Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Az olimpiáról nem kell népszavazás, de a menekültekről igen?

2016. szeptember 08. 22:45 - hudakjanos

Rendkívüli ülésen döntött ma a csepeli képviselőtestület arról, hogy támogatja Budapest 2024-es olimpiarendezési pályázatát és mint érintett kerület, a szükséges nyilatkozatokat megteszi. A fideszes képviselőket nem zavarta a döntésben, hogy a mai napig nincs egyértelmű válasz arra, a csepeli HÉV tervezett villamossá alakítása pontosan hogyan fog megtörténni, vagy hogy nem lehet ma tudni, mekkora csepeli területeket milyen feltételekkel kell átadni az államnak. A kvótanépszavás lelkes támogatói az olimpiáról nem kérdeznék meg az embereket sem.

Az utolsó utáni pillanatban sikerült megtudnom, hogy rendkívüli ülést tart ma 16 órától a csepeli képviselő-testület. Az elvileg szabályosan, 24(!) órával az ülés előtt kiküldött meghívó ugyanis valami technikai furfang miatt csak 21:31-kor landolt az emailjeim között. Rápillantva láttam, hogy 3 napirendi pont lesz terítéken. A mai nap végig dolgozása után 4 óra előtt pár perccel viszont már 8 előterjesztés szerepelt a meghívóban, ezért az ülés elején kértem 30 perc olvasási szünetet, hogy legalább részben képbe kerülhessek. Bár tudom, hogy sokan nem tulajdonítanak jelentőséget ennek, és a fideszes frakciófegyelem úgy is hozza majd a kötelező igeneket, én azért szeretem tudni, hogy egyáltalán miről is szavazunk pontosan. Borbély Lénárd végül 10 percet „engedélyezett”, de ígérte, hogy majd részletes ismertetés lesz a napirendi pontok előtt.

Volt persze pár rutinszerű javaslat, ami nem igényelt túl sok figyelmet, ezeknél inkább azon akadtam fent, hogy ha minden évben meg kell ezeket szavazni, akkor miért nem lehet őket betervezni a munkatervbe, miért rendkívüli ülésen kell tárgyalni.

A legfontosabb döntés, amit meg kellett hozni, a budapesti olimpiarendezési pályázathoz kapcsolódott. Ugyanis az esetleges helyszínek által érintett kerületeknek olyan nyilatkozatokat kell tenni, amik biztosítják a későbbiekben a megvalósítást, ha elnyernénk a rendezési jogot.

melleklet_hatjav_csepelihev_160215.jpeg

Három kérdést tettem fel ezzel kapcsolatban. Az első az volt, hogy az eddigi információkon felül van-e olyan a polgármester birtokában, ami garanciát jelent a csepelieknek, hogy nem lesznek elszenvedői a HÉV villamossá alakításának. A mai napig egy sor tisztázatlan kérdés van, ami miatt bizonytalan, hogy valóban jól járnak-e a csepeliek és a déli agglomerációban élők az átalakítással. Második kérdésem az volt, hogy miért nem tartanak népszavazást az olimpiarendezésről, mint más fontos kérdésekről, főleg, hogy vannak olyan közvéleménykutatások, amelyek szerint az emberek többsége nem akar olimpiát. Harmadik kérdésem pedig az volt, hogy mekkora csepeli területeket és milyen feltételekkel kell majd az államnak átadni, ha úgy alakul a helyzet.

Az első kérdésre a szokásos választ kaptam, megtudhattam ismét a polgármestertől, hogy csak politikai hangulatkeltést végzek és egyébként is az előterjesztésnek nem része a HÉV kérdése. (Az ellenzéknek fáj az ország sikere stb.)

A másodikra az volt a válasz, hogy ő meg olyan kutatásokról szól, amik szerint a többség támogatja az olimpiát, szóval egy-egy. A harmadikra pedig ő maga sem tudja egyelőre a választ, később Pákozdi József (Jobbik) kérdésére az „a hídon akkor kell átmenni, ha ott vagyunk” frázist is sikerült elsütnie.

Viszontválaszomban kifejtettem, hogy a HÉV ügye szorosan kapcsolódik az olimpiához, nekünk csepeli képviselőknek pedig elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy a csepelieket hogyan érinti a változás. Mivel eddig nem születtek egyértelmű, megnyugtató válaszok, a BKK is elismerte, hogy majd csak ezután kezdődnek vizsgálatok a megvalósíthatósággal kapcsolatban, a mostani támogató döntés biankó csekknek minősül az én szememben.

A közvéleménykutatások eredményeire rátérve megállapítottam, hogy akkor úgy tűnik, nem egészen egyértelmű, hogy mi az igazság. Talán a legtisztább és legdemokratikusabb az lenne, ha népszavazáson derítenénk ki. A területek átadásával kapcsolatban pedig ismét a biankó csekk dilemmájához jutunk.

Ezen a ponton kicsit más irányt vett a beszélgetés, Borbély Lénárd ugyanis azon értetlenkedett, hogy lehet, hogy most népszavazást akarunk az olimpiáról, miközben a kvótás népszavazás esetén pont a távolmaradást szorgalmazzuk. Ezért el kellett mondanom, hogy ennek egészen egyszerű oka van. A kvótanépszavazás egy álkérdésről szól, pusztán politikai hangulatkeltés a célja és hogy eltereljék az emberek figyelmét az összeomló egészségügyről, az ipari méretű lopásokról, stb. Valójában nem létezik olyan, hogy kényszerbetelepítés, ma sem lehet egyetlen menekültet Magyarországra hozni a kormány beleegyezése nélkül. Éppen ezért semmiféle jogi következménye nincs a szavazásnak. Sőt, egy valódi demokráciában már rég kimondták volna, hogy ebben a kérdésben nem lehet jogszerűen népszavazást tartani. Ezért buzdítunk arra, hogy távol maradjanak az emberek, de például egy olimpiás szavazásnak volna értelme és részt is vennénk benne.

Nem meglepő módon nem sikerült meggyőznöm a hallgatóságot az igazamról és a Fidesz többsége természetesen megszavazta az előterjesztését. Innentől csak remélni tudjuk, hogy nem fog túl sokba kerülni a csepelieknek ez a buzgóság.

Zárásként aztán még egy érdekes döntés született. Mivel a polgármester úgy tűnik, nem ér rá a szeptember végi rendes ülés időpontjában, a testület megszavazta, hogy töröljük a munkatervből ezt az ülést, ahelyett, hogy más időpontra tennénk. Persze, ha nagyon szükség lenne rá, akkor majd összehívnak rendkívülit, 24 órával előtte!

Ezek mennek, meg a bárányfelhők, mondaná egy régi ismerős erre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4911689493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus