Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Önkormányzati vagyon - kiárusítás alatt

2015. szeptember 26. 08:55 - hudakjanos

Néhány éves szünet után ismét beindult Csepelen az önkormányzati bérlakások kedvezményes értékesítése. A fideszes többség által idén véglegesített rendelet szerint bizonyos feltételek mellett akár féláron is meg lehet vásárolni az érintett lakásokat. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy 2010-ben a Fidesz hevesen bírálta a korábbi gyakorlatot, az önkormányzat vagyonának elherdálásával vádolva a korábbi vezetést. Most mégis ők tették újra lehetővé a kedvezményes vásárlást. A PM ezzel szemben az állami, önkormányzati bérlakások értékesítésének megfékezését, a közösségi lakásszektor fejlesztését, továbbá az üresen álló lakások kiadásának ösztönzését javasolja a lakhatási problémák megoldására.
panel_blikk.jpg
(fotó: blikk.hu)
Hétfői ülésén az illetékes csepeli bizottság harmadszor döntött önkormányzati bérlakások kedvezményes értékesítéséről. Ezzel 50-re emelkedett a 2015-ben ily módon eladott lakások száma és a lakások értékbecslésben meghatározott értékéhez viszonyítva összesen 120 millió forintnyi bevételről mondott le az önkormányzat. Érdekes, hogy most ezzel semmi problémája nincs a fideszes vezetésnek, pedig korábban a hasonló gyakorlatot a vagyon elkótyavetyéléseként értékelték. Borbély Lénárd polgármester ráadásul korábban világossá tette, hogy egyértelmű célja a mostani vezetésnek minél több önkormányzati lakás értékesítése. Ennek legfőbb oka, hogy a bérlakások fenntartása az önkormányzatnak komoly kiadást jelent. Ez természetesen igaz is, csak a dolgot szerintem egy felelős önkormányzatnak alapvetően nem pénzügyi kérdésként kellene kezelnie. A lakhatás biztosítása alapvető feladat kell legyen és a rászoruló családok segítése ebben az egyik legfontosabb szempont.

Különösen annak fényében komoly probléma ez, hogy a közelmúltban bizonyos tényezők miatt a piaci bérlakásárak jelentősen megemelkedtek. Így az önkormányzatnak felértékelődik a felelőssége, hogy a szerényebb jövedelemmel rendelkező családok számára biztosítani tudja a megfizethető lakhatás lehetőségét. A csepeli vezetés viszont épp szembemegy ezzel, amikor arra törekszik, hogy minél kevesebb lakás legyen a tulajdonában. Valószínűsíthető továbbá, hogy nem azok vásárolják meg a lakásokat, akik fizetési gondokkal küszködnek, így félő, hogy az önkormányzat csak egyre rosszabb helyzetbe kerül, mert egyre kevesebb lakás, egyre rosszabb fizetési fegyelemmel fog párosulni.

A rendelet azon passzusát viszont mindenképpen módosítani javasoljuk, ami a kezdőbefizetéssel kapcsolatos kedvezményeket szabályozza. Az ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a vevő bármilyen kis összegű kezdőbefizetéssel további 10 % kedvezményhez jusson. Az eddigi döntések során volt is már rá példa, hogy valaki 10.000 Ft-os összeg vállalásával 800.000 forintot spóroljon a vételárból, ami véleményem szerint teljesen ellentétes az önkormányzat érdekével.

A Párbeszéd Magyarországért elkötelezett a kiszolgáltatott rétegek segítése mellett, ezért olyan lépések megtételét támogatja, amelyek hatékony megoldást jelentenek a probléma kezelésére. Ennek része az állami, önkormányzati bérlakások értékesítésének megfékezése és a közösségi lakásszektor fejlesztése, továbbá az üresen álló lakások kiadásának ösztönzése. Megfelelő önkormányzati és közösségi szerepvállalással, átgondolt szabályozással meggátolható a lakbérek hirtelen megugrása is.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr667834874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hudakjanos 2015.09.27. 10:54:09

Köszönöm az észrevételt, itt a link: csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Rendeletek/2015/29_2013_21ker_egyseges_lakas_celjara_szolgingatl_elidegenites_2015_03_30__jav.pdf

különvélemény2 2015.09.27. 19:02:05

Nagy turpisságot nem látok.
20-30% kedvezmény van, legalább 10 éve bérelni kell, vagy 4+ éve benne lakni.
Ennél sokkal kedvezőbben lehetett megvenni az első hullámban a lakásokat.

A kezdőbefizetéses rész így tényleg gáz, alsó limitet meg kellene határozni, mondjuk, hogy az elért kedvezmény minimum dupláját kelljen befizetni.

A lakhatás biztosítását viszont ez nem érinti, azaz inkább pozitív irányba, ha ebből új lakásokat épít, vagy vásárol, vagy alakít át nem lakás célú helyiségből az önkormányzat.
Kirakni úgy sem lehet önkormi bérlőt. Még olyat is nehezen, aki nem fizet semmit, mert rögtön ugrik a média, hogy szegény lakót kidobják.

Azt kellene rendeletbe foglalni, hogy a bevételt csak lakásra lehet költeni.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus