Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

A csepeli polgármester támogatja az 5-ös metró megvalósítását

2016. április 14. 08:57 - hudakjanos

Március utolsó napján ismét ülésezett a csepeli képviselő-testület. Mint kiderült, fellélegezhetünk, nincs veszélyben a csepeli HÉV. Legalábbis Borbély Lénárd polgármester állítása szerint, aki bár ismét nem vette napirendre a HÉV jövőjéről szóló előterjesztésünket, annyit azért hozzáfűzött az anyaghoz, hogy szó sincs arról, hogy a HÉV villamossá alakításának terve ellentétben állna a Budapest hosszú távú fejlesztési koncepciójában szereplő Észak-Déli regionális gyorsvasút (5-ös metró) megvalósításával. Valójában a két dolog párhuzamosan megvalósítható és ő személyesen támogatja is az 5-ös metró tervét.

 

Nem vagyok persze közlekedési szakember, de azért elég nehéz elképzelnem, hogy miután a jelenlegi pályaszakaszt felhasználva villamossá alakítják a HÉV-et, hol fog közlekedni Csepelen az 5-ös metró néven ismert regionális gyorsvasút, de biztos csak nekem nincs elég képzelőerőm.

Mindenesetre a polgármester előadta szokásos stand up számát. Mivel nem került napirendre a javaslat, valójában csak ő beszélhetett a dologról, megakadályozva, hogy az ellenvélemények is elhangozhassanak. Így történhetett meg, hogy a van sapka, nincs sapka helyzetbe kerültem. Legutóbb ugyanis azért nem tudtam bemutatni az általunk eddig összegyűjtött majd 3000 tiltakozó aláírást, mert a rendkívüli ülésen levették napirendről a kérdést, most viszont azzal jött a polgármester, hogy nem érti, miért nem csatoltam az előterjesztéshez az aláírásokat. Ez utóbbi megjegyzésével valójában az adatvédelmi jogszabályok megsértésére buzdított, hiszen az általunk gyűjtött adatokat a szabályok szerint nem adhatjuk ki harmadik személynek és ezt neki pontosan tudnia kell. (Testületin is csak a paksamétákat mutattam volna meg nem az egyedi adatokat).

12715642_10208054750864860_8642543387952988462_n.jpg

Az ülés során még többször volt alkalmunk a polgármestert hosszasan hallgatni, mikor kifejtette álláspontját egy-egy ügyben, természetesen anélkül, hogy erre reagálhattunk volna, mert Csepelen így működik a demokrácia.

Így történt az újabb két iskolában megvalósítandó, MLSZ által támogatott műfüves pályák kapcsán is. Újabb 20 millió Ft-ot szavazott meg erre a testület, amivel már sok tízmillióra emelkedett a focipályák építésének költsége, ha pedig hozzászámoljuk, hogy az önkormányzat csak önerőt biztosít, akkor kijelenthetjük, hogy bőven 100 millió Ft felett járnak Csepelen is a futballberuházások. Persze nem a csepeli stadionra költ a fideszes városvezetés, hiszen az nem megfelelő kezekben van, ezért inkább tízmilliókat költ saját fociklub megszervezésére. Szóvá is tettem, hogy aránytalanul sokat költenek a focira, miközben van olyan sportág, amelynek képviselői milliós bérleti díjakat fizetnek az önkormányzatnak. Ráadásul ennek a 20 milliónak is lenne jobb helye az iskolában, hiszen az intézmények jelentős része igencsak lerobbant állapotban van. Meg is kaptam rögvest a beszólást Borbély Lénárdtól, hogy nem érti, egyszer kockás ingben tüntetünk, máskor meg nem támogatjuk, hogy fejlesszék az iskolákat. Ekkor még nem tudtam elmondani a véleményemet erről.

Napirenden volt az önkormányzat gazdasági társaságainak vezetői jutalmazása is. Természetesen mindhárom cég esetében teljesülni látták a prémiumfeladatokat és kifizették a maximális jutalmat a 3 vezetőnek. Én ugyan elmondtam, hogy a szabályzatok szerint a prémiumfeladatoknak „a munkakör elvárható szakértelemmel és gondossággal való ellátásán túlmutató, objektíven meghatározható teljesítményt” kell takarnia. Szerintem ez több esetben sem teljesült, hiszen például egy városfejlesztési cégnek nyilván feladata kapcsolatot tartani a helyi cégekkel és érdekképviseletekkel, és más részfeladatok sok mindennek nevezhetők, de objektívnek semmiképpen nem, de nem meglepő módon nem értettünk egyet a fideszes többséggel.

Volt még egy csepeli iskolákat érintő előterjesztés, ami informatikai eszközök beszerzéséről szólt. Itt a vita során ismét előkerült, hogy az ellenzéki képviselők hol tiltakoznak a KLIK ellen, hol meg nem támogatják, hogy az önkormányzat pénzt áldozzon az intézményekre. Ekkor végre elmondhattam, hogy bár érteni vélem Borbély Lénárd szándékait és persze végtelenül kényelmes az oktatással kapcsolatos tiltakozást leegyszerűsíteni, érdemes lenne kicsit jobban utánanéznie a tiltakozók érveinek, mert ez a dolog sokkal összetettebb annál, minthogy ki veszi meg a számítógépet az iskolába. Az értelmetlen teljes központosítás, a tankönyvválasztás szabadsága, a pedagógusok és a gyermekek leterheltsége és még sok más tényező miatt tiltakoznak most már hónapok óta több tízezren, ezt nem kéne elfelejtenie a tisztelt fideszes képviselőknek. Ahogy azt sem, hogy a kutatások szerint a társadalom döntő többsége egyetért a pedagógusok által felvetett problémák létezésével.

Érdekes színfoltja volt még ennek a napirendnek a polgármester önmagát leleplező megszólalása, amikor kifejtette, hogy a központosítás előtt 3,5 milliárd forintba került az oktatás az kerületnek, amiből az állam csak 1,1 milliárdot adott, tehát majd 2,5 milliárd Ft a csepeliek pénzéből lett elköltve erre. A központosítás tehát rengeteg terhet vett le az önkormányzat válláról. Ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy az úton-útfélen hangoztatott takarékos gazdálkodásnak jóval kevesebb köze van a jelenlegi kedvező pénzügyi helyzethez, mint állítják. A valóság ezzel szemben, hogy az iskolák elvétele évi több mint 1 milliárd forinttal javította a költségvetést. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az elmúlt években évi több százmillióval növelte a Fidesz a kivetett adókat, akkor még inkább kilóg a lóláb. Ez majd jusson legközelebb az Önök eszébe is, amikor a következő önfényező tájékoztatást kapják Borbély Lénárdtól és csapatától.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr208604366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus