Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Rendkívüli ülés után

2017. szeptember 27. 08:27 - hudakjanos

Péntek reggel 9 órától tartotta rendkívüli ülését a csepeli képviselő-testület. Illetve tartotta volna, hiszen a Fidesz képviselői csak 20 perccel 9 után érkeztek meg a terembe.
Egyetlen napirendi pontunk volt, a Csikó sétányon található volt Görgey Iskola épületének megvásárlása. Mivel a tulajdonos cég felszámolás alá került, az ingatlant árverésen lehetett megvásárolni, amin önkormányzatunk is ajánlatot tett. Sajnos egy debreceni székhelyű cég magasabb ajánlattal végül nyert.
Az előterjesztés lényege az volt, hogy az önkormányzat próbálja meg ettől az új tulajdonostól megszerezni a területet. Már csak azért is, mert az említett cég megkereste az önkormányzatot és szándékai szerint munkásszállót, idősek otthonát vagy más szociális intézményt szeretne működtetni ott, ami nem egyezik meg az önkormányzat terveivel. A sétányok már így is eléggé zsúfoltak, nem lenne célszerű további komolyabb intézménnyel terhelni a környéket.
Mivel a dolog lényegi részében szinte teljes egyetértés volt a testület tagjai között, az ülés végén annak rendje és módja szerint meg is szavazta mindenki, csak a DK képviselői tartózkodtak.
Sajnálatos módon azonban ehhez egy jó másfél órás politikai iszapbirkózáson kellett átesnünk, ami véleményem szerint elkerülhető lett volna.
Borbély Lénárd viszont rögtön az elején megadta az alaphangot az üléshez, hiszen miután kijelentette, hogy "nem szeretnék erős felütést adni ennek a történetnek" rögtön rátért a Görgey Iskola bezárásának, eladásának történetére, mely során nemes egyszerűséggel azt mondta, most már igazán bevallhatnák, hogy kaptak-e kenőpénzt azok a testületi tagok, akik az eladáskor megszavazták a döntést.
Aztán a továbbiakban is jellemzően az elmúlt tizenvalahány év sérelmeit sorolták a résztvevők, az iskola bezárásától annak eladásáig. Én próbáltam jelezni, hogy lassan ideje lenne ezeken túllépni és nem csak mindig visszafelé mutogatni, mert meggyőződésem, hogy a csepelieket is egyre kevésbé érdekli, hogy mi volt rossz 2010 előtt a Fidesz szerint. Főleg azok után, hogy nyolcadik éve ők vezetik ezt a kerületet. Inkább a jövőre kellene koncentrálni, hogy az adott helyzetben mi a legjobb a kerület lakosainak. Ha meg valakinek erős gyanúja van korrupcióval vagy más bűncselekménnyel kapcsolatban, az tegyen feljelentést.
Bár a jelen történet kulcsmozzanata valószínűleg, hogy a Csepeli Városgazdával megbízási jogviszonyban álló tanácsadó a birtokában lévő információkat feltehetőleg kiadta valakinek, akivel közösen ülnek egy szövetkezet igazgatóságában, ez kevéssé foglalkoztatta a Fidesz képviselőit. Majd ez a valaki 1-2 millióval magasabb árajánlatot beadva megszerezte a Görgey Iskola területét az önkormányzat elől. Kérdésemre, hogy az önkormányzat vizsgálja-e, hogy a tanácsadó megszegte-e a szerződésében álló titoktartási rendelkezést, a válasz nem volt. Sőt, Borbély Lénárd még szerencsének is tartotta, hogy kapcsolat áll fenn a tanácsadó és az épületet megvásárló vállalkozó között, mondván, ez a tárgyalásokon hasznunkra lesz.
Szerintük magamból indulok ki, ha egy üzleti kapcsolat alapján rögtön mutyit feltételezek. Ábel Attila tett is egy gyenge kísérletet, hogy párhuzamot vonjon a konkrét üggyel kapcsolatosan. Szerinte ennyi erővel én is biztos mutyizok, hiszen képviselő vagyok a testületben, miközben van egy vállalkozásom, ami árbevételt termel és az óvodai néptánc oktatásban is érintett voltam. (Borbély Lénárd megfogalmazása szerint megszálltuk az óvodákat :) ). Bár biztosan nagyon örültek  maguknak, hogy ezt milyen jól kifundálták, de ki kellett ábrándítanom őket, hiszen a vállalkozás árbevételéből kerek 0 Ft származott a csepeli önkormányzattól vagy annak cégétől, intézményétől. Másrészt az óvodai néptánc oktatást feleségem már jóval korábban megkezdte, mint hogy én képviselővé váltam volna, szóval nehezen tudtam volna ez ügyben őt segíteni (az időutazás lehetőségét leszámítva). Amúgy feleségem óvodákkal kötött szerződései közül nem egyet Borbély Lénárd írt alá még alpolgármesterként! Tiszta mutyi, nem igaz?
nemethszilard_voroscsepel_s.jpg
Az ülés záróakkordjaként még felszólalt Németh Szilárd Fidesz alelnök is, aki szakértőnek titulálva vehetett részt az ülés zárt részén, majd az általuk kiadott Vörös Csepel könyvet szorongatva bizonygatta, hogy máshol már rég túlléptek a komcsikon, de itt Csepelen még mindig nem jutottunk el idáig. Kicsit fura volt ezt 7 év fideszes városvezetés után hallani, de hát lelke rajta.
A lényeg pedig, hogy megszavazta a testület, hogy próbáljuk meg megvásárolni az ingatlant, ha pedig ez sikerül, akkor Borbély Lénárd ígérete szerint közösségi tervezés után fog eldőlni, milyen funkciója legyen a területnek.
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr212899712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2017.10.08. 21:34:55

csepeliek.blog.hu/2017/10/08/hudak_janos_jelzese_a_csepeli_iszapbol_birkozas_ovon_aluli_utesekkel#comment-form
Tarjányi László 2017.10.08. 21:26:39
Borbély Lénárd nem tudja, hogy annak idején nem adták el a Görgey Iskolát, hanem ELCSERÉLTÉK a Csepeli Strand északi részéért, a Napközis Táborral együtt?! A csúszópénzt a Főváros Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. azon igazgatójától kérdezze, aki eladta a strand északi, tartalékterületét az Elephant Holdingnak! Erről a tranzakcióról Csepelen senki sem tudott, akkor derült ki, amikor az új tulajdonos megkereste az önkormányzatot az építési szándékával! A probléma abból adódott, hogy a Főváros az "intézményi zöld" építési kategóriát átnevezte, s kétfelé választotta. Az egyikben lehetővé vált lakóépület építése is, ami addig az "intézményi zöldben" nem volt lehetséges! Az átsorolás az építési szabályzat megváltoztatása után automatikus volt, erről úgy látszik a befektető és a FHGYF Zrt. igazgatója tudott, különben miért kötötték volna meg az üzletet? A csúszópénz nagyon is jó felvetés, CSAK NEM CSEPELI SZEMÉLYEKNÉL! Az ügyről annak idején a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagjait, köztük ÁBEL ATTILÁT IS, tájékoztatták! 2006. januárjában én kértem a tájékoztatást, miután tudomást szereztem az ügyről! Németh Szilárd csak utólag próbált érdemeket szerezni az ügyben! Érdemei abban a Zöld Kis-Dunapartért Egyesületnek és az érdekelt lakosságnak volt, azok akadályozták meg a Kis-Dunaparti lakópark építkezést!

"Borbély Lénárd viszont rögtön az elején megadta az alaphangot az üléshez, hiszen miután kijelentette, hogy "nem szeretnék erős felütést adni ennek a történetnek" rögtön rátért a Görgey Iskola bezárásának, eladásának történetére, mely során nemes egyszerűséggel azt mondta, most már igazán bevallhatnák, hogy kaptak-e kenőpénzt azok a testületi tagok, akik az eladáskor megszavazták a döntést."

csepel.info/?p=61273#comment-315787
“Csepel visszavásárolná az egykori Görgey Iskolát”
Irástudó szerint:
A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
2017. szeptember 25., hétfő - 23:41
Nem volt semmiféle eladáskori bevétel! A fideszes városvezetés éppen olyan jól tudja, hogy a Görgei Iskola ingatlancsere útján került az Ibiza Kft/Elephant Holdinghoz! Nevezetesen a Főváros Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. egyik igazgatója eladta a csepeli strand északi, tartalék területét az Elephant Holdingnak. Az oda lakóparkot akart építeni. Amikor ez kiderült, a csepeli vezetés az összes párt tudtával és beleegyezésével elcserélte azt a Napközis Tábor azon részére, amely az Önkormányzat tulajdonában volt. Az értékkülönbözet miatt, azt még ki kellett pótolni a Görgei Iskolával is.

A lakosság viszont nem hagyta, hogy a Napközis Táborból leválasztott önkormányzati részen három hatalmas épülettel, lakópark épüljön! Szerencsére az Elephant Holding csődbe ment, így lehetett visszavásárolni a területet! A Napközis Tábor azon részén, amely nem az önkormányzat tulajdona volt, hanem az ÁBKSZ-é (Árvíz és Belvíz Védelmi Készenléti Szolgálat), az épületek széthordás révén tönkrementek! Ezt bontották le nemrég. A terület úgy került az ÁBKSZ tulajdonába, hogy hajdanán a terület egészen a Hollandi úti telkek, magyarán a homokdombok széléig folyómeder volt, s az feltöltésre került. Az önkormányzat és a vízügy pedig megosztozott a víztől nyert területen.

TEHÁT AZ ELADÁSKORI VÉTELÁRAT NEM KELL KERESNI, AZ BENNE VAN A STRAND ÉSZAKI TARTALÉK TERÜLETÉBEN, AMELY NEM A FGYFH ZRT. TULAJDONÁBAN VAN! A csereterületek megszerzéséért kifizetett és kifizetendő összeg lényegesen kevesebb illetve kevesebb lesz, mint amit az Elephant Holding annak idején kifizetett a FGYFH Zrt-nek, tehát Csepel nem szegényebb, hanem gazdagabb lett az Elephant Holding csődjével!
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus