Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

"Csepel közéleti lapja, a Csepeli Hírmondó."

2014. május 22. 01:54 - hudakjanos

- hirdeti az újságot kiadó önkormányzati tulajdonú Csepeli Városkép Kft. honlapja. Hogy ez mit is jelent valójában, azt nehéz egyértelműen megfogalmazni, de sokat elárul a hangzatos szlogen mögötti valós viszonyokról a legutóbbi lapszámban megjelent politikai hirdetés, ami a Fidesz rendezvényére invitált.

hirmondo_hirdetes_fidesz.jpg

 

Hogy megértsük, mi ezzel a probléma, ahhoz egy kicsit vissza kell mennünk az időben. Nem egyszer előfordult már ugyanis, hogy érdeklődtünk a szerkesztőségtől, meg lehet-e jelentetni politikai témájú anyagokat a lapban. Ezekre mindig elutasító választ kaptunk, mondván az önkormányzat nem szeretné pártpolitikai csatározások színterévé tenni az újságot. Amiatt persze nem aggódnak, hogy vajon beveszi-e a kedves lakosok gyomra, hogy a város fideszes vezetői a polgármesteri, alpolgármesteri címek mögé bújva saját hatalmas teljesítményüket ecsetelve többnyire vaskos csepeli "elmúlttizenhatévezésben" tobzódnak.

Egyébiránt az is érdekes kérdés, hogy miért gondolják, hogy pártpolitikának nincs helye a lapban, hiszen saját megfogalmazásuk szerint "Az újság célja az önkormányzat tevékenységének ismertetése, a helyi közélet, kultúra, civil élet, sport eseményeinek bemutatása, közérdekű információk, hasznos tudnivalók közlése." Márpedig a helyi közéletnek természetszerűleg fontos része a helyben működő politikai erők munkájáról, azok véleményéről való tudósítás.

Az eddig leírtak alapján megdöbbenéssel tapasztaltam a képen látható hirdetés megjelenését az újságban. Hiszen az EP választással kapcsolatban nem keresett meg minket a Városkép Kft., hogy a kampánymegjelenések lehetőségéről tájékoztasson, ami pedig az április 6-i választások előtt megtörtént. A helyzetet tisztázandó, felhívtam a kiadót és megérdeklődtem, hogy lehet az, hogy a Fidesznek megjelent politikai hirdetése, miközben mi nem is tudunk ilyen lehetőségről. A válasz természetesen pofonegyszerű. A képen látható valami tulajdonképpen nem is hirdetés, hanem egy meghívó egy eseményre és mint ilyen, nem vonatkozik rá a tiltás, sőt az ilyen jellegű anyagokat még ingyen is beleteszik az újságba. Heuréka, megoldódott a rejtély!

Valahogy azonban egy(néhány) kérdés nem hagy nyugodni. Ha már ilyen kínosan ügyelnek arra, hogy mi jelenhet meg és mi nem, nem kellene esetleg tájékoztatni erről az érintetteket? Nem az lenne a sportszerű, ha minden párt tudna róla, hogy lehetősége van ingyen hirdetni a rendezvényét? Sőt, tovább megyek! Nem lehetne esetleg a Csepeli Városkép Kft. honlapján egyértelműen leírni, hogy milyen hirdetési elvek vannak érvényben? Vagy ez túl demokratikus és átlátható lenne?

Tudom, jobboldalon most sokaknál bekapcsol az automata és már a nyelvük hegyén van "az előző vezetés is ugyanígy csinálta" mondat. Mint Vida István Igazgató Úr esetében is, mikor egy kérdésre válaszolt az előző testületi ülésen. De nem pont az lenne a lényeg, hogy jobban csináljuk, amit lehet? Nem azért kap felhatalmazást az emberektől egy következő vezetés, hogy tanuljon az előző hibáiból és próbálja elkerülni azokat?

Véleményem szerint  a politikai tartalom száműzése a helyi újságból egyáltalán nem indokolt. Inkább meg kell határozni azokat a kereteket, amik között a szereplők rendszeresen és szabadon véleményt nyilváníthatnak Csepel dolgait illetően. Itt egyébként nem csak pártokról van szó, hanem ugyanúgy a csepeli civil, közösségi élet résztevevőiről. Ez a megoldás elősegíthetné a valódi közélet létrejöttét és lehetőséget nyújtana bizonyos problémák valódi párbeszéden alapuló megoldására. Ennek megvalósításáért szeretnénk dolgozni ősztől az új önkormányzati képviselő-testületben, amennyiben a választópolgárok is úgy akarják.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr196194399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus