Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Ellenzékiként már önkénteskedni sem szabad Csepelen?

2014. június 05. 09:41 - hudakjanos

Valós okok vagy kicsinyes politikai érdekek miatt nem lehet a környezettudatosság, a fenntarthatóság eszméjét hirdetni Csepel belvárosában? Ez a kérdés merül fel, miután Csepel Önkormányzata nem járult hozzá, hogy 2014 június 5-én a környezetvédelem világnapja alkalmából civil szervezetek rendezvényt tartsanak Csepelen a sétáló utcában.

Úgy vélem, a mai világban elengedhetetlenül fontos, hogy az ökológiai gondolkodás minél jobban elterjedjen, minél több ember ébredjen rá, hogy hosszútávú jövőnk csak akkor van ezen a bolygón, ha életvitelünket, társadalmi rendszereinket átalakítjuk és megfelelünk a fenntartható fejlődés kritériumainak. Ezért született meg az ötlet, hogy a környezetvédelem világnapján civil szervezetek részvételével, szemléletformáló játékokkal, a zöld átalakulás eszközeinek bemutatásával programot szervezzünk Csepelen. A helyszínválasztás nem véletlen, azért akartunk a sétáló utcában megjelenni, mert az átmenő forgalom révén több száz embert lehetett volna megszólítani, illetve a közeli iskola és óvoda révén sok-sok gyermeknek lett volna lehetősége játékosan megismerkedni a különböző környezeti problémákkal.

Sajnos azonban a csepeli önkormányzat nem engedélyezte, hogy megtartsuk ott a rendezvényt, mondván az jelentősen korlátozná a forgalmat. (Elutasító határozatot holnap kapunk, ha minden igaz) Ez elég nevetséges, átlátszó oknak tűnik, mivel az elfoglalni kívánt 45 négyzetméter töredéke a rendelkezésre álló területnek, amit az alábbi térkép is igazol (zölddel jelölve az említett terület):

setalo_terkep_vagott.jpg

Ráadásul az elmúlt években volt már jó néhány olyan rendezvény a sétáló utcában, ami a mienknél jóval nagyobb területet vett igénybe. Annak idején bornapokat rendeztek, de volt tánc világnapja rendezvény és koncert is.

Mindenesetre nem adtam fel egyből a dolgot, telefonáltam, egyeztettem Borbély Lénárd Alpolgármester Úr titkárnőjével és abban maradtunk, hogy levelet írok neki, amiben arra kérem, hogy mégis engedélyezzék a programot. Az alábbi levelet küldtem neki:

 

Tisztelt Borbély Lénárd Alpolgármester Úr!

Az imént azt a tájékoztatást kaptam az önkormányzattól, hogy a környezetvédelmi világnap alkalmából 2014 június 5-én tartandó, civil szervezetek részvételével szervezett program megtartásához szükséges területfoglalási engedély iránti kérelmemet elutasították azzal az indokkal, hogy a rendezvény akadályozná a forgalmat.

Helyszíni bejárásunk alapján azonban a sétáló utca szélességének mindössze a negyedét foglalnák el a felállítandó sátrak, illetve azokat a Karácsony Sándor Általános Iskola közelében állítanánk fel, ahol a sétáló utca jelentősen kiszélesedik, így a forgalom akadályozása nem valósul meg. Kérem ezért, hogy a döntésüket szíveskedjenek felülvizsgálni és az engedélyt megadni.

Amennyiben feltétlenül szükséges, a rendezvényt kevesebb sátorral, kisebb helyen is meg tudjuk tartani, ez esetben az eredeti 45 nm helyett 27 nm-t foglalnánk csak el.

Biztos vagyok benne, hogy Alpolgármester Úr egyet ért velem abban, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság eszméjének hirdetése, az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztés kiemelkedően fontos feladat mind a felnőttek mind a gyermekek körében. A tervezett program a hulladékcsökkentés, a klímaváltozás elleni küzdelem és az energiatakarékosság témaköreiben szemléletformáló játékokon, bemutatókon keresztül ebben a munkában igyekszik szerény eszközeivel részt venni.

A fent leírtak alapján kérem segítségét, hogy a tervezett rendezvényt meg tudjuk tartani, a részt vevő szervezetek és önkéntesek munkája ne vesszen kárba.

Segítségét előre is megköszönöm.

Tisztelettel,

Hudák János

szervező

 

Bár a terület méretét illetően igyekeztem a lehető legrugalmasabbnak lenni, az Alpolgármester Urat ez nem hatotta meg, visszahívást kaptam, hogy változatlanul nem engedélyezik a területhasználatot. Így a holnapra tervezett program elmarad. Bár javasolták nekünk, hogy más helyszínen tartsuk meg (pl. a Tamariska-dombnál !?), de ez nyilván nem kivitelezhető, illetve nagyságrendekkel kevesebb embert lehet megszólítani.

Úgy vélem, a forgalom korlátozására vonatkozóan megfelelő választ adtam, mégsem született pozitív döntés. Innentől nehéz nem belelátni a történetbe egy jó adag politikai töltést. Mivel én vállaltam el a területfoglalás elintézését, de nem vagyok hivatalos képviselője egyik részt vevő civil szervezetnek sem, ezért a kérelmet a saját nevemben írtam. Úgy tűnik ez végzetes hiba volt, hiszen a jelek szerint ellenzéki politikusok részvételével akkor sem lehet rendezvényt tartani közterületen, ha az teljesen mentes a politikától és a társadalom számára fontos célok megvalósításáért jönne létre.

Elszomorító, hogy a csepeli Fidesz ilyen kicsinyes eszközökkel próbál mindent ellehetetleníteni, ami nem az ő szájízük szerint való. Úgy vélem, az önkormányzat feladata az lenne, hogy segítse, támogassa a közösség számára hasznos kezdeményezéseket, függetlenül attól, hogy annak ki a szervezője. Sajnos a jelenlegi városvezetés nem ilyen szellemben működik, sok egyéb ok mellett ezért is gondoljuk úgy, hogy az őszi önkormányzati választáson változásra van szükség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr96277177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus