Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Nem szabad lemondanunk az idős emberekről!

2014. október 01. 07:19 - hudakjanos

Ma az időskorúak világnapja alkalmából megnyílik a Csepeli Nyugdíjas Klub a volt MDF székház helyén. Természetesen nagy önkormányzati ünnepséggel, ahogy ez egye rendes választási kampányban illik. A nagy hajcihő ellenére én azt gondolom, a Fidesz valójában lemond az idős emberekről és hagyja, hogy sok dolgos évtized után jelentős részük nyomorban éljen, anélkül, hogy lenne reményük a helyzet javulására.

Nagyon sok emberrel beszélgettem az utóbbi hetek során, köztük rengeteg idős honfitársunkkal. Sok problémát felvetettek a beszélgetéseink során, amik megoldásra várnak. Az egyik legfontosabb, hogy akik egyedül maradtak és különböző okokból nem számíthatnak gyerekeik segítségére, mind anyagilag az ellehetetlenülés szélére jutottak, mind szociális értelemben a perifériára szorulnak. Nincs, aki segítsen nekik, ha be kellene vásárolni, ha el kell menni szemüveget csináltatni stb. Úgy érzik, lemondott róluk a társadalom. A pénzükből is nagyon nehezen jönnek ki és legtöbbjük meg is említi, hiába csökken a rezsi, ha egyéb, főleg élelmiszerárak tekintetében ugyanazt a pénzt vagy még többet kell kifizetni.

A Fidesz közben legtöbbször csak látszattevékenységekkel próbálja magához édesgetni őket. Sőt, helyenként ennél még rosszabb is történik. Még az ajánlásgyűjtés során jártam a 8. kerületben, ahol 2 idős hölggyel is találkoztam, akik épp a kilakoltatásuktól rettegtek. Mindketten 60 év körüliek voltak, nyugdíjat még nem kaptak, viszont gyakorlatilag semmi jövedelmük nem volt. Az önkormányzattól 22000 Ft segély érkezett, miközben az önkormányzati bérlakás bérleti díja és rezsije majd 50000 Ft-ot tesz ki. Nem csoda, hogy egyszerűen nem tudják kifizetni. Így most attól kell félniük, hogy 60 éves korukra utcára kerülnek. Kérdezem én, mi lesz ezekkel az emberekkel. Az igazi pofátlanság pedig csak most jön. Mert mindeközben Dr. Kocsis Máté polgármester születésnapi köszöntőt küld ugyanazoknak az embereknek, akiket a kilakoltatással fenyeget.

Kérdem én, a Fidesz tényleg úgy gondolja, hogy ezeknek az embereknek nincs helyük a társadalomban? Ha már nem tudják megteremteni a saját megélhetésüket, akkor mehetnek az utcára? Tényleg azt gondolják, hogy ők, akik gyakorlatilag a mi szüleink, és akik, amíg tehették, vért izzadva is a mi felnevelésünkért, a mi jövőnk megteremtéséért küzdöttek, csak terhet jelentenek számunkra?

Én ezzel egyáltalán nem értek egyet. Azzal meg végképp nem, hogy miközben hagyjuk teljesen lesüllyedni az időseket, mindenféle látszattevékenységekkel próbáljuk megvásárolni a szavazatukat. Nekik valódi segítségre van szükségük, hogy a minimális megélhetési költségük fedezve legyen és legyenek olyan szervezetek, akár önkormányzati, akár civil önkéntesek részvételével, akik a napi problémáik megoldásában segítik őket.

Megszokhattuk már a Fidesztől, hogy mindent unortodox módon intéz. Az idősek esetében a cirkuszt és kenyeret helyett bevezette a cirkuszt és éhenhalást. Ez ellen is fel kell lépnünk és változtatnunk kell október 12. után.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr56749145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus