Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Kérjük vissza a gyűjtőszigeteket!

2015. december 06. 19:20 - hudakjanos

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek megszüntetése óta sok panasz érkezett hozzám, ezért lakossági fórumot szerveztem Csepelen a témában. Mint kiderült, a probléma egész Budapesten fennáll, mivel a kerületi önkormányzatok első adandó alkalommal éltek a lehetőséggel, hogy megszabaduljanak a szigetektől. A lakók viszont határozottan nem értenek egyet például azzal, hogy gyakorlatilag megszűnt az üveghulladék gyűjtésének lehetősége. A szigetek számának drasztikus csökkentése ráadásul szakmai szempontok alapján sem volt indokolt.

 

December 2-án tartottam Csepelen a Kék Iskolában azt a fórumot, melynek témája a szelektív hulladékgyűjtés és a lomtalanítás helyzete volt. Már maga a kezdeményezés is kalandos pályát futott be, mivel nehezen tudtak mit kezdeni azzal, hogy egy ellenzéki képviselő az önkormányzat SZMSZ-ében biztosított joggal élve lakossági fórumot kezdeményez. Végül a szabályok szerint kötelező meghirdetést azzal a nevetséges okkal utasították el, hogy nem a polgármester a kezdeményező, ezért nem kell alkalmazni a közzétételre vonatkozó előírást.

A "mostoha" körülmények ellenére mintegy 20 érdeklődő jött el a fórumra. Meghívott vendégként jelen volt Graczka Sylvia a Hulladék Munkaszövetség elnöke, illetve Palásti László és Zöld Miklós, az FKF Zrt. munkatársai is, akiknek ezúton is szeretném megköszönni, hogy segítségemre voltak a lakosok kérdéseinek megválaszolásában.

2015-12-02_18_26_24_s.jpg

Az önkormányzat vonta vissza a hozzájárulását a szigetekhez

A fórum elején a felvezetésben mindenki számára kiderülhetett, hogy a gyűjtőszigetek megszüntetése a kerületi önkormányzatok döntése alapján történt meg. Ugyanis a házhoz menő szelektív gyűjtés kiépítése után kaptak az alkalmon és rengeteg helyen visszavonták a közterület-használati hozzájárulásukat, hogy megszabaduljanak az eddig megtűrt szigetektől. A felelősséget is elháríthatták maguktól, hiszen a hulladékkezelés fővárosi hatáskör, nem kerületi. El is utasították a fórumra szóló meghívásomat az önkormányzat részéről, azt hangoztatva, hogy ez nem az ő feladatuk. Ezzel persze nem oldották fel az ellentmondást, hogy a szigetek helyére szóló hozzájárulást nekik kellett kiadniuk, tehát mégis csak van közük a dologhoz.

Részben érthető persze a hozzáállásuk, mert a szigetek valóban okoztak problémákat is az elmúlt években. Voltak helyek, ahova rendszeresen odahordták egyesek a kommunális hulladékukat, sittet, ezzel áldatlan állapotokat okozva. Másrészt arra is sok példa volt, hogy felborogatták az edényeket, hogy kiszedjék belőle a pénzzé tehető hulladékot. Azonban a szokásokhoz híven a döntéshozók nem a problémák megoldásán fáradoztak, hanem csak a szőnyeg alá söprés volt a cél. Ha nincsenek szigetek, akkor nincs gond sem. Az meg nyilván már csak balliberális nyavalygás, hogy az üveget mindössze 4 helyen lehet leadni és emiatt egyre több ember fogja az eddig külön gyűjtött üveget a normál kukába dobni.

Pedig a fórumon részt vevők és például a Facebookon hozzászólók is komolyan nehezményezik a visszafejlődést ez ügyben. Ráadásul az FKF és a Humusz munkatársai is megerősítették, hogy egész Budapesten komoly gond ez, sok telefonhívás, e-mail érkezik, amiben ezt kifogásolják az emberek. Bár természetszerűleg a két meghívott szervezet között van némi különbség szemléletben, abban teljes volt az egyetértés, hogy felettébb káros, ha ilyen törést szenved egy egyébként is nehéz, évek munkáját igénylő szemléletváltási folyamat.

Arról nem is beszélve, hogy véleményem szerint lett volna köztes, mondhatni optimális megoldás is a problémára. Amennyiben egyenként vizsgálják meg a helyszíneket, kiderült volna, hogy forgalmas helyeken, ahol esetleg még térfigyelő kamera is van a közelben, egyáltalán nem jellemző a hulladék szigetek mellé történő lepakolása. A borogatással kapcsolatban pedig sok más kerületben láttunk példát olyan korlátokra, amik ezt meg tudják akadályozni.

2015-12-02_18_23_36_s.jpg

A legjobb megoldás a keletkező hulladékmennyiség csökkentése

Az este folyamán Graczka Syilvia, a Humusz elnöke természetesen kitért arra, hogy a legfontosabb a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése lenne. Erre egyébként rengeteg praktika, ötlet, lehetőség van ma már és fontos, hogy minél több ember elkezdjen ennek szellemében élni. Említette a Humusz által kezdeményezett Nulla Hulladék programot, mely hasznos tanácsokat ad, hogyan lehet a gyakorlatban odafigyelni a hulladékmennyiség csökkentésére.

Tájékoztatta a hallgatóságot, hogy egy átlagos magyar évente 380-400 kg hulladékot termel, melynek jelentős része megspórolható lenne. Hulladékos szempontból a legjobb megoldás a keletkezés megelőzése, ezután következik a tárgyak újrahasználata (például a betétdíjas üvegek ilyenek) és a szelektív gyűjtés utáni újrahasznosítás csak ez után következik, mivel ez esetben az anyag feldolgozása rengeteg energiát emészt fel legtöbbször, sok esetben csak külföldön oldható meg. Ez utóbbinak egyébként az is feltétele, hogy a lakosok egyre több újrahasznosított anyagból készült terméket vásároljanak, ami még nem igazán jellemző.

Kitért arra, hogy Csepel büszke lehet, mert van hulladékgyűjtő udvara, ami nem minden kerületben igaz és említésre került az is, hogy annak idején a főváros első gyűjtőszigetét Csepelen avatta fel Demszky Gábor főpolgármester.

A lomtalanítás átszervezésére még várni kell

Fórumunk másik fő témája a lomtalanítás volt, mely szintén sok kívánnivalót hagy maga után. Minden évben valóságos hulladéklerakóvá válnak Budapest kerületei, amikor a lomtalanítás van. Ráadásul a begyűjtött lomok válogatás nélkül égetőbe vagy lerakóra kerülnek, miközben jelentős részük még hasznosítható lenne. Röviden ismertetésre kerültek a más országokban terjedő rendszerek, amelyeknél telefonos egyeztetés után a házaknál egyből teherautóra kerülnek a lomok, melyeket egy ún. újrahasználati központban átválogatnak. A még használható tárgyakat ingyen vagy kedvezményes áron lehet elvinni, a sérült dolgokat megjavítják, ha lehet. Ami végképp használhatatlan, azt újrahasznosításra viszik és csak elenyésző része kerül lerakóra.

Az elmondottak alapján nálunk még várni kell ilyen rendszer felállítására, ami egyébként is problémás lehet például a 10 emeletes panelházak esetén. Egyelőre a jogszabályi háttér sem kedvez ilyen kezdeményezéseknek, bár információink szerint a Karácsony Gergely vezette Zuglóban kísérleti jelleggel próbálkoznak a bevezetéssel. Mindenesetre az FKF részéről a nyitottság megvan, jelenleg 2 újrahasználati központ nyitását tervezik, ahol a jelenlegi hulladékudvarokhoz képest jóval többféle hulladékot lehet majd leadnia lakosoknak. Sajnos egyik sem Csepelen fog megvalósulni, de reméljük, nemsokára hozzánk is eljutnak az efféle újítások.

Van megoldás a problémákra!

A fórumon természetesen a lakosok is megfogalmazták a hiányosságokat a saját lakókörnyezetükre vonatkozóan, ami legtöbb esetben összecsengett a korábban elmondottakkal. Az FKF munkatársai elmondták, hogy a szelektív kukákból lehet többet igényelni, ha nem elégséges a mérete (ezt minden esetben megvizsgálják lakosságszámtól függően). Alkalmanként arra is van lehetőség, hogy az el nem szállított hulladékért más napon kijöjjön a teherautó, például, ha azért nem vitték el, mert oda nem való hulladék került az edénybe. Sajnos erre sok példa van, mivel a házhoz menő gyűjtéssel sok olyan ember is be lett kapcsolva a rendszerbe, aki eddig nem foglalkozott ezzel. Így a szigetek tapasztalataihoz képest nagyon megnőtt a nem oda való hulladék aránya és megközelíti a 40 %-ot.

A legjobb hír egyben talán a leginkább problémás is. Palásti úr ugyanis arra biztatta a lakókat, hogy kezdeményezzék az önkormányzatnál a szigetek (legalább az üveggyűjtők) visszahelyezését. Elvi, jogi akadálya tehát nincsen, hogy újra tudjuk ezeket külön gyűjteni és leadni, sőt ők kifejezetten örülnének, ha ez megtörténne. A gyakorlatban viszont erősen kérdéses, hogy hogyan reagál erre az önkormányzat, amley épp a megszüntetésnek örült. Talán, ha egy-egy környéken elég sok ember emeli fel a szavát, akkor látva a lakossági nyomást, meghozzák a helyes döntést. Tehát nincs más hátra, mint kezdeményezni és aktív állampolgárként kieszközölni a változást. És természetesen oda kell figyelnünk arra is, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük! A siker mindenképpen rajtunk múlik!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr108144002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CBI 2015.12.07. 09:17:29

Akkor most hová tehetem az üvegeket? Már néhány hónapja az eddigi gyűjtők hűlt helyére teszem le, de nem tudom mi lesz a további sorsa. Talán valaki összeszedi, esetleg bedobja a kukába.
Mi a követendő környezettudatos magatartás? Persze úgy , hogy nekem ne kerüljön többe, mint eddig , vagyis a 150 méterre lévő konténerbe való bedobálás.

daito 2015.12.07. 09:45:31

Elvileg a lakóhelyedhez közel lévő hulladékgyűjtő udvarba kellene vinned; ami sok esetben nem reális. (Nincs autód, messze van, munka-iskolaidődben van nyitva, stb.)

Serrin 2015.12.07. 09:48:56

@CBI: Ugyanezn a problémám (XIII. kerület). Az üveggyűjtőket sehol sem pótolták, csak megszűntették.

OkoskaTo:rp 2015.12.07. 10:33:31

Ugyanez van Zuglóban is. Kb. egy éve leveleztem az FKF-fel (pontosan az üvegek gyűjtése miatt, ami továbbra is a kötelességük lenne), de csak kamuzás volt a válasz.

Az már csak hab a tortán, hogy az FKF weblapján levő hulladéksziget-térképnek elég kevés a köze a valósághoz. Mondjuk kíváncsi lennék, mi történne, ha a térképen szereplő helyszínekre leraknék egy-egy teherautónyi (szelektált) hulladékot.

A hulladékpiac államosításával egyidejűleg kinyírták a maszek hulladékudvarokat, mint ami pl. az M3-as mellett volt. Most mindennel járhatunk át a kerület másik felébe, ahol ráadásul fele annyi féle dolgot sem vesz át az FKF, mint amit a magáncégnek megérte gyűjteni.

shred 2015.12.07. 11:22:59

A mi házunkban (Újbuda, XI. kerület) probléma volt, hogy a kapun belül elhelyezett szelektív gyűjtőkbe mindenféle szemetet bedobáltak. Ezt úgy oldotta meg a ház, hogy a hátsó bejárat mellett, egy fémketrecbe költöztették a kukákat, a ketrec ajtaját mindenki a lakása kapukódjával tudja kinyitni. És tényleg bevált, pusztán attól, hogy nem esik útba, hogy "el kell vándorolni" a gyűjtőkhöz, csak az oda való hulladékot dobják be az emberek.

segar 2015.12.07. 11:43:18

És akkor én leszek a bemondó. Az a véle(l)ményem, hogy:
___
Habár egy jópofa, élhető környezet van Svájcban (meg a környékén), de ilyen itt sosem lesz. Nincs rá, és soha sem lesz már rá elég zsé. Pont a koszos Nyugatot csak a túlzottan sok pénz tette "igényessé" - már ami a látszatot illeti...
___
És különben is: a klíma el fogja mosni a koszt is, meg a vágott pázsitot is. Nem kell aggódni. ;)

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2015.12.07. 11:46:37

@CBI: "Már néhány hónapja az eddigi gyűjtők hűlt helyére teszem le"

Most már tudom, hogy kik szemetelik össze a közterületeket... Összegyűltek az üvegek, elindultunk kidobni, de ott ahol voltak ezek a gyűjtők már nem volt ott.. csak szemét.. szidtam is a szemetelőket, meg az fkf-t is. Oké, volt messzebb is egy, próba szerencse, de ott i s már csak szemét volt.. Hát gratulálok minden szereplőnek.. a szemetelőnek, az önkormányzatnak és az fkf-nek is.. Gondolom akik most szemetelnek, ők azok az okoskák, akik levitték a szelektívbe a cuccot, de mivel tele volt, ezért csak leszórták mellé.. Értem én, én is voltam úgy, hogy vittem vissza a szemetemet, de tényleg mocskot kell csinálni, ha megtelik a szemetes?

Nem akarlak megbántani, de hónapok óta nem tünt fel, hogy simán közterületet szemetelsz össze?? Ez így nem fordult meg a fejedben, hogy agyatlan dolog? Még, jó, hogy nem a Dunába dobod a szemetedet..

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2015.12.07. 11:53:51

@segar: "Nincs rá, és soha sem lesz már rá elég zsé"

Azért arról megfeledkezel, hogy az újrahasznosításban van pénz. Amíg az állam nem szólt bele ebbe is és nem tették tönkre a rendszert, voltak magángyűjtők, akik FIZETTEK a szemétért.

Vagy másik példa: sok-sok-sok koromjankónak megéri buszokat és teherautókat tömni lomokkal, szeméttel. Akkor az állam miért nem tudja értelmesen csinálni?

Igazad van, hogy nyugaton a pénzzel oldanak meg nagyon sok mindent és nagyon sok problémát pénzzel fednek el, miközben büszkék rá, hogy milyen civilizáltak.. Tizedakkora GDP-vel ölnék egymást...
DE, az tény, hogy nálunk sok minden sokkal jobb lehetne, ha a felelős emberek picit gondolkodnának, lásd hulladékok kezelése, akkor sokkal előrébb lennénk. Oké, nem jutna porszívózó ember az utcákban, mint Svájcban, de azért jobb lenne, mint most.

sas70 2015.12.07. 12:39:20

@segar: Csak ott a társasházat, meg a magánszemélyt is hülyére bírságolják, ha a szelektív gyűjtőbe, nem az abba való szemetet rakja.

♔bаtyu♔ 2015.12.07. 17:02:13

Amúgy lakossági kérésre fogynak, hiszen az üveg kivételével a többi már a ház szelektív gyűjtőibe elhelyezhető, miközben a hulladéksziget elég sok helyen egyre jobban kiterjedő szemétlerakóvá vált. A vidékről bejárók, már rutinszerűen hajították zsákjaikat a hozzánk közel eső mellé. A mentalitásra jellemző, hogy akkor is, amikor a hulladéksziget megszűnt és csak akkor hagyták abba, amikor a lesben álló közteresek fotózták és elég rendesen büntették őket.

zizi77 2015.12.07. 17:30:43

@♔bаtyu♔: pont ezt akartam írni, hogy simán büntetnek is érte. Megszünt lerakónál otthagyni a cuccot egyenlő a közterületi szemeteléssel. De mindig vannak "majd én megmutatom"emberek.

halaloszto 2015.12.07. 19:56:26

1. ha a kerület vezetői azokkal értenek egyet akik szerint a hulladékgyűjtő sziget az egy eltüntetendő problémaforrás, akkor miért csodálkozunk ha az emberek magasról tesznek a szelektív hulladékgyűjtésre? Csak követik a vezetőiket.

2. az üveggyűjtés egy speciális eset. És nem csak azért mert a házhoz menő gyűjtésből kimaradt. És még csak nem is azért mert a kereskedelem sportot űz abból hogy kényelmetlen legyen az üveget visszaváltani, egy csomó helyen terjednek!! a nem betétes üvegek. Hanem azért mert az üveggyűjtő konténer BAROMI HANGOS. Amikor bedobják az üveget, akkor is, meg amikor a homelessek kiválogatják a betéteset közüle, akkor is.

az egyik legegyszerűbben újrahasznosítható hulladék lenne, csak valamiért pont a mostohagyereke a begyűjtőrendszernek.

Vajk

mevera 2015.12.07. 20:02:36

Nem a gyűjtőszigetet kérjük vissza , ez a mostani rendszer sokkal jobb. A problémát egy üveggyűjtős konténerrel kellene megoldani.

zizi77 2015.12.07. 21:54:49

@mevera: nekünk pl. nagy segítség lenne, mert rengeteg a bébiételes üveg, meg másból is van jócskán, de a legtöbb háztartás max. 1/2 évente tudna egy gyűjtőre valót összehozni. Viszont akár közérteknél is lehetne egy-egy lerakva, ahol napi szinten meg is fordul az ember.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus