási szerződéses viszonyban állt 1 évig a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft.-vel, ami ugyebár a csepeli önkormányzat tulajdona.

A feladata pedig épp felszámolási eljárásokban értékesítendő ingatlanok felkutatása, az Önkormányzat vagy érdekkörébe tartozó harmadik személy által potenciálisan megvásárolandó ingatlanok kiválasztása, faktorcégek által értékesítendő követelések felkutatása volt. Illetve az ilyen eljárásokban pályázatok elkészítése, benyújtása, kapcsolattartás a felszámolókkal, faktorcégekkel. Mindezért havi bruttó 280.000 Ft megbízási díj illette meg őt.

Tehát Nagylaki Kálmánnak a csepeli önkormányzat cégének megbízásából pont olyan lehetőségek felkutatása és elősegítése volt a feladata, mint a Görgey iskola megvásárlása. Ehhez képest nem az önkormányzat tudta megvenni az ingatlant, hanem Nagylaki igazgatósági tagtársának cége, mert jobb ajánlatot adott.

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy ezen a konkrét ügyön dolgozott-e személyesen? Ha igen, akkor komolyan felmerül a szerződés 3.6. pontjának megszegése, melyben a tudomására jutott információk titkos bizalmas kezelése van lefektetve. Ebben az esetben pedig önkormányzatunknak meg kell tennie a szükséges jogi lépéseket.

 

Ettől függetlenül további furcsaságok jellemzik az egész történetet. Elgondolkodtató, hogy az új tulajdonos levelének kézhezvétele után gyakorlatilag azonnal meg akarják vásárolni az ingatlant. Fel sem merül például, hogy vele tárgyalásos úton megegyezzen az önkormányzat a hasznosítást illetően. Furcsa az is, hogy egy ilyen tapasztalt vállalkozó (aki ráadásul feltehetőleg otthonosan mozog a jelenlegi hatalom köreiben) úgy vásárolt meg egy ingatlant, költött el rá több tízmillió forintot, hogy csak utólag jutott eszébe, hogy egyeztessen az önkormányzattal.  Szintén nehezen érthető, hogy a debreceni irodaházak, szállodák után miért szociális otthont, munkásszállót építene a területen, ami azért nem tűnik annyira nyereséges üzletnek. Bár levelében hivatkozik egy veresegyházi idősek otthonára, az interneten eléggé ellentmondásos információkat találtunk csak ennek létéről, megvalósításáról.

Ezek a tényezők, illetve a polgármester riogatása és az ügy gyors lezavarását biztosító rendkívüli ülés, olyan rossz érzést kelthet néhányakban, mintha itt valami nem lenne rendben. Mintha ez az egész történet csak valami színjáték lenne és a valódi szándékok a színfalak mögött lennének. Ha megtudjuk a szóban forgó összegeket okosabbak leszünk, de nagyon reméljük, hogy nem valamiféle ingatlanmutyi áll a háttérben, melyben a jólértesült vállalkozó kevés munkával sok pénzt tud majd zsebre tenni a csepeli adófizetők kárára.

Bízzunk benne!

Szólj hozzá!

Mit kapnak a csepeliek a Daru dombnál 186 millióért?

2017. augusztus 19. 10:24 - hudakjanos

Lázasan dolgoztak Csepelen a Daru dombnál a kivitelezők a minap, mikor arra jártam. Nem csoda, hisz vasárnap az államalapítás ünnepének helyszíne lesz a terület. Csak az a kár, hogy a látottak alapján a megálmodott és a látványterveken csodásan kinéző park helyett csak egy gazos, kopár pusztaságot kapnak a csepeli lakosok. Mindezt 186 millió forintért!

 

Még nyár elején fordultam az önkormányzat jegyzőjéhez, hogy megtudjam, miért kellett több tucat fát kivágni a Daru dombnál, mikor megkezdték annak fejlesztését. Sokan panaszkodtak, hogy mindenhol csak kopár betonrengeteget hoznak létre, ahol semmi árnyék nincs. Akkor a következő tájékoztatást kaptam:

„A fakivágás közvetlenül a parti sétány melletti rézsű területét érinti, nagyságrendileg a fitnesz park magasságától egészen a Domb vonaláig végig a part mellett. A kivágás főként olyan fa egyedekre vonatkozott, melyek elburjánzott, magról nőtt és nem őshonos növények. A fakivágási engedély ki is emeli, hogy ezeknek a fajoknak, amelyek inváziósak és termőhely-idegenek, a területen történő elszaporodását meg kell akadályozni, a meglévő állományt vissza kell szorítani. Összesen a munkálatok alatt 57 fa kerül kivágásra. (…) Több, mint 20 meglévő fa egyed átültetésre kerül, és 38 új fa, több mint 4500 db cserje, talajtakaró és díszfű, valamint nagyságrendileg 1000 évelő növény is telepítve lesz.”

Érdeklődtem a beruházás részleteiről is, de már nem először ütköztem falakba, az önkormányzat válasza szerint „A beruházásra vonatkozó részletes költségvetés a közbeszerzési eljárás során beadott ajánlat részeként üzleti titoknak minősül, így az csak az érintettek illetékes munkatársai előtt nyilvános”

Ezt követően július 21-én jártam a területen. Akkor láttam, hogy elég nagy területen el volt már egyengetve a föld és ki volt szórva rá fűmag. Bőven 30 fok felett volt a hőmérséklet és még a laikusok is tudják, hogy a fű kinövéséhez sok vízre van szükség, de nem láttam egyetlen öntözőberendezést sem. Kétkedtem is erősen, hogy ebből hogyan lesz „díszfű” néhány hét alatt.

(Az alábbi képek jól illusztrálják az elvégzett munka minőségét)

Sajnos a sejtésem be is vált, mert sehogy. Ezen a héten kedden szintén kilátogattam a dombhoz és siralmas látványban volt részem. Három és fél hét alatt a gazon kívül csak néhány fűszál nőtt ki a területen. Ami nem is csoda, hiszen a talaj csontszáraz, látszik, hogy egyáltalán nem vagy csak nagyon keveset lett locsolva. Mondanom sem kell, amikor ott jártam még akkor is lelkesen szórták a fűmagot különböző részeken a kicserepesedett földre a „szakemberek”. Nem tudom, miért remélik azt, hogy bármi is kinő belőle.

(Ezek már a friss képek erről a hétről. Láthatóan nem sikerült "díszfüvet" varázsolni a területre.)

Nem először tapasztaljuk Csepelen, hogy a nagy csinnadrattával bejelentett fejlesztések csak tessék-lássék módon vannak elvégezve. Az a szomorú, hogy közben rengeteg pénzt elköltenek ezekre és ennyi erővel már tényleg szépülhetne a kerület. Azt gondolom, a városvezetésnek nem kis felelőssége van abban, hogy ezeket a munkákat elfogadja és kifizeti-e. Ezért ismételten a jegyzőhöz fordulok, hogy megtudjam, megtörtént-e már a munka átvétele.

8 komment

Birkózóakadémia: 4,5 milliárd közpénz kerülhet Németh Szilárd alapítványához! Lemondhatnak a csepeliek a szabadidőközpontról?

2017. június 02. 12:00 - hudakjanos

Egyelőre nem csillapodnak a kedélyek Csepelen a Hollandi útra tervezet Magyar Birkózó Akadémiával kapcsolatban. Bár Németh Szilárd szerdán több mint 1 órás sajtótájékoztatót tartott az ügyben, egyetlen érvet sem tudott mondani, hogy mi indokolja, hogy az általa létrehozott alapítvány legyen a tulajdonosa a több milliárd közpénzből épülő akadémiának. Közben az is kiderült a teljes beruházás mintegy 4,5 milliárd forintot emészthet fel, ráadásul a csepeliek jó eséllyel végleg lemondhatnak a helyszínül szolgáló szabadidőközpontról.

 

Így egyszerűbb! Reagált Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Fidesz alelnök arra a kérdésre, hogy miért az által létrehozott alapítvány lesz a tulajdonosa a milliárdokból épülő Magyar Birkózó Akadémiának. Ennél azért kicsit többet vártam volna tőle, mégiscsak 2 milliárd forint közpénzről van szó! Illetve, mint megtudtuk, nem is ennyiről!

Bár szerdán a rezsibiztos már tájékoztatta a megjelenteket, hogy az egész komplexum 4,5 milliárd forintba fog kerülni, érdekes módon ez a múlt csütörtöki csepeli testületi ülésen nem hangzott el. Jó kérdés, hogy Borbély Lénárd polgármester miért hallgatta el a képviselők elől ezt a tényt. Talán azért, mert nem csak a költségek duplájára növekedéséről van szó, hanem arról is, hogy a beruházás helyszínéül szolgáló szabadidőközpontot szinte teljes egészében elveszíthetik a csepeliek.

A birkózó szövetség honlapján megtalálható előterjesztésből kiderül, hogy a birkózócsarnok mellett 130 fős kollégium, vendégház, étterem és egyéb kiszolgáló épületek is a terv részét képezik. Ezeket az anyagban szereplő kép tanúsága szerint évtizedes fák kivágása árán helyeznék el vagy a nyári időszakban az önkormányzat által napközis táborként funkcionáló területen. Ez pedig azt jelentheti, hogy a csepeliek nem fogják tudni a jövőben használni a területet.

Azt gondolom, hogy az önkormányzati döntés meghozatala előtt ezt is közölni kellett volna a képviselőkkel és a polgármester nem járt el korrektül, amikor elhallgatta ezeket az információkat. Az is erősen kérdéses, hogy ennek ismeretében vajon a csepeliek mennyire örülnek a beruházásnak!

birkozoakademia_170602.jpg 

A civil törvény ellen beszélt a rezsibiztos?

Érdekfeszítő része volt a sajtótájékoztatónak, amikor Németh Szilárd azt bizonygatta, hogy ez a konstrukció teljesen rendben van, hosszasan ecsetelte, hogy az alapítványoknak mik a működési feltételeik. Hiszen egy alapítvány a céljától nem térhet el. Elmondta, hogy egy alapítványnak átláthatóan kell működnie, be kell számolnia a kapott támogatásokról és azok felhasználásáról. Meg azt is, hogy a támogatás felhasználását valamennyi erre hivatott állami szervezet ellenőrizheti, illetve a területileg illetékes ügyészég felügyeli az alapítványokat.

Közben pedig párhuzamot vont a Csepeli Munkásotthon Alapítvánnyal és a Csepel SC Alapítvánnyal is. Mint mondta azok is magánalapítványok, ott az mégsem probléma, csak ez probléma. Csak sajnos a felvetése logikailag nincs rendben. A kérdés ugyanis az, hogy ha polgármesterként ő is, illetve utóda is évek óta hadjáratot folytat az említett két alapítvány ellen, el akarja lehetetleníteni őket, akkor miért gondolják, hogy rendben van 4,5 milliárdot rábízni egy harmadikra.

Ha a birkózócsarnokot építő alapítvány esetén garancia a törvényi szabályozás, akkor a többi esetén is elégnek kell lennie. Ha bármi törvénytelenséget észleltek volna, akkor jogi lépéseket kellett vlna tenniük. Ehhez képest azzal kampányolnak, hogy vissza kell szerezni a csepelieknek az intézményeket és mindent elkövetnek, hogy ellehetetlenítsék a működésüket. Ezért is vannak olyan állapotban, mert az önkormányzat hathatós aknamunkája miatt nem jutnak forrásokhoz!

Németh Szilárd mondandója eszünkbe juttathatja az éppen elfogadni tervezett civil törvényt. Az ő mondatai is rávilágítanak, hogy mennyire kilóg a lóláb és mennyire hülyének nézik az embereket. A minap épp Lázár János vádolta meg a civileket azzal, hogy nem tartják be a jogszabályokat és maffiaszerűen működnek. Ha tényleg erről lenne szó, akkor feljelentéseket kellene tenni és jogi úton kikényszeríteni a törvényes működést.

Erről persze szó sincs, a kormányt csak az zavarja, hogy nem tud minden érdemi szereplőt befolyásolni és ezért megbélyegzi ezeket a szervezeteket és törvényt alkot, hogy a működésüket gátolja.

Csepelen is mindenki tudja, aki kicsit is követi az eseményeket, hogy a csepeli alapítványok elleni támadások nem a működésbeli problémák, törvénytelenségek miatt történnek, hanem egyszerűen teljes kontrollt akarnak gyakorolni minden felett a kerületben és csak az érdekli őket, hogy saját megbízható kádereiket ültessék a pozíciókba. A Fidesz alelnök alapítványának adott 4,5 milliárd forint a bizonyíték erre, ami minden ellenkező állítással szemben bizony el fogja veszíteni közpénz jellegét. Ezt akarjuk?

Szólj hozzá!

2 milliárd forint Magyar Birkózó Akadémiára Németh Szilárd alapítványának!

2017. május 26. 13:43 - hudakjanos

A csepeli képviselő-testület fideszes többsége tegnap megszavazta, hogy 2 milliárd forintból Csepelen épüljön fel a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia a Kis-Duna parti ifjúsági tábor területén. A felhőtlen örömbe sajnos vegyül némi üröm, mert a dolognak van egy nem is olyan kicsi szépséghibája. A megszavazott előterjesztés szerint ugyanis az építmény annak a Magyar Birkózó Akadémia Alapítványnak a tulajdonában lesz, melynek alapítója Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke!

 

Évek óta napirenden van egy birkózócsarnok építése Csepelen és a történet már számtalan fordulatot vett ez idő alatt. Volt olyan verzió, mely szerint a Béke téri nagy sporttelepen épülhetett volna meg a csarnok, mert megállapodás körvonalazódott a 2010 óta regnáló és a sporttelep alapítványi tulajdonlását folyamatosan bíráló fideszes vezetés és a tulajdonos Csepel SC Alapítvány között. Aztán valamilyen oknál fogva mégsem csaptak egymás kezébe a felek.

Aztán az következett, hogy 400 millió forint kormányzati támogatásból és 100 millió forint csepeli önrészből épül meg a csarnok a Kis-Duna partján található ifjúsági tábor területén. Egészen mostanáig ez a terv volt érvényben, de a tegnapi ülés előtt 1(!) nappal benyújtásra került egy előterjesztés, melynek értelmében jóval összetettebb tartalommal, 500 millió forint helyett 2 milliárdból épülhet meg a létesítmény, mely a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia nevet viselné.

birkozocsarnok_170526_1.jpg

Az előterjesztés szerint mind a csepeli önkormányzat, mind a Magyar Birkózó Szövetség a Németh Szilárd szövetségi elnök által alapított és lakhelyére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítvánnyal fog megállapodást kötni és a beruházást ez az alapítvány fogja elvégezni, az állam által erre a célra megítélt 2 milliárd forintból.

A testületi ülésen heves vita alakult ki a javaslat kapcsán. Borbély Lénárd polgármester szokás szerint próbálta úgy beállítani, mintha az aggályaikat megfogalmazó ellenzéki képviselők magát a beruházást, a csepeliek sportolási lehetőségeinek javulását, a multifunkciós csarnok létrejöttét ellenezték volna. Szokás szerint erről szó sem volt. Mások is és jómagam is azért szólaltunk fel, hogy a konstrukció veszélyeire hívjuk fel a figyelmet. Hiszen a csarnok megépítése után egy olyan magánalapítvány tulajdona lesz, melynek döntéseibe sem a csepeli önkormányzat, sem a birkózó szövetség, sem a magyar állam nem szólhat bele. Miközben 2 milliárd forint közpénzből épül meg a beruházás!

Borbély Lénárd szerint ezzel semmi probléma nincs, hiszen Németh Szilárd személye, illetve a szövetségi elnöki posztja a garancia arra, hogy az akadémia jó kezekben lesz. Bár a polgármester igyekezett visszautasítani, nem lehet nem észre venni a párhuzamot azokkal az esetekkel, amikor csepeli városvezetőként éppen Németh Szilárd és Borbély Lénárd kifogásolta, hogy a Csepeli Munkásotthon, illetve a Béke téri sporttelep alapítványi tulajdonban vannak és az önkormányzat nem tud beleszólni a működésbe.

Szerintem viszont óriási probléma van ezzel. De nem azért, mert Németh Szilárd majd ásóval odamegy és hazaviszi a csarnokot, ahogy Borbély Lénárd szerinte viccesen ezt felvetette. Nem is attól félek, hogy a rezsibiztos, Fidesz alelnök meggazdagszik ebből vagy majd a fiával kettesben fognak birkózni benne és nem engednek be senki mást. A létesítmény nyilván működni fog, hasznára válik majd a birkózósportnak és a kerületnek is. Épp ezért támogatom egyébként, hogy megépüljön.

Az óriási baj az, hogy a szemünk előtt épp az zajlik, hogy mindenféle jogi és elvi megfontolást nélkülözve személyes szimpátiára, illetve politikai lojalitásra alapozva készülnek több milliárd forint közpénzt és egy egész sportág számára meghatározó létesítményt bízni egy valakire. Ennek következménye, hogy semmi garancia nincs arra, hogy holnap vagy tíz év múlva ne álljon elő olyan helyzet, amiben ez a bizonyos Németh Szilárd által jegyzett alapítvány hasonló sorsra jut, mint a most sokat emlegetett Csepeli Munkásotthon Alapítvány vagy a Csepel SC Alapítvány. Pont ilyen potenciális veszélyt hoznak létre, amit most állandóan ostoroznak.

A helyzet az, hogy a tegnapi döntéssel tulajdonképpen azt ismerték el, hogy nem az alapítványi tulajdonnal van problémájuk, hanem azzal, ha nem az ő alapítványaiké a létesítmények. Nem a csepelieknek akarják visszaszerezni a Munkásotthont például, hanem csak az a fontos, hogy ők dönthessenek a sorsáról.

Ez az, ami megengedhetetlen és ezért nem szabad ezt a rengeteg közpénzt egy magánalapítványra bízni, hanem olyan konstrukciót kell találni, amiben a megépülő sportcsarnok köztulajdonba kerül.

A vita végén Borbély Lénárd tett is olyan kijelentést, hogy ne csak kritizáljunk, hanem mondjunk alternatív javaslatot, hogyan lehetne ezt másképp megoldani. Két szempontból is álságosnak bizonyult azonban a mondandója. Egyrészt az előterjesztés 1 nappal az ülés előtt lett ismert, nyilván nem gondolhatja, hogy ennyi idő alatt egy ellenzéki képviselő kész alternatívával fog tudni előállni az ülésre.

Ami miatt viszont még cinikusabbnak bizonyult a polgármester, az az, hogy pár perccel később nem támogatta azt az ügyrendi javaslatot, hogy levegyük napirendről a kérdést és később döntsünk róla. Ezek szerint ennyire gondolta komolyan, hogy várja a javaslatainkat!

birkozocsarnok_170526.jpg

1 komment

Bolondját járatta a csepeli Fidesz a választókkal

2017. április 01. 17:47 - hudakjanos

Több mint két és fél éve táblázta tele a kerületet a fideszes vezetés közpénzből, hogy a 2010 és 2014 között elvégzett beruházásokkal dicsekedjen és meggyőzze a választókat, hogy rájuk szavazzanak. Ma már tudjuk, hogy csak a bolondját járatták az emberekkel, hiszen az említett beruházások közül több még a mai napig sem valósult meg.

 

Ma, április 1-én sajtótájékoztatóval egybekötött rendhagyó átadási ünnepséget tartottunk Csepelen a Vércse utcánál. Így szerettük volna felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a csepeli Fidesz a legutóbbi önkormányzati választáson finoman szólva is a bolondját járatta a csepeliekkel. Annak idején több millió forint közpénzt költöttek el, hogy táblákon dicsekedjenek a választóknak a 2010 és 2014 között elvégzett beruházásokkal.

sajttaj_vercse_170401_1.jpg

A dolog szépséghibája, hogy ezek között több olyan is van, ami nemhogy az előző ciklusban, de még a mai napig sem készült el. Ilyen például a Vércse és a Kondor utca sarkán található terület, ahol az áldatlan állapotok megszüntetését és park kialakítását ígérték. A mai "átadási ünnepségen" is tapasztalhattuk, hogy semmi nem történt azóta a területtel.

A közelben, a királyerdei kis posta melletti parkoló és puszta környékének rendbetétele, játszótér kialakítása is az ígéretek között volt. Itt annyi már történt, hogy a képviselő-testület megszavazott pénzt a terület rendezésének megtervezésére, de a megvalósításhoz képest ez is édeskevés. Időközben felmerült az is, hogy élelmiszer bolt is épüljön a környéken, amire úgy tűnik, a posta telkének megvásárlásával lehetőség is lesz. Az viszont még kérdés, hogy az ezáltal megnövekvő gépkocsi forgalom parkolási igényeinek kielégítése után még mekkora terület marad parknak, játszótérnek.

A Daru domb környékén található volt Dagi Csárda sem újult meg az elmúlt években, pedig annak is meg kellett volna történnie 2014 végéig. Ez a terület roppant érdekes kérdéseket vet fel ráadásul. Az önkormányzat ugyanis 300 millió forint befektetésével éttermet, vendégházat parkolót akar építeni ott, amit aztán magánvállalkozásnak akar bérbe adni. Sajnos nem sikerült eddig megtudni, miért az önkormányzat viseli egy ilyen vendéglátóipari beruházás anyagi kockázatait. Mindenesetre még egyetlen kapavágás sem történt.

Ahogy a volt Görgey Általános Iskola és a volt pedagógusszálló környéke sem szépült meg, pedig ott is ez volt az ígéret.

Megelégelve a Borbély Lénárd vezette önkormányzat tétlenkedését, úgy döntöttünk, hogy kézbe vesszük a dolgokat és a Vércse utcánál felavatunk egy játszóteret, hogy ezzel a jelképes cselekedettel bemutassuk, hogyan verte át a Fidesz a csepelieket a hatalma megtartása érdekében. Hogyan használta szavazatszerzés céljára a meg nem valósult beruházásokat. Amikről egyébként pontosan tudták, hogy nem fognak elkészülni 2014 végéig. 

Felszólítjuk őket továbbá arra is, hogy a jövőben tartózkodjanak a közpénzek kampánycélú felhasználásától. Ha ezt mégsem sikerülne betartaniuk, akkor viszont legalább ne hazugságokkal próbálják meg az emberek szavazatát megvásárolni. Hiszen a demokrácia és egy választás azért mégsem áprilisi tréfa!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus