Hudák János

Igazságosság, részvétel, fenntarthatóság Csepelen is!

Óvodai összefoglaló - ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt

2015. november 04. 23:40 - hudakjanos

Meglepetésként ért két hete, mikor telefonon kerestek a Csepeli Hírmondótól, hogy az óvodai átszervezéssel kapcsolatos tapasztalataim felől érdeklődjenek. Úgy tűnik, volt értelme szóvá tenni, hogy az ellenzéki vélemények csak nagyon ritkán jelenhetnek meg a hivatalos önkormányzati lapban. Persze azért a helyzeti előnyt kihasználták, hogy az általuk írott cikket az én gondolataim cáfolatára is használják.

 

A kérdés így hangzott: "Az volna a kérdésem, hogy Ön mint szülő miként látja az átalakítások hatásait, mit érzékel Ön és a gyermeke az átalakításokból, illetve hogyan értékeli, hogy az elmúlt időszakban sorra újulnak meg az óvodák a kerületben?"

Sajnos az elsőre megírt anyagról kiderült, hogy túl hosszú, majdnem háromszorosa annak a terjedelemnek, amit az újságban meg kívánnak jelentetni, így jelentősen rövidíteni kellett rajta. Úgy vélem ezért, érdemes közzétenni itt az eredeti írást, ami kicsit részletesebben tárgyalja a témát:

"Szülőként elsősorban a saját óvodánkban hallottak, látottak alapján tudom megítélni a helyzetet, de képviselőként más óvodákból is kapok jelzéseket.
Úgy látom, nem valósult meg a polgármester úr ígérete, amely szerint a szülők és a gyermekek a változásból semmit nem fognak megérezni. Igenis sok dolog változott és érinti hátrányosan az óvodai életet. Ráadásul a helyzet még alapvetően rosszabb is lenne, ha az óvodai dolgozók nem tennének meg minél többet azért, hogy ne így legyen. Ezért szerintem köszönet illeti az ő állhatatos munkájukat.
Az erőltetett egyesítéssel szembeni egyik legfontosabb kifogás az volt, hogy a csoportokban is dolgozó tagóvoda vezetők leterheltek lesznek, problémás lesz, ha ki kell jönniük a csoportszobából egyéb feladatok miatt. Amennyire én tudom ez így is lett, tudok olyanról, hogy a vezetőt kiszólítják a csoportból és ezt a helyzetet a pedagógiai asszisztens sem oldja meg, hiszen törvényesen nem maradhat egyedül a gyerekekkel a csoportban. Hallottam, hogy tagóvoda vezető vagy például óvodatitkár reggel 6-tól este 6-ig bent van az óvodában, mert annyi feladata van, hogy képtelen a rendes munkaidőben végezni vele.
Előfordult már olyan, hogy a központból kiosztottak valamilyen feladatot, amit 1 órán belül vagy nagyon rövid határidővel kellett elvégezni, ami szintén rossz hatással van a napi működésre. Tapasztaltam, hogy az óvónők sok tekintetben bizonytalanok. Egy felmerülő kérdést nem tudnak/mernek házon belül eldönteni, hanem egyből az igazgatósághoz fordulnak, ami lassítja, nehézkessé teszi a működést. Véleményem szerint a központ olyan erős ellenőrzést akar gyakorolni a tagintézmények felett, ami már kárára válik a működésnek. Ráadásul én még nem látom át, milyen hatékonyságnövekedés fog bekövetkezni. Úgy tudom, van olyan adminisztratív feladat, aminek a szoftverét a központba telepítették át, de a hozzá szükséges adatgyűjtést változatlanul csak az óvodákban lehet elvégezni, így gyakorlatilag duplán kell elvégezni a munkát (helyben összegyűjtik pl. Excel táblázatba és beküldik a központba, ahol az erre hivatott rendszerbe is fel kell tölteni az adatokat).
Semmiképpen nem mondhatjuk el, hogy a gyerekek nem éreznek meg semmit az egészből. Én úgy látom, több dolgozót erősen megviselt lelkileg az átszervezés, ami miatt türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lettek és ez biztosan nem válik a nevelő munka javára. A velük foglalkozó felnőttek lelkiállapota természetesen kihat a gyerekekre is. De ennél konkrétabban is beleszólt az óvodai életbe az új rendszer. Például a korábbiakban több óvodában már három éves kortól lehetett foglalkozásokra, például néptáncra járni. A jelenlegi szabályozás szerint viszont csak 5 éves kortól mehetnek a kicsik, ez azért elég fontos változás véleményem szerint (vannak olyan gyerekek, akik tavaly még járhattak néptáncra, de idén már nem tehetik meg). Arról nem beszélve, hogy új emberek, legtöbb esetben táncpedagógusi szakmai végzettség nélkül fogják tartani a foglalkozásokat, ami a korábbi évekhez képest szintén komoly változás.
Úgy tudom, az átszervezés miatt volt olyan óvoda, ahol át kellett szervezni a csoportokat, ezért más óvónője lett a gyerekeknek, amit szintén nem könnyű feldolgozni nekik.
A felújítások tényét természetesen üdvözlöm én is. Nyilvánvaló, hogy javára válik a kerületnek, az intézményeknek, ha beruházások történnek. Ez egyébként természetesen teljesen független az óvodák egyesítésétől hiszen a beruházásokat összevonás nélkül is el lehetett volna végezni.
ovoda_felujitas.jpg

Viszont ezek végrehajtásával kapcsolatban nagyon komoly kifogások merültek fel. Ez ügyben az Erdősor-Festő utcai óvoda felújításával kapcsolatban viszonylag testközeli tapasztalataim vannak. A felújítás úgy húzódott el nyár végéig, hogy minden létező határidőt túlléptek a beruházás során. Olyan kellemetlenségek történtek ezért, amik hátrányosan érintették a gyerekeket, félig lefóliázott csoportszobában is voltak például. Az óvodai dolgozók nem kaptak kellő információt, hogy mikor készülnek el a munkálatok, így nagy volt a bizonytalanság. Ráadásul a minap azt hallottam, hogy a felújítás ellenére beázik a tető, ami felveti a kérdést, hogy megfelelően lett-e elvégezve a munka. Az udvar felújítása is rengeteget késett, még most is folyamatban van, pedig elvileg már a nyáron el kellett volna készülnie.

Összességében azt gondolom sok tekintetben igazolódtak azok a félelemek, amik miatt az óvodai dolgozók, a szülők és az ellenzéki pártok sem támogatták az összevonást. Nem látható, hogy milyen hatékonyságnövelés, az óvodában folyó pedagógiai munka milyen fejlődése fog bekövetkezni, ami az egyesítés nélkül nem lett volna megvalósítható. Viszont az átszervezés hátrányait megtapasztalhattuk a fent leírtak szerint több esetben is."
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hudakjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr568047772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/hudakjanos.politikus