Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Máraitól Wass Albertig, avagy az Orbán kormány oktatáspolitikájának kritikája

2014. február 01. 01:40 - hudakjanos

Tarján András, a Liberálisok képviselője jellemezte irodalmi nagyjaink segítségével az előző és a mostani Orbán-kormány közötti különbséget az ellenzéki összefogás pártjainak csepeli oktatási fórumán a Csepeli Munkásotthonban. Mondhatnánk úgy is, hogy ég és föld, bár volt, aki a végén szóvá tette, hogy szerinte Orbánék 1998 és 2002 között is már inkább az utóbbi felé kacsintgattak.

okt_forum_2.jpg

Zsúfolásig megtelt a rendezvény helyszíne kezdésre, így jó néhányan csak az ajtóban állva tudták hallgatni az előadókat, akiket Dr. Szabó Szabolcs országgyűlési képviselőjelölt invitált Csepelre. Jelen volt Szelényi Zsuzsanna (Együtt-PM), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Gy. Németh Erzsébet (DK) és a már említett Tarján András (Liberálisok). Első körben lehetőséget kaptak, hogy röviden összefoglalják, mi az, ami az Orbán-Hoffmann páros oktatáspolitikájában káros, ártalmas. Felszínre került a legtöbb, korábban már számtalanszor megfogalmazott kritika. A túlzott központosítás, a gyermekek egyedi igényeit teljes mértékben figyelmen kívül hagyó merev struktúra, az ésszerűtlen döntésekhez való ragaszkodás. Természetesen a pedagógusok felemás fizetésemelése, a Pedagógus Kar, a délután 4-ig kötelező oktatás is terítékre került, mint ahogy a tankötelezettség 16 évre történő leszállítása is. Elhangzott, hogy míg 2010-ben mintegy 180 milliárd forintot költött az állam a felsőoktatásra, addig mára ez az összeg 120 milliárdra csökkent.

okt_forum.jpg

Ezután az előadók áttértek a jövőre és arról beszéltek, a kormányváltás után milyen változtatásokat hajtanának végre az oktatásban. Itt elhangzott egy nagyon fontos szempont, miszerint bármilyen korrekció csak úgy valósulhat meg, hogy az nem veszélyezteti a rendszer működését. Ezért a fokozatosságra kell törekedni. Szelényi Zsuzsanna úgy foglalta össze a terveket, hogy egy felfelé ívelő, dinamikusan fejlődő oktatást képzelnek el, a mostani helyett, ami inkább egy lefelé tartó, visszahúzó centralizált rendszer. A teljesség igénye nélkül szó volt arról, hogy a tankötelezettség korhatárát vissza kell emelni, a pedagógusok helyzetét érdemi módon rendezni kell és vonzó életminőséget kell kínálni nekik, megfelelő társadalmi elismertséggel. A pedagógusok felsőbb kategóriába lépésével kapcsolatos anomáliákat is meg kell szüntetni A legfontosabbnak azt tartották az előadók, hogy az iskola ügyei, döntései a lehető legközelebbi szinten történjenek és ebben az igazgatók, a tantestületek, a szülők, de még a gyermekek is részt vehessenek. Csak így biztosítható, hogy valóban olyan döntés szülessen, ami az adott iskolában, az adott gyermeknek vagy akár pedagógusnak a legoptimálisabb.


Az előadások után lehetősége nyílt a résztvevőknek kérdéseket feltenni. Örömmel tapasztaltuk, hogy nagyon sok kérdés, észrevétel volt az este folyamán, melyre a meghívott vendégek igyekeztek érdemben válaszolni. Nem meglepő tehát, hogy a rendezvény után sok pozitív visszajelzést kaptunk, mint például a következő:

"Azért is volt nagyon jó, mert 4 éve nem lehetett fórumokon hozzászólni, kérdezni, az írásos kérdésekre válaszokat kapni. Reménykedünk, hogy másképp lesz!"

A fenti mondat is jelzi, hogy milyen nagy szükség van valódi párbeszédre, hiszen az utóbbi években egyáltalán nem volt jellemző, hogy az emberek véleményét érdemben kikérték volna. Persze Németh Szilárd csepeli polgármesterként tartott többször közmeghallgatást, de azért ahhoz elég bátornak kell lennie az embernek, hogy előre, írásban, névvel benyújtson kellemetlen kérdéseket, főleg, ha pedagógus az illető. A Csepeli Konzultációt sem nevezném érdemi párbeszédnek, amikor olyan kérdést tesznek fel, amire csak egyféleképpen lehet válaszolni.

Itt mindenki bátran elmondhatta a véleményét. Az a hölgy is például, aki elmondta, hogy márpedig neki nettó 57.000 Ft-tal nőtt a havi fizetése, aminek nagyon örül és úgy nyilatkozott, hogy csak azért vannak pedagógusok, akik most kevesebb pénzt keresnek, mert eddig mindenféle "sutyi-mutyi" módon voltak kiegészítéseik, amiket most elvesztettek. Én ugyan nem vagyok oktatási szakértő, de azért azt erős általánosításnak éreztem, hogy szerinte mindenki, aki osztályfőnöki, igazgatóhelyettesi pótlékot kap, vagy egyéb plusz feladatok elvégzéséért díjazásban részesül, az mindenképp csak valami mutyi révén juthat ehhez hozzá. Aztán kiderült, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel, mert a teremben ülő többi pedagógustól kapott hideget-meleget a felszólalása után. A lényeg viszont mégiscsak az, hogy ő is elmondhatta, mit gondol, anélkül, hogy az állását kellene féltenie.

okt_forum_1.jpg

Az este végén minden előadó mondott még egy rövid zárszót, majd Szabó Szabolcs köszönte meg a vendégeknek a részvételt, és arra buzdította a jelenlévőket, hogy április 6-án szavazzanak az ellenzéki összefogásra, hogy az elhangzottakat a gyakorlatban is megvalósíthassuk.

Ugyanezt kérjük mindenki mástól is!

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr335792350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kézműves étcsokimikulás 2014.02.01. 19:28:01

zsufolasig megtelt a 45-50 ember...
oktataspolitika...ehhez kepest egy fiatal nincs a fenykepeken...
(bocs,egy van,fekete kabatban...)
a nyugdijas korosztaly mertekado ebben a temaban,ugye...

voros csepelen ekkora erdeklodes van az osszefosas irant???

akkor marad a sziszi elvtarsak...

Oscar Schmidt 2014.02.01. 19:34:09

Csepelen megállt az idő az ötvenes évek közepén.

Jolka40 2014.02.01. 19:38:12

Mindegy, milyen színű politikai rendezvény: csak az idősebbek képviselik magukat. Mikor fogják fel a fiatalok, hogy elsősorban róluk, az ő jelenükről és jövőjükről van szó?!!!

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2014.02.01. 19:55:01

A sunyi, aljas, simlis fideszes választási törvény!

A választási iroda nyilvánosságra hozta, hol lesznek a külföldi szavazóhelyek a 2014-es választásokon. Már most borítékolható, hogy botrányos lesz az április 6-i országgyűlési választás.
Olyan abszurd helyzetet kell elképzelni, hogy az egész Egyesült Királyságban, Észak-Írországtól Skócián át egészen Walesig és Angliáig egyetlen szavazóhely lesz, mégpedig Londonban. Több mint százezer potenciális választópolgárt nem fognak tudni kezelni (már négy éve is órákat kellett sorban állni), ráadásul sokaknak több száz kilométert kell saját költségükre utazniuk, ha élni akarnak alkotmányos jogukkal. Ez az eljárás súlyosan diszkriminatív és méltánytalan a külföldön élő magyarokkal szemben.

Nemcsak Nagy-Britanniában rossz a helyzet, hiszen Ausztriában és Franciaországban egy, Németországban pedig mindössze két konzulátus fog működni április 6-án.

marcinikus 2014.02.01. 19:59:48

@kézműves étcsokinyuszi: 120-an voltak, senki sem volt kirendelve, sok gyakorló pedagógus is vette a bátorságot, de valóban sok nyugdíjas is volt (különösen, hogy 60 felett mindenkit el is küldtek a pedagógus karból.)
Csepel pedig csak kommunista és a FIDESZ propaganda szerint volt vörös. Valójában szoc. dem. volt. Talán ezért is tartott itt a legtovább az 56-os ellenállás.
Hm.

abc 2014.02.01. 20:01:14

@Jolka40: akkor, ha a sok szájtépésből egyszer az életben valami eredmény is születik, ai az elmúlt 40 évben nem volt példa. Politikusoknak, pártoknak választásokkor van szüksége emberekre utána még leszarják a véleményünket és minket is.

marcinikus 2014.02.01. 20:01:27

@Oscar Schmidt: Hát talán ezért is jó, ha demokratikus, szakpolitikai fórumokat rendeznek a demokratikus szervezetek.

tomfree 2014.02.01. 20:02:52

@Fél, retteg Orbán hogy itt is Ukrajna lesz!: "sokaknak több száz kilométert kell saját költségükre utazniuk, ha élni akarnak alkotmányos jogukkal."

Miért, költségtérítést akarsz nekik?
A szavazást konzulátusokon lehet tartani, ha ennyi van ott, akkor ebből kell gazdálkodni. Nagyon egyszerű a képlet, aki szavazni akar utazzon haza.

draft22 2014.02.01. 21:00:01

@tomfree: Levélben te szerencsétlen, mint azoknak akik nem rendelkeznek magyarországi állandó lakhellyel (tehát jellemzően a kettős állampolgárok).

Bolsi Buster 2014.02.01. 21:03:08

A sok nagyi mind felnőttképzésben utazik?

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2014.02.01. 21:06:42

@tomfree: Az erdélyi nem itt lakó és adózó, persze kényelmesen levélben megteheti

Bolsi Buster 2014.02.01. 21:07:21

@draft21: 'Levélben te szerencsétlen, mint azoknak akik nem rendelkeznek magyarországi állandó lakhellyel (tehát jellemzően a kettős állampolgárok).'

- Nekik nem szabad akaratukból nincs magyarországi lakcímük.

A külföldre távozók saját maguk vállalták a képviseleteken szavazást azzal hogy külföldre távoztak.

draft22 2014.02.01. 21:07:40

@Trollcsány rising: Menj már a picsába mocsadék bolsi!

draft22 2014.02.01. 21:10:07

@Trollcsány rising: Te Magyarországon vagy külföldön patkány.
Ez itt a magyarok és más itt élő népek országa, nem a bolsi patkányoké, ami te vagy. 1989. december 25., emlékszel patkány?

draft22 2014.02.01. 21:12:42

@Trollcsány rising: Bolsi patkánnyal nem lehet jót beszélgetni, így veled sem.

komplikato 2014.02.01. 21:56:59

@Trollcsány rising: Tehát elismered, hogy vannak az egyenlőek és az egyenlőbbek? :D

"A sok nagyi mind felnőttképzésben utazik?"

A Felnőttképzési Maffiába nehéz lenne bejutniuk, az le van zsírózva haveri köröknek, különben ki adná le a 183.900 forintos "analfabéta" tanfolyamot több szakmával rendelkező érettségizett rászorulóknak EU pénzen? :D

kézműves étcsokimikulás 2014.02.02. 06:56:28

@marcinikus: bar nem sok ertelme van szamhaboruzni,de a fenykepen hol van a 120 fo???
:)
vagy hol egy olyan kep,ahol a 120 fo latszik???
ha mar ki van hangsulyozva a telt haz???
mert biza ezen a kepen maximum 40-45 ember van...
de mindegy...
az is nyugdijas...
mindegy...
az is mindegy,hogy csak-szokas szerint-orbanozas es ballibbant panelek vannak leirva,semmi eloremutatas,tervek,elkepzelesek...

ezert vagytok hiteltelenek...
ennyi...

voros csepel pedig csak a fidesz propaganda szerint voros...
aham...

bearanyoztad a napom csillagom...
:))))))
engedelmeddel arkot rohogok kored...
igy,hajnalban,ehgyomorra...

marcinikus 2014.02.02. 09:29:06

@kézműves étcsokinyuszi: Örülök, a szakmát, a jövőképet igénylő hozzászólásodnak. A "hitelességre" viszont finnyás vagyok.
Én ott voltam, tudom, hogy az előadók idejüknek legalább a felében a leírt és nyilvános programjaikról beszéltek: /www.egyutt2014.hu/az_egyutt_2014-rol_hirek/visszaallitjuk_az_iskolak_onrendelkezeset.html,http://http://egyuttcsepel.hu/doc/Egyutt_PM_csepeli_programja.pdf ,program2014.egyutt2014.hu/ http:/
A közönség mintegy 15-20 lapra, vagy 30-40 kérdést írt fel, melyek többsége konkrét, szakmai jellegű volt (óvodától, egyetemig, pedagógus előmeneteltől (ki értékeli majd a prtofóliókat)a fogyatékos felzárkóztatásig, a szülő szerepétől, az üzemeltetésig. Ezekre az előadók mind válaszoltak,illetve beépítették a mondandójukba. Utána még vagy tízen külön is kérdeztek (egyre sem emlékszem, hogy nyugdíjas lett volna).
A jelenlévők számáról pedig: a képen legalább 10 sorban átlag 10 szék látszik, plusz akik mozogtak, illetve ajtón belül, kívül álltak. A nyilvános fórumok természetes velejárója, hogy sok a tenni akaró, unokáikért aggódó nyugdíjas. A hiteltelenítés fontos eszköze a FIDESZ kampánynak (Lásd: Ócsáról is Orbán tehet.

marcinikus 2014.02.02. 09:31:08

@kézműves étcsokinyuszi: Bocs: A FIDESZ propaganda
szerint: "Ócsáról is Gyurcsány tehet"

tomfree 2014.02.02. 12:01:56

@draft21: Anyád a szerencsétlen te buzigyerek.

hudakjanos 2014.02.03. 00:38:59

Először is köszönöm mindenkinek a hozzászólását!

Másrészt a terembe 70 szék volt bekészítve program előtt, majd még több mint húszat vittünk be, amikor az emberek már nem tudtak leülni. A kint ácsorgókkal együtt 100 fölött volt a résztvevők száma.

Valóban sokan voltak az idősebb korosztályból, de úgy gondolom, ez természetes. 30-40 évesen, 1-2 kicsi gyermeket nevelve nyilván nem olyan bátor az ember, hogy kockáztassa az állását. Én megértem őket.

Mondjuk a fizetésemelésével elégedett hölgy "sutyi-mutyi" kijelentése után "megmozdult" a tömeg és bizony kiderült, hogy azért jó néhány gyakorló pedagógus is jelen van.

Úgy vélem, egy ilyen posztnak nem lehet célja a program részletekbe menő leírása, de ha valaki konkrétumokra is kíváncsi, annak itt egy link: program2014.egyutt2014.hu/te-tudasod/
Bár marcinikus is tett már fel korábban, amiért köszönet.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus