Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Nincs esély a komprosszimumra?

2015. április 25. 12:10 - hudakjanos

Az óvodák egyesítésével kapcsolatos múlt hét csütörtöki rendkívüli ülésünkön Borbély Lénárd polgármester több olyan kijelentést tett, mely szerint az óvodai dolgozókkal folytatott egyeztetések eredményeképpen több javaslatot is elfogadtak az átszervezéssel kapcsolatban. Ez ugyan örömteli fejlemény, de sajnos a részletekről a mai napig nem kaptak tájékoztatást sem az óvodák egyesítését ellenző szülők, sem a képviselőtestület tagjai.

Ezért több érintetettel egyeztetve az alábbi előterjesztést nyújtottam be a polgármesternek. Úgy vélem, mindenki elemi érdeke, hogy a tisztázatlan kérdések megválaszolásra kerüljenek, ezzel pedig lehetőség nyíljon az önkormányzat és az egyesítést ellenzők közötti feszültségek enyhülésére és a higgadt párbeszédhez való visszatérésre.

Sajnos egyelőre úgy tűnik, Borbély Lénárd nem érzi úgy, hogy érdekelt lenne a vita rendezésében, mert tegnap már választ is kaptam, hogy nem kívánja napirendre venni a testületi ülésen a javaslatomat. Az ülésen még próbálkozni fogok, hogy mégis tárgyalásra kerüljön, de nem sok jóra számítok ezek után.

 

JAVASLAT

az óvodák szervezeti összevonására vonatkozó határozatok végrehajtásának felfüggesztéséről, a szükséges tájékoztatások, egyeztetések lefolytatásáról

 Készítette:       Hudák János

                        képviselő

 Előterjesztő:    Hudák János

                        képviselő

 Az előterjesztő megtárgyalásra javasolja:

 Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság

Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság

 Törvényességi szempontból ellenőrizte:

 

Dr. Szeles Gábor

Jegyző

 A leadás időpontja:

2015. április    23.

                                                                                  Testületi ülés időpontja:

                                                                                  2015. április 30.

 Tisztelt Képviselő-testület!

2015. január 29-én tárgyalta a testület első körben a csepeli óvodák egy intézménybe történő összevonásáról szóló javaslatot és 18/2015 (I. 29.) számú Kt. határozatával támogatta az átszervezést. Ezután a 2015. február 26-i ülésen a testület elfogadta az átszervezésről szóló 71/2015 (II. 26.), 72/2015 (II. 26.) és 73/2015 (II. 26.) számú Kt. határozatokat.

Ezt követően 2015. április 16-án rendkívüli Kt.-ülés keretében a Kt.

1. a 166/2015. (IV.16.) Kt. számú határozattal módosította a 71/2015. (II.26.) Kt. számú határozatát (egyesítésre előkészített óvodák nevének felsorolása, pontosítások), továbbá

2.  167/2015. (IV.16.) Kt. számú határozattal módosította a 72/2015. (II. 26) Kt. számú határozatát (a             Csodakút óvoda névváltoztatása), majd

3. a 168/2015. (IV.16.) Kt. számú határozattal visszavonta a 73/2015. (II. 26.) Kt. határozatát (intézményvezetői pályázat), végül

4. elfogadta a 169/2015. (IV.16.) Kt. számú határozatot (új intézményvezetői pályázat kiírása).

A 04. 16-ai rendkívüli ülésen feltett kérdésre, melyben az ÁROP keretében meghirdetett „Szervezetfejlesztés a Közép-magyarországi régióban lévő önkormányzatok számára” című pályázat alapján készült szakértői tanulmányok óvodák egyesítését támogató konkrét javaslatát hiányoltuk, nem kaptunk érdemi választ. Ezzel szemben a tanulmányok tartalmaznak egy megállapítást, amivel ellenkezik az önkormányzat összevonási szándéka: "Az intézményi feladatellátás struktúrája véleményünk szerint az önkormányzatban működőképes, közel optimális. Az intézmények által ellátott feladatok szervezeti keretei álláspontunk szerint további centralizálást nem igényelnek. Kisebb mértékű racionalizálást a hivatali szervezeti struktúra tekintetében javasolunk."

Továbbá az átszervezés alátámasztására készült, Dr. Szántó Tamás által készített szakértői anyagban is több kockázati tényező került felsorolásra, és azok elhárítására szakmai intézkedések javaslatát az önkormányzat vezetői nem terjesztettek a Kt. elé. Megjegyzendő még, hogy a hivatkozott szakértői anyag kimondja, hogy pedagógiai kérdésekben nem foglal állást, kizárólag az átalakítás szervezeti és gazdasági vonatkozásait vizsgálja. Elmondható tehát, hogy előzetesen nem készült olyan szakértői anyag, amely az összevonás pedagógiai, szakmai hatásait vizsgálta volna.

Ezt részben pótolta, hogy a törvény által előírt egyeztetések lefolytatásra kerültek, minden óvoda részéről kikérték az Alkalmazotti közösség, a Közalkalmazotti tanács és a szülők véleményét. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a Képviselő-testület tagjai az óvodai rendszert jól ismerő pedagógusoktól kapjanak hiteles információkat az összevonás várható következményeiről. Az intézmények jelentős része szakmai érvekre alapozva elutasította az átszervezést, és a gyermekek szülei részről is a felmerült, de meg nem válaszolt kérdések és kétségek miatt komoly tiltakozás alakult ki, de a testület többsége ennek ellenére megszavazta az egyesítést.

Fentiek alapján megkérdőjelezhető, hogy megvannak-e azok a feltételek, a szakmai érvek mellett mindenek előtt a szülők és a pedagógusok támogatása, amelyek elengedhetetlenek az összevonás sikeres elvégzéséhez.

Kifogásolható továbbá, hogy a február 26-ai döntést követő óvodai szakmai egyeztetésekről, a kialakítandó struktúra eredeti terveiről, illetve az egyeztetések folytán abban bekövetkezett változásokról az önkormányzat vezetése nem tájékoztatta a szélesebb nyilvánosságot. Mindössze a rendkívüli ülésen utalt Borbély Lénárd polgármester úr arra, hogy az átszervezés negatív hatásainak csökkentése érdekében több javaslatot elfogadtak az óvodák részéről, de ezek nem kerültek pontosan meghatározásra.

Úgy vélem, a leírtak kellően alátámasztják, hogy az összevonás folyamata jelenleg több szempontból sem felel meg az elvárásoknak, a tisztázatlan viszonyok komoly bizonytalanságot okoznak mind az óvodai dolgozók, mind a szülők körében. Ezért azt javaslom a tisztelt Képviselő-testületnek, hogy az átszervezés folyamatát függesszük fel mindaddig, amíg a felmerült szakmai kérdéseket, illetve az átszervezéssel kapcsolatos aggályokat nem sikerül megnyugtatóan rendezni. Javaslom továbbá, hogy az összevonás kérdésével kapcsolatban történjen meg a szülők részletes tájékoztatása a lehető legrövidebb időn belül.

Fentiek alapján kérem, hogy a Tisztelt Képviselő-testület támogassa a határozati javaslatot. 

Budapest, 2015. április 23.

                                                                                   Hudák János

                                                                        önkormányzati képviselő

 1. számú Határozati javaslat

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata úgy dönt, hogy az óvodák szervezeti összevonásával kapcsolatos 18/2015. (I.29.) Kt. számú határozat, továbbá a 166/2015. (IV.16.) Kt. számú határozattal módosított 71/2015. (II.26.) Kt. számú határozat, a167/2015. (IV.16.) Kt. számú határozattal módosított 72/2015. (II. 26) Kt. számú határozat, valamint 169/2015. (IV.16.) Kt. számú határozat végrehajtását felfüggeszti, amíg az átszervezéssel kapcsolatos tisztázatlan helyzet rendezése megtörténik.

Határidő:                                     azonnal

Felelős:                                        Borbély Lénárd polgármester

A határozati javaslat elfogadásához a képviselők minősített többségű támogató szavazata szükséges.

 2. számú határozati javaslat

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata felkéri Borbély Lénárd polgármestert, hogy az óvodák egyesítésével kapcsolatos részletes tervekről, azok módosítási javaslatairól, az újonnan felálló struktúráról tájékoztassa minden csepeli óvoda szülői közösségét és a felmerülő kérdésekre válaszoljon.

Határidő:                                     2015. május 15.

Felelős:                                        Borbély Lénárd polgármester

Végrehajtás előkészítéséért:    Baldauf Myrtill köznevelési referens

A határozati javaslat elfogadásához a képviselők egyszerű többségű támogató szavazata szükséges.

 3. számú határozati javaslat

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata úgy dönt, hogy a létrejövő egyesített óvodák Szervezeti és Működési Szabályzatának elkészítési folyamatába a lehető legnagyobb mértékben bevonja a szülői közösségeket. Ennek érdekében a megalkotandó SZMSZ-ről konzultációsorozatot kezd a szülőkkel. 

Határidő:                                          2015 május 15. 

Felelős:                                             Borbély Lénárd polgármester

Végrehajtás előkészítéséért:         Baldauf Myrtill köznevelési referens

A határozati javaslat elfogadásához a képviselők egyszerű többségű támogató szavazata szükséges.

 

wp_20150416_07_08_05_pro.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr987397676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus