Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Civil pályázati rendszer bevezetését javasolja Csepelen a Párbeszéd Magyarországért

2016. május 21. 18:52 - hudakjanos

Második alkalommal teszek kísérletet, hogy a csepeli civil szervezetek számára pályázati forrást harcoljak ki az önkormányzatnál. Először tavaly, újdonsült képviselőként tettem javaslatot a testületnek, hogy vegyük fel a munkatervbe egy pályázati rendszer kidolgozását. Bár a polgármester befogadta a javaslatot, végül mégsem készítették el az anyagot. Most biztosra mentem és magam nyújtottam be egy előterjesztést, hogy ezzel is megkönnyítsem a döntéshozatalt.

Ezúton is köszönöm az anyag előkészítésében nyújtott szerepet, Kulinyi Mártonnak. Nyilvánvaló tény, hogy az aktív civil tevékenység nagyon hasznos a közösségek és így az egész kerület számára, ezért minden lehetséges eszközzel támogatni kell ezeket a szervezeteket.

Bár az önkormányzat jelenleg is biztosít forrásokat, azok elosztása nagyon aránytalan és átláthatatlan a támogatások odaítélése. Van olyan szervezet, ami 20 millió forintot kap évente, míg mások egy fillért sem kapnak. Ezt a problémát oldaná meg egy nyílt pályázati rendszer, amelyben világos feltételek szerint kerülnek odaítélésre a támogatások. Remélem az önkormányzat vezetése is egyetért velem abban, hogy a kerület lakosaiért dolgozó aktív civil szervezetek érdemesek a támogatásra és ebben sem politikai hovatartozás vagy egyéb ide nem illő szempont nem játszhat szerepet.

Az előterjesztés alább olvasható:

Tisztelt Képviselő-testület!

A polgári demokrácia eredményes működésének egyik alapvető pillére a különböző civil szervezetek, mozgalom megléte és aktív szerepvállalásuk a közélet sázmtalan területén. Vitathatatlan tény, hogy eredményesebb és hatékonyabb az a város, amely a térségi civil társadalmat nem zavaró tényezőként, hanem partnerként, lehetséges erőforrásként tekinti. Kerületünkben is nagyon sok civil szervezet működik. Ezek egy részét anyagilag támogatja az önkormányzat, de jelenleg nincs intézményes kerete a szervezetekkel való partnerség, illetve az adományok hatékony elosztásának kezelésére. Ennek elősegítése érdekében szükségesnek tartom Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata kötelezettség-vállalását elsősorban a helyi közösségi feladatokat segítő civil szervezetek aktivitásai iránt.

Ezen előterjesztés javaslatot tesz középtávú pályázati támogatási prioritásokra, pályázati forrás elkülönítésére, s a pályáztatási kiírások, az értékelések, és a végrehajtás ellenőrzésének szervezeti kereteire. A fentiek érdekében javaslom civil pályázati alap létrehozását, az előterjesztés 1. számú melléklete szerinti civil pályázati koncepció elfogadását, és civil pályázati ad-hoch bizottság létrehozásának előkészítését.

Kérem a tisztelt képviselő-testületet a határozati javaslatok támogatására.

Budapest, 2016. május 13.

                                                                                  Hudák János

                                                                        önkormányzati képviselő

  1. számú Határozati javaslat

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy Civil Partnerségi Alapot hoz létre. A Képviselő-testület a Civil Partnerségi Alaphoz a 2016. évi költségvetésében 20.000.000 Ft (húszmillió forint) összegű előirányzatot biztosít a költségvetés 3991. Önkormányzati általános tartalék terhére, továbbá az előirányzat mértékét évente, az éves költségvetésben határozza meg.

Határidő:                                                            azonnal

Felelős:                                                                Borbély Lénárd polgármester

Végrehajtás előkészítéséért felelős:         Borbély Lénárd polgármester

 A határozati javaslat elfogadásához a képviselők minősített többségű támogató szavazata szükséges.

 2. számú Határozati javaslat

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy elfogadja az előterjesztés 1. számú mellékletét képező Civil pályázati koncepciót.

Határidő:                                                             azonnal

Felelős:                                                                Borbély Lénárd polgármester

Végrehajtásért:                                                 Borbély Lénárd polgármester

A határozati javaslat elfogadásához a képviselők egyszerű többségű támogató szavazata szükséges.

 3. számú Határozati javaslat

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a civil pályázati rendszer sikeres előkészítése és lebonyolítása érdekében Civil Pályázati ad-hoc bizottságot kíván létrehozni. A Képviselő-testület az előterjesztés 2. sz. mellékletét képező, „Civil pályázati ad-hoc bizottság létrehozása” című dokumentumot jóváhagyja. A Képviselő-testület felkéri Czibulyáné Szondai Szilvia civil tanácsnokot, hogy az ad-hoc bizottság felállításának javaslatáról készítsen előterjesztést a Képviselő-testület következő rendes ülése elé.

Határidő:                                                                        2016 június 15.

Felelős:                                                                           Borbély Lénárd polgármester

Végrehajtás előkészítéséért felelős:                      Czibulyáné Szondai Szilvia civil tanácsnok

A határozati javaslat elfogadásához a képviselők egyszerű többségű támogató szavazata szükséges.

 

civil_palyazat.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr658736780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus