Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Rendkívüli ülés az óvodákról - Csak korán kelőknek!

2015. április 16. 22:31 - hudakjanos

Rendkívüli testületi ülés volt ma reggel 7 órakor Csepelen, amit mi, ellenzéki képviselők kezdeményeztünk. Az óvodák egyesítéséről szóló határozatokat szerettük volna visszavonatni és az egész folyamatot újraindítani úgy, hogy az átszervezés mikéntjének kidolgozása során tényleg vegyék figyelembe a szakmai érveket és építsék be a javaslatba.

Sajnos ennek a javaslatnak a tárgyalására nem került sor. Ugyanis Borbély Lénárd Polgármester Úr előterjesztésében a korábbi határozatok módosítására is bekerült egy határozati javaslat, így Morovik Attila alpolgármester ügyrendi hozzászólása után az ellenzéki képviselők anyagát gyorsan le is vették napirendről. Ez egyébként, ismerve a fideszes tempót, várható is volt, bár én arra számítottam, hogy előbb megszavazzák majd a sajátjukat és utána veszik le mienket.

wp_20150416_07_08_05_pro.jpg

Maradt a polgármester javaslata a módosításokra. Így ennél a pontnál tettem fel két kérdést. Az egyik úgy szólt, hogy az átszervezés alapjául szolgáló hivatkozott tanulmányokban hol található meg az összevonásra vonatkozó javaslat. Én ugyanis végigolvasva azokat, nem találtam semmi konkrét javaslatot erre. Egy helyen említik, hogy az előző ciklusban az akkori polgármester javasolta az óvodák összevonását, de az anyag készítői részéről ezzel azonos állásfoglalást nem tartalmaz a tanulmány. Másik kérdésem pedig az volt, hogy hol van az kikötve, hogy vissza kell fizetni az uniós támogatást, ha nem valósulnak meg a szervezetfejlesztési pályázat keretében javasolt változtatások, ami szintén érvként hangzott el korábban Borbély Lénárdtól.

Azt gondolom, az ügy szempontjából elég fontos, hogy egyáltalán tényleg volt-e javaslat az egyesítésre, mert ha nem, az elég sokat elárul a jelenlegi városvezetésről. Azt meg már ne is említsük, hogy ha pedig nem is volt ilyen javaslat a tanulmányban, akkor az uniós pénz visszafizetésére vonatkozó riogatás már-már tényleg az elvtelenség kategóriájába esik szerintem. Morovik Attilának természetesen megint sikerült „félreértenie” a kérdéseimet és csak annyit válaszolt, hogy 15 napon belül elküldik az anyagokat. A probléma csak annyi, hogy én már megkaptam korábban az anyagokat, de úgy tűnik, nem az van benne leírva, amit ők állítanak.

Ezek után hozzászólásomban a demokratikus elvek felől közelítve próbáltam jobb belátásra bírni a hallgatag fideszes többséget. Ezeket az elveket szerintem folyamatosan megsértik az átszervezés kapcsán. Csak néhány példa ezek közül: úgy döntenek az átszervezésről, hogy tisztában vannak vele, hogy a 11 óvoda közül csak 1 támogatja, az ellenzéki képviselőknek ugyan joga van előterjesztést benyújtani, de azt rendszeresen (most is) tárgyalás nélkül leveszik napirendről, polgármesteri ígéret hangzik el, hogy a tiltakozó szülők visszajelzést kapnak a javaslatukról, de ez 3 hét elteltével sem történik meg, az ellenzéki véleményeket lesöprik az asztalról érdemi megfontolás nélkül, stb.

Ez utóbbival kapcsolatban megjegyeztem, hogy a kritikát, ha jogos, el kell fogadni, függetlenül attól, hogy ki mondja. Hiszen senki sem tévedhetetlen, hiába van többsége egy testületben. Ennek kapcsán emlékeztettem a képviselőket, hogy az előző ciklusban is volt olyan előterjesztés (házasságkötés díja), amit azért vetetett le Borbély Lénárd alpolgármesterként napirendről, mert az ellenzékiek felhívták a figyelmet, annak vállalhatatlanságára. De a mostani ügy kapcsán is belefutottak egy-két olyan hibába, ami miatt módosítani kellett a határozatokat. Sokatmondó, hogy csak most jöttek rá, a Csodakút Óvodának van megválasztott vezetője, ezért nem lehet pályázatot kiírni új vezető választására. Gyorsan telefonáltak hát a mostani vezetőhöz, ugyan mondjon már le ízibe, hogy ki tudják írni újra a pályázatot. Ezek miatt a botlások miatt sem kellene olyan magas lóról tekinteni a másik oldalra, de legfőképp az aggódó szülőkre nem.

Akik ismét ott voltak, vették a fáradságot sok óvodai dolgozó, vezető mellett, eljöttek a korai időpont ellenére és ismét kiálltak magukért az ülésen. De sajnos Fazakas Gergely hiába tette fel a kérdést, hogy miért kellett most újra kiírni a pályázatot. Polgár Izabella- véleményem szerint- nagyon szépen foglalta össze, hogy mit is akarnak a szülők. Az pedig nem a háborúskodás. Ők lennének a legboldogabbak, ha nem éreznék úgy, hogy muszáj küzdeniük, mert a fejük felett döntenek, és a gyermekeik fogják látni ennek kárát. Éppen ezért ismét a megegyezés irányába tett lépéseket sürgette megszólalásában.

Erre reagálva Borbély Lénárd elmondta, hogy az utóbbi időben rengeteg egyeztetést folytattak az óvodai dolgozókkal és a legtöbb javaslatukat el is fogadták, így azok figyelembevételével fogják az átszervezést végrehajtani. Ezt örömmel hallottuk mi is és a szülők is, viszont abszolút jogos kritikaként elhangzott, hogy erről azért nem ártana tájékoztatni is a szülőket, mézes-mázos közlemények helyett, hiszen ha őket tájékoztatják az aktuális helyzetről, és megfelelő vállalások hangzanak el az aggályokkal kapcsolatban, akkor talán végre eljöhet a megnyugvás ideje és nem kell nekik sem naponta ezzel foglalkozniuk.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy az eddig ismert engedmények az önkormányzat részéről (óraszám kedvezmény, plusz pedagógiai asszisztensek stb.) kétségessé teszik, hogy van-e így egyáltalán bármi haszna az átszervezésnek. Azt viszont legalább elmondhatjuk, hogy végre belátta a vezetés, hogy nem lehet ezt az egészet úgy végrehajtani, hogy a szakmai érveket nem építik be legalább részben a folyamat során.

Reméljük, hogy végül az ígéretek nem csak ígéretek maradnak, és akkor elmondhatjuk, hogy a szülők tiltakozásának, kitartó munkájának volt értelme, mert mégis csak történtek érdemi módosítások, még ha nem is sikerült teljesen visszavonatni a döntéseket. Ne legyenek kétségeink afelől, hogy a tiltakozások nélkül, mint kés a vajban, úgy vitték volna végig a folyamatot mindenféle érdemi egyeztetés nélkül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr587374562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus