Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Magukat cselezték ki a csepeli fideszesek

2016. március 04. 00:18 - hudakjanos

Százmilliók étteremre és vendégházra, illetve a politikai rendezvények ellehetetlenítésére tett hamvába holt kísérlet színezte a múlt csütörtöki csepeli testületi ülés hangulatát. Emellett fontos döntések születtek a közutak kezelésével kapcsolatosan, a helyi esélyegyenlőségi terv felülvizsgálatáról, az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételeiről és az óvodai udvarok felújításáról is.

20141227_154307.jpg

Időrendileg a közterületek rendjéről szóló előterjesztés volt az első az érdekesebbek közül. Részben a közterületen felállított pavilonok, részben a reklámtáblák kihelyezésének szabályairól szólt. Volt azonban egy furcsa kitétel is benne, miszerint a Görgey Artúr tér ezentúl különleges területnek számít, amire külön szabályok fognak vonatkozni és közterület-használati hozzájárulást csak önkormányzati rendezvényekhez lehet majd kiadni.

Volt ellenzéki képviselő, aki meg is kérdezte, hogy nem az ellenzék által gyakran oda szervezett politikai rendezvények ellehetetlenítése a cél. Erre én külön kitértem a felszólalásomban, gondoltam, megnyugtatók mindenkit, hogy nyilván nem ez volt a fideszesek szándéka, hiszen ez a változtatás nem is érinti a poltikai rendezvényeket. A rendelet 5 §.-ának megfelelő pontja ugyanis kimondja, hogy ilyen rendezvényhez nem kell közterület-használati hozzájárulás. Tehát azt akkor is meg lehet tartani, ha egy másik paragrafus a Görgey téren tiltja a közterület-használati hozzájárulás kiadását.

Érvelésem elhangzása után csak kibújt a szög a zsákból és kiderült, hogy valóban az ellenzék további ellehetetlenítése volt a célja a javaslatnak, ezért másodjára is elmondtam, hogy ezzel a szabályozás változatlanul lehetővé teszi a politikai rendezvények megtartását, magyarul nem sikerült a céljaiknak megfelelő módosítást összehozniuk.

Kíváncsi leszek, mi fog történni, amikor legközelebb kiállunk oda a standunkkal aláírást gyűjteni a csepeli HÉV fejlesztéséért. Vajon hogyan fogják értelmezni a rendeletet a közterület-felügyelők.

A másik nagy port kavaró ügy a Dagi csárda átépítése, kibővítése volt. Erre a csepeli Fidesz kb. 300 millió forintot akar költeni úgy, hogy aztán az üzemeltetést rábízza valami vállalkozóra. Még ha el is tekintünk attól, hogy a tervek szerint kb. 1500 nm-rel csökkenne a zöldterületek mérete parkolók  építése miatt, erősen kétséges, hogy vajon az önkormányzatnak tényleg az-e a feladata, hogy ekkora beruházást hajtson végre a vendéglátó szektorban. Ezzel hatalmas kockázatot vállal, hiszen, ha nem talál bérlőt az üzemeltetésre vagy nem minden az előzeteses számítások szerint alakul, akkor annak a csepeli adófizetők isszák meg a levét.

Sajnos az érveim nem hatottak a helyi potentátokra, pedig még azt is felvetettem, hogy ezt a pénzt akár megújuló energiaforrások telepítésére is lehetne költeni, ami egész biztosan és jól tervezhetően megtérülő dolog lenne. Arról nem is beszélve, hogy az óvodák mellett az iskolák nagy része is igencsak megérett már a felújításra.

Külön érdekessége a sztorinak, hogy a mindig hangoztatott magántőke ellenesség leple alatt most épp egy leendő vállalkozónak készítenek elő közpénzből egy szerintük igen gyümölcsöző beruházást. Kérdésemre, hogy ki vállalja a felelősséget az esetleges kudarcért, végül Süle László a Városfejlesztési Kft vezetője jelentkezett, legalább lesz kinek a lemondását követelni, ha mégis bukta lenne a történet végén. Természetesen csak Borbély Lénárd lemondásával együtt!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr428431080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus