Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Semmit nem tudok róla, de nagyszerű ember volt - csepeli testületi ülés a PM szemével

2013. november 30. 08:31 - hudakjanos

Önkormányzatunk 300.000 Ft-tal támogatta egy néhai polgármester síremlékének létrehozását, akiről Németh Szilárd érdemben semmit nem tudott mondani. Halványan szabadkozott, hogy ő most itt nem készült felolvasni az életrajzát, de nagyszerű ember volt. És megszavazták.

Így mennek a dolgok Csepelen a képviselő-testület ülésein, csak az tűnik fel az embernek, hogy egyre kevesebb a hozzászólás, a vita. Mintha mindenki csak arra várna, hogy leteljen ez a „kis” idő, addig kihúzzuk valahogy, aztán reméljük a legjobbakat.  Jól mutatja ezt az a tény is, hogy a majd 50 napirendi pont nagyjából kétharmadát egyetlen kérdés vagy hozzászólás nélkül fogadta el a testület.

De sok esetben, ha van is kérdés, érdemi válasz aligha érkezik rá a Fidesz részéről. Így jártunk a címben említett esetben is. Hiába kérdezték meg ellenzéki képviselők, hogy Barati Attila néhai pácini polgármester mivel érdemelte ki ezt a kitüntetett szerepet, volt-e bármilyen köze Csepelhez, miért a füzérradványi polgármester írt kérelmet Csepel Önkormányzatának, ezekre nem kaptunk választ. Az ülésen ugyan nem merült fel kérdésként, mi azonban kíváncsiak lennénk arra is, hogy miért a csepeli önkormányzat támogatta a pácini egyesületet, amikor a kérelmet Pandák Pál, Füzérradvány polgármestere azt Németh Szilárd Országgyűlési Képviselő Úrnak címezte!

Persze előfordult ennek ellenkezője is. A Tóth Ilona Egészségügyi Központ költségvetésében tervezett átcsoportosításokkal kapcsolatban hangzottak el szintén kérdések, hozzászólások, melyekre az intézmény Főorvosa kimerítően reagált, amiért tisztelet jár neki. Az általa elmondottakból az tűnt ki, hogy az SZTK-ban egyáltalán nem olyan rossz a helyzet, sőt bizonyos területeken még fejlődés is tapasztalható. Ezt öröm volt hallani, a dolognak csupán egyetlen szépséghibája az volt, hogy beszéde közben (OEP hiányos finanszírozása, teljesítmény volumenkorlát, szakorvoshiány) egyre inkább az az érzése támadt az embernek, hogy ugyan a csepeli ellátás nem teljesít rosszul, de ettől még az egészségügy bármelyik pillanatban összeomolhat Magyarországon a forráshiány miatt.

Néhány pengeváltás azért belefért természetesen a napba, Dobák István (MSZP) például az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételeiről szóló rendelet hatodszori módosítása kapcsán vetette fel az illetékes alpolgármester kompetenciájának kérdését. Persze a válasz sem maradhatott el, Borbély Lénárd (Fidesz) a helyi adókról szóló rendelet módosításánál tartózkodókat fedte meg, mondván ők ezzel a kisvállalkozók adójának csökkentésére mondtak nemet.

Döntött a testület arról, hogy 9 és fél millió Ft közpénzt ad egy műfüves focipályára, több mint 6 millióért karácsonyi díszkivilágítást rendel, amit egyébként már néhány nappal a testületi ülés előtt fel is szereltek. Mindenféle indoklás, érvelés nélkül megemelték a Nagy Imre ÁMK igazgatójának illetményét bruttó 400.000 Ft-ra. A Csepel esély 2013 Szociális Szövetkezet támogatása kapcsán a szervezet képviselőjétől megtudhattuk, hogy szerinte a kormány roma felzárkóztatási programja tökéletes, nem is kell ennél jobb.

Az egyik legérdekesebb momentum az egyetlen leszavazott napirendi pont volt. Történt ugyanis, hogy sok-sok évvel ezelőtt egy intézményi munkavállaló jó néhány millió Ft-ot magáévá tett, amit csak egy 2005-ös belső ellenőrzés derített fel. Azóta van napirenden az ügy, de mára minden jogi lehetőség elveszett a pénz visszaszerzésére, ezért le kellett volna írnia a testületnek, mivel jogszabály változás miatt már nem lehet az önkormányzat könyveiben szerepeltetni. Mivel azonban az ügy még jóval a Fidesz hatalomra kerülése előtt történt, a narancsosok keményre vették a figurát és nem szavazták meg az előterjesztést. Persze arra nem biztos, hogy gondoltak, hogy ezzel milyen nehézségeket okoznak majd a gazdasági munkatársaknak, de annyi baj legyen, jól megmutatták, milyen bátrak!

Egyébiránt a szavazásoknál túl sok izgalmas fejlemény nem volt. Úgy tűnik most már nem csak a Fidesz képviselőinek ujja van "odaragasztva" egy gombhoz (természetesen az igenhez), hanem az ellenzéki képviselők egyike-másika is a kevésbé megterhelő módját választja kötelessége teljesítésének. Valaki szinte kizárólag a tartózkodásra specializálódott és érdekes módon olyan is, aki viszont majd minden kormánypárti javaslatot megszavazott. Nehéz ezt nem úgy értelmezni, hogy szerintük a csepeli Fidesz alapvetően jól végzi a dolgát és az emberek megelégedésére irányítja a kerületet. Ezzel kapcsolatban nekünk vannak kétségeink, de jövőre a választások után okosabbak leszünk, mit is gondolnak az emberek valójában Németh Szilárdék teljesítményéről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr615668345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus