Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Pálfordulás, avagy szubjektív beszámoló a csepeli képviselő-testület üléséről

2013. október 01. 08:56 - hudakjanos

A Fidesz kormányzása az elmúlt 3 és fél évben megtanította nekünk, hogy semmi sem lehetetlen. Igaz ez az önkormányzatok szintjén is. Talán mégis meglepve olvassák majd néhányan, hogy a csepeli Fidesz vezetés több száz millió Ft értékben kíván ingatlanokat értékesíteni, pedig eddig ők ostorozták az MSZP-t a vagyonfelélés miatt. Ráadásul az útépítésekre szánt 1 milliárd Ft-ot az úgynevezett északi bevételből szeretnék elkölteni, miközben eddig azt szajkózták, hogy az MSZP már elherdálta azt a pénzt. Akkor most hogy is van ez?

Csepel Önkormányzatának képviselő-testülete szeptember 27-én reggel 8 órától tartotta ülését. A meghívó szerint 48 napirendi pont tárgyalására lehetett számítani. Én ezek közül most csak néhány pénzügyi/gazdasági jellegű előterjesztést említek, melyek igen különös fényben tüntetik fel a Fidesz korábbi kijelentéseit Csepel pénzügyi helyzetét illetően.

Az egyik testület elé kerülő anyag a kerület adósságrendezéséről szólt. Ebben szerepelt az állam által átvállalt adósság összege, mely nagyjából 650 millió Ft-ot tett ki. Nagyon büszke is volt rá Németh Szilárd tavasszal, hogy Csepeltől az adósságállomány 70 %-át vállalta át a kormányzat. Ez az összeg azért érdekes, mert korábban fideszes részről nem egyszer elhangzott, hogy az előző vezetés a csőd szélére juttatta az önkormányzatot és teljesen eladósították azt. Az összeg alapján viszont elég nehéz elképzelni, hogy valóban a tönk szélén táncoltunk volna. Ráadásul ehhez képest a korábban Lázár János által vezetett Hódmezővásárhelynek például nagyságrendekkel nagyobb adóssága volt és több mint 15 milliárd Ft-ot kellett átvállalni. Az önkormányzatnál fennmaradó hosszú lejáratú adósságállomány mindössze 172 millió Ft.

A testület elé került a jövő évi költségvetési koncepció is, melyben szintén találunk egy érdekességet: "A lakossági konzultáció alapján az útépítési program 2013 második félévében elkezdődött, melyhez az önkormányzat az ún. északi bevételből és az Infrastruktúra alapból 1 milliárd forint forrást biztosít." Abból az északi bevételből, amit a Fidesz szerint a szocialisták már rég eltapsoltak, hiszen 2010-ben is ez volt az egyik kampánytémájuk. Hiába kapta meg minden képviselő a részletes táblázatot arról, hogy milyen beruházások valósultak meg az elmúlt években ebből a 9 milliárd Ft-ból és mennyi maradt még meg belőle, a Fideszt nem zavarták a tények.

A napirend része volt továbbá több olyan előterjesztés, amelyek összesen több mint 500 millió Ft értékben történő ingatlan értékesítésről szóltak. Pedig az ingatlanok értékesítését, a vagyonfelélést is a korábbi városvezetés egyik főbűneként tálalta korábban Németh Szilárd és a helyi Fidesz. Ráadásul a jelenlegi piaci körülmények között valószínűleg nem a legjobb árat lehet kapni ezekért az ingatlanokért. Természetesen azt állítják, hogy a befolyó pénz Csepel fejlesztésére lesz fordítva, de ezzel kapcsolatban sajnos nincs részletesebb információ. Ezért csak reménykedhetünk benne, hogy nem holmi választási osztogatás előkészületeivel állunk szemben. Ugyan ezeket az előterjesztéseket végül levették napirendről, de már fent van az önkormányzati honlapon a szerdai rendkívüli testületi ülés meghívója, amikor újra fogják tárgyalni és nincs túl sok kétségünk afelől, hogy  meg is fogják szavazni.

A legnagyobb pálfordulás talán az önkormányzati tulajdonú lakások terén következett be. Míg korábban a Fidesz úgy módosította a lakásrendeletet, hogy egyáltalán nem lehet eladni ezeket, most pont az ellenkezőjére készül. Indoklásként arra hivatkoznak, hogy az önkormányzat nem tudja vállalni az 1500 lakás fenntartásával járó terheket. Ezt már csak azért is nehezményezzük, mert már jó néhány éve mondogatják a hozzáértők, hogy több önkormányzati, szociális bérlakásra lenne szükség, ehhez képest a mi városvezetésünk most épp csökkenteni igyekszik ezek számát.

Végül, de nem utolsó sorban a testület döntött arról, hogy újabb 8 millió Ft-ért ismét konzultációt szervez ezúttal a közbiztonság témakörében. Az előző kérdéssorra emlékezve valószínűsíthető, hogy ismét olyan irányított kérdéseket kapunk majd, amikre a feltevők által várt válaszok érkeznek. Ezzel próbálják elhitetni az emberekkel, hogy valóban értük cselekednek.

Úgy vélem a fentiek ékes példái annak a politikai hozzáállásnak, amely miatt az emberek annyira ki vannak ábrándulva. A hatalom megszerzése, illetve megtartása érdekében bármit lehet mondani, az sem baj, ha a valósággal köszönő viszonyban sincs, elég, ha sokat sulykoljuk az embereknek. Mi úgy véljük, szakítani kell ezzel a mentalitással. Természetesen meg kell fogalmazni a kritikát a másik oldallal szemben, de annak jogosnak és valósnak kell lennie. Ha pedig valóban az emberek igényei, szükségletei szerint akarjuk vezetni Csepelt, akkor olyan intézményesített formát kell bevezetni a vélemények becsatornázására, mint például a részvételi költségvetés és a részönkormányzatok intézménye. Ehhez kérjük az emberek támogatását.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr285535451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus