Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Lesz-e Csepelnek klímastratégiája?

2015. október 21. 12:22 - hudakjanos

Hétfőn két előterjesztést nyújtottam be Csepel polgármesterének, amit az október 29-ei testületi ülésen szeretnék megtárgyaltatni. Az egyik egy klímastratégia kidolgozása, a másik pedig az önkormányzati bérlakások értékesítésére vonatkozó szabályok módosítása.

 

SZÜKSÉG VAN KLÍMASTRATÉGIÁRA

Május végi testületi ülésünkön az önkormányzat támogatásáról biztosította Áder János köztársasági elnök úr kezdeményezését. Ennek célja, hogy a 2015 decemberében Párizsban megrendezésre kerülő klímacsúcsig a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében minél több ember csatlakozzon a világ vezetőihez intézett felhíváshoz, hogy tegyenek érdemi lépéseket a fenyegető veszély elhárítása érdekében. A felhíváshoz az Élő Bolygónk honlapon lehet csatlakozni. Áder János szavai szerint "A veszéllyel való szembenézés azonban vissza nem térő lehetőséget is tartogat számunkra. Lehetőséget arra, hogy közösen cselekedjünk. Lehetőséget arra, hogy gátat vessünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának, és hogy olyan technológiákra alapozzuk a jövőnket, amelyek alkalmazásával elháríthatjuk az emberi civilizációt fenyegető klímakatasztrófát. Lehetőséget arra, hogy a saját, közvetlen környezetünkben és a saját képességeink szerint megszüntessük természeti erőforrásaink pazarló felhasználását. (…)A jól átgondolt fejlődés egyik eredménye a klímaváltozásból fakadó veszélyek elhárítása. Jövőnk érdekében a közös felelősségből és közös cselekvésből nekünk, magyaroknak is vállalnunk kell a ránk eső részt."

Mivel a képviselő-testület kiállt a fenti kezdeményezés mellett, úgy vélem, a szavakon túl tettekben is meg kell mutatkoznia ennek az elköteleződésnek, ezért javasoltam, hogy sok más magyar településhez hasonlóan Csepel Önkormányzata is kezdje meg egy komplex települési klímastratégia kidolgozását, amely alapja lehet a további cselekvéseknek. A települési éghajlatváltozási programok megelőzési és alkalmazkodási cselekvésekből állnak. A megelőzés a katasztrofális hatásokkal járó éghajlati változások elkerülését célozza: egyrészt az üvegházgázok légkörbe bocsátásának visszafogását, másrészt a már a légkörben található üvegházgázok elnyeletését jelenti. Mivel azonban az éghajlatváltozás már jelenleg is zajlik, és bizonyos további éghajlati módosulások szintúgy elkerülhetetlenek, szükség van az alkalmazkodásra is, amely a már kiküszöbölhetetlen éghajlatváltozás hatásainak mérséklését jelenti. Javasoltam továbbá, hogy csatlakozzunk a Klímabarát Települések Szövetségéhez is.

ozonviz_csepel.jpg

(forrás: csepel.info)

NE SZÓRJUK KI A PÉNZT AZ ABLAKON

Másik előterjesztésem az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakások értékesítését szabályozó rendelet módosítására vonatkozik. Korábban írtam már róla, hogy a fideszes többség tavasszal jelentősen megkönnyítette a bérlakások megvásárlását. Ennek eredményeként a kezdő befizetés szabályozása véleményem szerint sérti az önkormányzat érdekeit. Ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy néhány tízezer Ft (valójában akár 1 Ft!) kezdőrészlet vállalásával a vevő több százezer Ft-nyi kedvezményt kapjon a vételárból. Sajnos az elmúlt időszakban volt is rá példa, hogy 10.000 Ft kezdőrészlettel 800.000 Ft kedvezményt kapott valaki.

Ezért javaslatot tettem a szabályozás módosítására. Ennek lényege, hogy

- 10 % alatti kezdőrészlet esetén nincs kedvezmény,
- 10 és 50 % közötti kezdőrészletnél 5 %,
- 50 és 90 % közötti kezdőrészletnél 10 %,
- 90 % feletti kezdőrészlet esetén 20 % legyen a kedvezmény mértéke.

Jelenleg várom a hivatal válaszát, hogy a polgármester úr napirendre kívánja-e venni a javaslataimat.

A két előterjesztés itt és itt megtekinthető.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr18008743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus