Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Óvodák összevonása, egészségügyi átszervezés - Testületi ülés volt Csepelen

2015. február 01. 22:31 - hudakjanos

Bár a január 29-ei testületi ülés legkritikusabb előterjesztését külön bejegyzésben már tárgyaltam, volt azért még érdekesség ezen kívül is az este folyamán. Például támogatásáról biztosította a testület az óvodák összevonásának előkészítését, illetve a Humán Szolgáltatások Igazgatóságánál lévő egészségügyi alapellátások visszakerülését a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat berkeibe.

A testületi ülés kezdésekor egy tájékoztatót hallgathattunk meg a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. vezérigazgatójától a kikötőben folyó fejlesztések, beruházások kapcsán. Ezután következett ellenzéki javaslatra első pontként az óvodák egyesítésével kapcsolatos napirend. Az előterjesztés egy korábbi szervezetfejlesztési pályázat alapján végzett átvilágítás eredményével indokolta, hogy a jelenleg 11 óvoda (24 tagóvodával) az ÁMK-ban működő kivételével egyesítésre kerül és ezen túl 1 óvoda alá fog tartozni az összes tagintézmény. A hétfői bizottsági ülésen kértem, hogy bocsássák a képviselők rendelkezésére azt a tanulmányt, ami az összevonás alapjául szolgál, mert sajnos az előterjesztés nem tér ki arra, hogy milyen előnyökkel járna ez az átszervezés, miközben sok fontos kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Sajnos, csak csütörtökön fél egykor kaptuk meg azt az e-mailt, amiben a megfelelő link szerepelt, ezt megnyitva viszont egy 30 dokumentumból álló fájlcsomagot találtam, amit nyilván képtelenség ilyen rövid idő alatt áttekinteni.

Szóvá is tettem ezt az ülésen azzal együtt, hogy az addig elhangzottak alapján egyáltalán nem látható, hogy miért előnyös ez az átszervezés az önkormányzatnak. Morovik Attila illetékes alpolgármester nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy melyik óvoda lesz az, amelyikbe az összes többi beolvad, várnak-e költségmegtakarítást az átszervezéstől, az új egységes vezetés érinti-e majd az intézményrendszer jelenlegi sokszínűségét. Annyit bizonygattak csak, hogy senki nem veszíti el a munkáját és senkinek nem fog csökkenni a fizetése az átszervezéssel. Összefoglalva, úgy kértek támogatást az összevonás előkészítésére, hogy az említett tanulmányon kívül semmivel nem tudták alátámasztani annak szükségességét. Ezért ennek a napirendi pontnak a szavazásánál tartózkodtam. Nem utasítom el ugyanis eleve a változtatás szükségességét, viszont annak indoklására mindenképpen igényt tartanék.

A továbbiakban döntöttünk arról, hogy a korábban megkötött, üzlethelyiségekre vonatkozó bérleti szerződések esetén is visszatéríti az önkormányzat a lecsökkentett kaució miatti különbözetet, bizonyos árbevétel alatt. Illetve a vendéglátó helyek éjszakai nyitva tartását szigorította a testület, hogy megakadályozza a korábbi kiskapukat kihasználókat a rendelet kijátszásában. Kiderült, hogy a korábbi években az önkormányzat által adható díjak közül véletlenül kikerült a Kolonics György Sport Érdemérem, amit most újra bevezettünk.

A Kis-Duna öböl idei vízminőség-javító intézkedésével kapcsolatban felvetettem, hogy komolyan foglalkozni kellene a teljes Kis-Duna ág helyzetével is, mivel a vízpótlás hiánya miatti állóvíz jelleg, illetve a soroksári szennyvíztisztító telep által beleengedett tisztított szennyvíz miatt folyamatosan romlik a víz minősége. Korábban a szennyvíztisztítóban tett látogatáskor szakemberek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a sok milliárd forintot igénylő nagyberuházások (pl. a szennyvíz átvezetése Csepel alatt a nagy Dunába, a Kis-Duna teljes kotrása) mellett, van olyan megoldás, ami érdemben javítana a helyzeten, de nem emésztene fel hatalmas összegeket. Ilyen például a Kvassay-zsilipnél történő szivattyúzás, amely gyakrabban ismételve a víz cserélődésével párhuzamosan a minőséget is javítaná. Felvetettem a testület előtt, hogy ilyen megoldásokat fontolóra kellene venni, de sajnos csak hitetlenkedés fogadta a szavaimat.

Téma volt, hogy a volt Matáv házban egy esetleges új bérlő 250-300 munkahelyet hozna létre, amihez viszont parkolóhelyeket kellene biztosítania az önkormányzatnak. Megszavaztuk, mint ahogy több más, rutinnak számító előterjesztést is. Úgy tűnik, Németh Szilárd tanult Szabó Szabolcs egyéni országgyűlési képviselő példájából és szeretne magának Csepelen irodát béreltetni az Országgyűlés Hivatalával. Legalább is erre enged következtetni 2 irodabérlettel kapcsolatos előterjesztés, az egyikben ráadásul felmentjük az önkormányzatot a saját rendelete alkalmazása alól, mert az nem felel meg az Ország Házának. Így bár Németh Szilárd köztudottan nem Csepel és Soroksár képviselője, mégis lesz itt neki is irodája.

Számomra volt még egy különösen fontos előterjesztés az este során, mely az említett egészségügyi átszervezést érintette. Lakossági megkeresés alapján arra próbáltam választ kapni, hogy a 2012-es átszervezés, amikor a most is érintett területek a HSZI-hez kerültek, jelentett-e bármilyen hátrányt a dolgozók számára. Információim szerint ugyanis a későbbi egészségügyi bérrendezésből ezek a dolgozók kimaradtak, így bérüket ma is a korábbi éveknek megfelelően kapják, sőt 2013 szeptemberében egy nem kötelező elemet még el is vontak tőlük, így csökkent a fizetésük. Szathmáry Ádám szociális és egészségügyi referens válaszában azt közölte, hogy semmilyen hátrány nem érte a dolgozókat, mivel a bérrendezés meghatározott munkakörökben dolgozó embereket érintett és senki nem maradt ki belőle, aki jogosult volt. Ez ügyben még további információgyűjtést határoztam el, mert úgy tűnik, nem egyértelmű, hogy mi a helyzet valójában.

Volt egy javaslat, amit Pákozdi József Jobbikos képviselő terjesztett be a Csepeli úton történő sebességkorlátozásról. Az előterjesztés visszaállította volna a korábbi 50 km/h sebességhatárt és lámpás zebrákat javasolt a sok baleset miatt. Én támogathatónak tartottam a dolgot, de a fideszes többség tartózkodásával megakadályozta a javaslat elfogadását. Bár a polgármester úr jelezte, támogatja azt, de nem ez a legmegfelelőbb módja a kérdés rendezésének. Ami miatt érdekes volt a vita, hogy Szuhai Erika képviselő-asszony (talán féltve a Fidesz-többség információs monopóliumát) furcsállotta, hogy a rendőrkapitány miért nem tájékoztatta a polgármestert az ügyben, ha egyszer a Jobbikos képviselő megkereste.

Az előterjesztések között volt még egyebek mellett a kisebbségi önkormányzatokkal kötendő megállapodás elfogadása, támogató szolgálattal kapcsolatos szerződés aláírása és a Jedlik Ányos Gimnáziumban folyó alternatív étkeztetés folytatása.

Végül utolsó napirendi pontként következett a Munkásotthon ügye, amit külön bejegyzésben már tárgyaltam. Tíz óra körül már végeztünk is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr407131717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus