Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Egy (fideszes) legény sem volt a gáton

2016. január 18. 19:39 - hudakjanos

Parázs hangulatú vita volt pénteken a csepeli polgármesteri hivatalban, ahol a Metrans Konténer Kft. beruházásával kapcsolatos közmeghallgatás zajlott. Erre azért volt szükség, mert az épülő terminál felső küszöbértékű veszélyes üzemnek fog számítani, mivel az ott megforduló konténerek 2-6 %-a veszélyes anyagokat tartalmaz. Az önkormányzat vezetése nem jelent meg az eseményen.

 

Feszülten várták a csepeliek a tájékoztatást, a hivatal nagytanácsterme zsúfolásig telt érdeklődőkkel. Az este a beruházó és tervező ismertetőjével kezdődött, bár a felháborodott lakosok nem nagyon hagyták, hogy végigmondják a mondandójukat. Mindebben szerepet játszhatott az is, hogy nem tűntek nagyon felkészültnek és meggyőzőnek az előadók. Az emberek türelmetlenül várták a számukra fontos információkat, ehelyett a veszélyes anyagok nemzetközi szállításának átalakulásáról kaptak kiselőadást például.

Hamar el is szabadultak az indulatok, és többen azt kérdezték, hogy miért most kerül sor erre a tájékoztatásra, amikor már javában folyik a beruházás. Nem segítette a tisztánlátást, hogy az önkormányzat közmeghallgatásra szóló meghívóján a következő cím szerepelt: „A Metrans Konténer Kft. új veszélyes anyagokkal kapcsolatos üzemének megnyitása”, ami eléggé félrevezető volt. Az ügy megfelelő kezelése érdekében fontos, hogy tisztába tegyük a beruházással kapcsolatos tényeket.

A Metrans tájékoztatása szerint jelenleg jogerős építési engedéllyel folyik a beruházásuk, egy konténerterminált építenek Csepelen, ahol a vasúton érkező konténereket átrakás után továbbszállítják. Ennek építése már zajlik, de a közmeghallgatásnak nem ez volt a témája. Annak apropóját az adta, hogy a cég a telepen szeretne veszélyes anyagok kezelésére, átrakodására is engedélyt szerezni. Ennek engedélyeztetését elindította, aminek kötelező eleme a lakossági közmeghallgatás.

metrans9.jpg

(fotó:metrans.hu)

Mivel ezt sem sikerült tisztázni és az emberek úgy érezték, hülyének nézik őket, az este végig nagyon bizalmatlan légkörben zajlott. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a biztonsági jelentésben az szerepelt, hogy bármilyen veszélyes anyag megfordulhat majd a telepen, a cég munkatársai mégis csak alkoholról (whiksy), domestosról beszéltek. Ráadásul az önkormányzat részéről sem Borbély Lénárd polgármester, sem az alpolgármesterei, de még a terület egyéni önkormányzati képviselője sem jelent meg az eseményen, ami további feszültségeket szült.

Fentiek miatt a lakossági tiltakozás okai is folyamatosan összemosódtak, de két jól elkülöníthető ágát azért meg lehetett különböztetni. Az egyik az éppen zajló beruházást érintette. Sokan mondták, hogy a házak falai repedeznek, lehullanak a csempék és féltek, hogy meg fog növekedni a közúti forgalom. Ez utóbbit a cég munkatársai cáfolták, a lakóházakban keletkező károk megtérítésére pedig ígéretet tettek.

A másik vonal a veszélyes anyagokkal szembeni ellenérzés volt. Nyilvánvaló, hogy senki nem akar a házától néhány száz méterre tudni olyan terminált, ahol akár csak 1-2 napig is súlyosan veszélyes anyagok fordulnak meg. Ráadásul eleve érthetetlen, hogy egyáltalán miért kerülhet szóba veszélyes anyagok megjelenése a telepen, amikor annak egy része belenyúlik a Fővárosi Vízművek csepeli ivóvízbázisát jelentő védett területre. Én ezért is tettem fel a kérdést, hogy elképzelhető-e az erre vonatkozó engedélykérelem visszavonása, amit a cég nem zárt ki. Megítélésem szerint ez alapvetően nem befolyásolja a terminál működését és ezzel a munkahelyteremtést, mivel csak a forgalom 2-6%-át érintené.

kozmeghallgatas_160115.jpg

Úgy vélem, az önkormányzat vezetése, illetve a beruházó cég súlyos hibát követett el, amikor a beruházás bejelentésekor nem tájékoztatták megfelelően a lakosságot, és nem tértek ki arra, hogy a 200 új munkahely részben veszélyes anyagok kezelésével is jár majd. Fel kellene végre fognia Borbély Lénárdnak is, hogy a demokrácia nem arról szól, hogy ötévente megszerezzük a választók szavazatát, aztán azt csinálunk, amit akarunk, anélkül, hogy erről az embereket megkérdeznénk, de legalább is megfelelően tájékoztatnánk. Jellemző az önkormányzat hozzáállására, hogy a vitára nem mertek eljönni, de az önkormányzati lapban a szokásos módon csak politikai hisztériakeltésként tálalták a tiltakozást.

Mindemellett azt is fontosnak tartom, hogy a pusztán politikai célú hangulatkeltés, főleg egy ilyen komoly ügyben, szintén nem visz minket előre. Ezért veszélyes hulladékokkal riogatni az embereket, szintén nem szerencsés, ha ennek egyáltalán nem áll fenn a veszélye.

Amire szükség van, az a korrekt, tényeken alapuló megközelítés, ebben pedig mind az önkormányzatnak, mind a beruházónak nagyon fontos szerepe van, mégpedig a folyamatos, lehető legrészletesebb tájékoztatása lakosságnak. Ennek érdekében felvesszük a kapcsolatot a Metrans Kft.-vel, hogy a lehető legtöbb információt megkaphassuk és kérjük, hogy komolyan fontolják meg a veszélyes anyagokra vonatkozó engedélyezés leállítását. Tájékozódunk, hogy a beruházás által érintett terület tulajdoni lapján miért nem szerepel az ivóvízbázissal kapcsolatos kitétel, ahogy a környék lakóházainál.

A fideszes vezetésnek pedig azt tanácsoljuk, hogy ne csak jégpálya megnyitókon, és tűzijátékokon menjenek az emberek közé ünnepeltetni magukat. Akkor is legyen számukra fontos a nép, ha épp a nemtetszését fejezi ki egy ügyben. Nehogy meglepődjenek, amikor leváltják őket, miközben ők azt hiszik, hogy mindenki boldog az uralkodásuk alatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr78283834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus